przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni na talerz. Patelni nie myjemy używamy do przygotowania ryżu. średnia główka kalafiora cebula dwa ząbki czosnku 2 łyżki masła domowa vegeta + 50 ml wody (lub bulion) garść posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny szczypta chilli 2. Na patelnie dodajemy masło(...)smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy kalafior starty na tartce i bulion. Mieszając dusimy 2 minutki. Dodajemy kurczaka, natkę,sok z cytryny i chilli. Krótko przesmażamy. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUprzyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni na talerz. Patelni nie myjemy używamy do przygotowania ryżu. średnia główka kalafiora cebula dwa ząbki czosnku 2 łyżki masła domowa vegeta + 50 ml wody (lub bulion) garść posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny szczypta chilli 2. Na patelnie dodajemy masło(...)smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy kalafior starty na tartce i bulion. Mieszając dusimy 2 minutki. Dodajemy kurczaka, natkę,sok z cytryny i chilli. Krótko przesmażamy. Mmm Pycha
Na moim talerzuburaczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa Makaron w sosie brzoskwiniowym Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą Klopsy z kalafiora podawane z ziemniakami
Passions hobbies lifepuszka mleczka kokosowego 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 8 zielonych szparagów 3 łyżeczki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 5-6 różyczek kalafiora (ugotowanego al dente lub mrożonego) 1/4 szklanki mrożonego zielonego groszku sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 200 g ryżu np. jaśminowego Wykonanie: Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić(...)rozgrzanym oleju, a następnie dodać imbir oraz pokrojone w paski papryczkę chili (bez pestek) i czosnek. Do warzyw dodać pastę curry, chwilę przesmażyć i wlać mleczko kokosowe. Dodać szparagi, kalafiora, groszek i gotować przez 3-4 minuty. Na koniec dodać dorsza, doprawić do smaku, przykryć pokrywką i gotować, aż dorsz będzie idealny. Curry z dorszem i szparagami podawać z ugotowanym
Pasja Smakupomidory. Gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Łososia podałem z puree ziemniaczanym, sosem z suszonych pomidorów i podsmażonym na maśle kalafiorem. Łosoś pacyficzny Do dzisiejszego dania wykorzystałem dzikiego łososia. Jest to łosoś pacyficzny z łowiska w okolicy Alaski, posiada certyfikat MSC oznacza, że ryba(...)sosem z suszonych pomidorów poleca się z całego serca. Możecie dowolnego łososia, nie musi być pacyficzny. Super smakuje z kremowym puree i kalafiorem smażonym na maśle. W razie jakichkolwiek problemów z przygotowaniem potrawy, piszcie komentarze Jeżeli chcecie się zapoznać z innymi produktami z granitu to zapraszam TUTAJ
kuron.com.pljeśli mamy pod ręką do wykorzystania jakąś mieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Składniki: 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 200 g mrożonej(...)jeśli mamy pod ręką do wykorzystania jakąś mieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Dania Dania obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 70 minut Składniki
Przepisy Babcichętnie siegałam. Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 l bulionu drobiowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz 250 ml śmietany 18% koperek Makaron Arc Pol świderki gotujemy al dente. Cebule(...)roztopić na patelni. Cebule zeszklić. Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym koperkiem
Kuchnia w oparachprosta sałatka. Przepis od dawna miałem zapisany na kartce, dlatego nie wiem skąd pochodzi. Smakuje na ciepło i zimno. Wiem, bo wypróbowałem obie wersje :) Składniki : - 3 - 4 róże kalafiora, - suszona żurawina, - orzechy włoskie, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - 1/2 - 1 łyżeczki utartego kminu rzymskiego, - 1 - 2 łyżki oleju. Sos : - gęsty jogurt naturalny - sól, pieprz, - łyżka soku z cytryny, - czosnek granulowany. Wykonanie(...)Kalafiora ściąć nożem, aby otrzymać małe różyczki. Wymieszać z solą, pieprzem, kminem i olejem. Upiec w piekarniku na półmiękko, pamiętając o przemieszaniu. Wyłożyć na talerz, posypać żurawiną, orzechami i posiekaną natką pietruszki. Przygotować sos i polać sałatkę przed jedzeniem
Przepisy MikołajaZupa krem z białych warzyw z kaszą gryczaną łyżka masła, 1 cebula, 1 por, 2 ząbki czosnku, duży korzeń pietruszki, połowa dużego selera, kilka różyczek kalafiora, puszka białej fasoli, 0,5 l bulionu kubek śmietanki 30% 3 średniej wielkości ziemniaki, Najpierw musimy zeszklić na masełku cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki pora, a następnie dodać do nich czosnek(...)Dodajemy obraną pietruszkę oraz selera pokrojone w plastry. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i także dodajemy do garnka. Wrzucamy różyczki kalafiora i dusimy wszystko razem przez ok. 5 min. Następnie wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy fasolę z puszki. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20 min). Dodajemy śmietankę. Blendujemy. Ja podałam zupę z kaszą gryczaną. Można
Kuchnia moimi oczamiczosnkowy - nie znam nic lepszego! PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM (4 porcje) 2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 1 duży batat kawałek bulwy selera 1/2 kalafiora (lub jeden mniejszy) przyprawy: kurkuma mielona, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka, sól olej rzepakowy sos czosnkowy : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz Sposób przygotowania: Piekarnik(...)rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Warzywa oczyszczam, obieram i kroję - marchew, batata, ziemniaki, seler i pietruszkę w grubsze słupki, kalafiora dzielę na małe kwiatki. Odrobinę oleju (3-5 łyżek) mieszam z przyprawami. Taką mieszanką pokrywam wszystkie przygotowane warzywa i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut, do miękkości warzyw. Sos czosnkowy: wszystkie składniki mieszam ze sobą
W kuchni Karmel-itkiaromat produktów sprawia, że danie jest smaczne i różnorodne. Polecam na rodzinny obiad! 1 mała cukinia 200 g fileta z kurczaka 50 g wędzonego boczku 1 cebula 5 różyczek kalafiora 1/3 żółtej papryki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz Liść lubczyku Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki
VioletoweKucharzenieszybki obiad w postaci kaszki kuskus z warzywami nieodparcie kojarzy mi się z „Kwiatem Kalafiora” M. Musierowicz. Danie jest proste, ale jednak ma w sobie nutkę czegoś wyjątkowego. Rodzina Borejków z książek M. Musierowicz nie była bogata ani ekstrawagancka, ich życie nie obfitowało w szalone czy mrożące krew w żyłach przygody, a mimo to […] Artykuł Kwiat Kalafiora
Wiszniówkaszybki obiad w postaci kaszki kuskus z warzywami nieodparcie kojarzy mi się z „Kwiatem Kalafiora” M. Musierowicz. Danie jest proste, ale jednak ma w sobie nutkę czegoś wyjątkowego. Rodzina Borejków z książek M. Musierowicz nie była bogata ani ekstrawagancka, ich życie nie obfitowało w szalone czy mrożące krew w żyłach przygody, a mimo to […] Artykuł Kwiat Kalafiora
Wiszniówkamozzarelli i suszonych pomidorów Jeden z moich ulubionych przepisów na wege burgery. Dzięki dodatkowi mozzarelli, kotlety są bardziej zwarte, łatwo się formują i nie rozpadają. 3. Kotleciki z kalafiora i kuskusu z dipem z awokado Kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich
Chilli Czosnek i Oliwasmakowało bardzo... Składniki; 20 dag ryżu jaśminowego Skworcu 1/3 łyżeczki zmielonej kurkumy Skworcu 30 dag filetu z indyka ok szkl. mrożonego groszku z marchewką kilka różyczek kalafiora dwie garstki fasoli szparagowej sól do smaku, najlepiej himalajska Skworcu pieprz cytrynowy Skworcu 3- 4 liście limonki Skworcu 1-2 łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu Skworcu(...)dużej ilości wody, następnie nadmiar odcedziłam. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi
Radość kipiąca uśmiechem.