kaczki - 2575 przepisów (strona:81/172)

Piersi kacze z pomarańczą. 173

Wiele osób obawia się kaczki, a zwłaszcza jej najszlachetniejszej części czyli piersi. Podawane na eleganckich przyjęciach, wytwornych kolacjach, uchodzi za mięso trudne i  że dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi 2 pomarańcze

Dieta moja pasja
Confit z kaczki w wolnowarze 253

jakiś czas zdarza mi się robić confit z kaczki. Tak przygotowane mięso można wykorzystać później na wiele sposobów. Zazwyczaj przygotowywałam nogi tradycyjnie ( klik ), ale ostatnio uświadomiłam sobie, że jest to znakomite danie do zrobienia w wolnowarze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, oto efekt. Warto, polecam! składniki 4 kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki

Stare Gary
Kaczka w sosie jabłkowym „teriyaki” 135

piersi kaczki sos teriyaki: 100 ml sosu sojowego, 400 ml soku jabłkowego, 300 ml kwasu chlebowego, 50 ml miodu spadziowego, 200 ml białego wytrawnego wina, 100 ml soku z cytryny, 50 ml cukru, olej do smażenia (ryżowy) Wszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!! Z piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne plastry

królestwo garów
Mielone z kaczki 207

mięsa z kaczki, 100 g kaszy orkiszowej, 1 cebula, 12 g grzybów suszonych (prawdziwków), otrzewna*, tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi), sól, pieprz, Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby pokruszyć, nie moczyć. Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę wody. Mięso zemleć

królestwo garów
Rillettes kaczo - wieprzowe 172

rozgniecione, aby zachowały się włókna. Dzięki długiemu gotowaniu mięso można z łatwością rozgnieść widelcem. Do rillettes oprócz wieprzowiny dokładam kaczy tłuszcz, który wytapia się w dużych ilościach podczas pieczenia kaczki . Rillettes nie tylko dobrze smakuje, ale też - dzięki dużej ilości przypraw - wspaniale pachnie. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Pierś kaczki z sosem mirabelkowym 138

piersi kaczki, 150 ml przetartych mirabelek z nalewki , 2 pełne łyżki cukru, 50 g masła, Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić do piekarnika

królestwo garów
Rosol na kaczce z klopsikami 137

propozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze mnie robionego, ale to dlatego że w sklepie, w którym zaopatruję się w mięso mogę co tydzień dostać porcje świeżej kaczki, idealną na pyszny, domowy, rozgrzewający rosół, nie tylko od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ragout z kaczki 158

mięsa nóg kaczki, mąka kukurydziana, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować

królestwo garów
Nogi kaczki duszone z sokiem jabłkowym i sosem sojowym 119

kacze nogi, 500 ml soku z jabłek, 50 ml sosu sojowego, 1 pełna łyżka miodu rzepakowego, 100 ml bulionu (najlepiej z kaczki, u mnie "kostka" demi glace ), Nogi umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór.  Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron. Nogi wyjąć, tłuszcz

królestwo garów
Fasola szparagowa po chińsku 262

słonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku * 1 łyżka wódki * 1 łyżeczka cukru * sól i pieprz Jako

sierotka maRysia w kuchni
Perliczka z kaparami 190

piersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając

królestwo garów
Smarowidło z kaczki, boczku i jabłek czyli rillettes 233

przez 5 - 6 godzin. Pozostawić do przestudzenia na 30 minut, następnie  przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać mięso na drobne strzępy. Usunąć tymianek. Wyłowić łyżką cedzakową jabłka i cebulę z sosu w wolnowarze, rozgnieść, dodać do mięsa, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby

Stare Gary
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 269

mięsa, dodać śliwki i rozłożyć wszystko w misie w miarę równomiernie. Przykryć pokrywką, ustawić wolnowar na program "high" i gotować przez 5 - 6 godzin. Po tym czasie mięso kaczki jest tak miękkie że  samo oddziela się od kości.  Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

Stare Gary
Smażona pierś kaczki 351

Składniki: 2 piersi kaczki ze skórą pół łyżeczki majeranku sól pieprz zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam. Olej wymieszałam z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dokładnie natarłam piersi przyprawami i odstawiłam na godzinę lodówki. Skórę piersi ponacinałam ostrym nożem w kratkę. Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym

Kulinarny Pamiętnik