Wykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów. W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym stole. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 12 świeżych fig, 1 duża czerwona cebula, 1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo ), 10 suszonych śliwek, 150 ml porto, sól, czarny pieprz
SzczyptaSmaQbyło na otwarciu. Można było spróbować świetnej kuchni Mirosława Jabłońskiego. Serwowano pescaccio z łososia i pstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym. O pysznych lodach nie wspomnę:) Niedzielny Brunch Rodzinny może
Proste Potrawybędę miała tylko dla siebie i ew. gości. Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem np. do pieczonej kaczki. Zobacz inne przepisy na proste i pyszne przetwory domowe ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię zbyt proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku. Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji
SMYKWKUCHNIprosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitajcie! KONKURS ZAKOŃCZONY! Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-) PIERWSZE MIEJSCE PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym. DRUGIE MIEJSCE Magda za szarlotkową kawę. TRZECIE MIEJSCE Justyś za warzonkę. CZWARTE MIEJSCE Cake Caprice za domowy Baileys. PIĄTE MIEJSCE Ona za lasagne z cynamonem. Serdecznie gratulujemy
Pora coś zjeśćziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniej podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska
W kuchni Karmel-itkiśrodku. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Jabłkami nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny(...)nasza kaczka będzie się już piekła przez 1h10minut, możemy umyć pozostałe jabłka, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i posypać majerankiem. Tak przygotowane jabłka układamy wokół naszej kaczki i razem pieczemy do końca naszego czasu czyli jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 15 minut by odpoczęła, a soki równomiernie rozłożyły się po całym mięsie. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiśrodka włóż obraną marchew, seler i nacięty od góry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż
Pasje JolkiKaczkę przełożyć do worka do pieczenia, położyć skórą do dołu, polać sosem. Worek zamknąć. Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 2 -2.5 godziny. Po godzinie pieczenia odwrócić kaczkę do góry skórą. zastawa
królestwo garówbrytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 60 minut, w połowie pieczenia polać wytworzonym sosem. Zlać tłuszcz. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 stopni i piec 30 minut. Kaczkę wyjąć, pokroić na części, zlać tłuszcz. Kaczkę ułożyć skórą do dołu i polać 1/2 sosu. Piec dalej. Po 15 minutach polać mięso pozostałym sosem. Piec kolejne 10 minut(...)odwrócić kaczkę skórą do góry, włożyć skórkę pomarańczową i piec 10 minut. Podałam z pyzami drożdżowymi . zastawa
królestwo garówNadszedł czas na pieczoną całą kaczkę wypełnioną pachnącymi jabłuszkami. Pycha!! Gdy zbiera się cała nasza rodzina, jedna kaczka to mało. Pierwszy raz zrobiłam ją wiele lat temu w mikrofalówce z funkcją piekarnika. Była wspaniała i od tego czasu towarzyszy nam zwłaszcza w święta i przy różnych szczególnych okazjach - a niekiedy po prostu wtedy, kiedy przyjdzie(...)Pozostałymi jabłkami obkładamy kaczkę. Pozostawiamy do zamarynowania ( możemy nawet pozostawić na noc w lodówce ). Pieczemy w temperaturze 190 o C przez tyle czasu ile waży kaczka 1 kg=1 godzina. Najpierw pieczemy piersią do góry, gdy się zarumieni odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie przewracamy i przez pozostały czas pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO
Smaki Ewypołknęła dwa złote, Mówiła, że odda potem. Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka! Jan Brzechwa, "Kaczka - Dziwaczka" Na początku(...)środku. Dodatkowo oprószyłam (tylko z wierzchu) połową majeranku. Cebulę obrałam, pokroiłam. Wymieszałam z pozostałym majerankiem. Garść odłożyłam. Wepchnęłam resztę do kaczki i zaszyłam bidulę nicią. Ułożyłam kaczkę w rękawie do pieczenia, dodałam pozostawioną cebulę i zamknęłam rękaw z obu stron (jak cukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam
W kuchni Karmel-itkikaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia i zumieniami kaczkę jeszcze ok 20 minut. Przez cały okres pieczenia podlewamy kaczkę bulionem wymieszanym z czwórniakiem co 15 minut a potem wytwarzającym się sosem. Podajemy z pomarańczami i jabłkami Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU
Z Majeczką w kuchniŁatwa w przyrządzeniu i smaczna. Jedyne na co trzeba się przygotować, to czas pieczenia :-) SKŁADNIKI 1 kaczka (waga wedle uznania) 3 kwaśne jabłka 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek dodatkowo: kilka wykałaczek + kawałek nitki WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w mniejsze kawałki (bez ogryzka) i przełożyć do miseczki. Posypać majerankiem(...)czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Do środka kaczki wkładać jabłka, pozostałymi wyłożyć naczynie żaroodporne. Kaczkę wysmarować dobrze przygotowaną mieszanką przypraw i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Żeby zawartość kaczki nam nie wypadła w trakcie pieczenia należy ją "zaszyć" za pomocą wykałaczek. Dokładniej: kuperek wepchnąć do środka kaczki i przekłuwając ją wykałaczką z obu stron łączyć. Na koniec użyć nitki i związać wykałaczki
Passions hobbies life