Rabarbar uśmiecha się do mnie. Zapraszam więc Go na babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM. (autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;) 1 szklanka mąki 1 szklanka otrąb 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka + 0,5 szklanki cukru 2 jajka 75g roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g rabarbaru Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Zasypałam połową szklanki(...)cukru i odstawiłam. Mąkę, proszek przesiałam, dodałam otręby i sól, wlałam roztrzepane jajka, jogurt, wystudzone masło. Wszystko dokładnie zmiksowałam. Delikatnie wmieszałam rabarbar. 10 foremek natłuściłam, wypełniłam ciastem do 2/3 wysokości. Piekłam 25 minut w 180 stopniach. Smacznego
W kuchni Karmel-itkizapomniwszy o smaku! I konsystencji. I kolorze. Delikatne i kremowe. Zabawnie kolorowe. Aromatyczne, pachnące świeżo i kusząco. Słodkie. To właśnie lody idealne. JOGURTOWE LODY MALINOWE. (autorskie;) 500 ml jogurtu malinowego 200 ml syropu malinowego szklanka świeżych malin Maliny umyłam, przetarłam przez sito. Jogurt zmieszałam z malinami, syropem. Przelałam do zamykanego naczynia. Włożyłam do zamrażarki. Co pół godziny, do czasu głębszego
W kuchni Karmel-itkinaczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem tzatziki. SOS TZATZIKI. (kuchnia grecka;) 2 zielone ogórki 1 grecki jogurt naturalny łyżka koperku 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz Ogórki obrała, pokroiłam w cienkie plasterki (w oryginale ogórki tarte są na grubych oczkach). Czosnek przepuściłam przez praskę. Dodałam(...)ogórków wraz z jogurtem. Doprawiłam. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiciekną przy każdej okazji. Zdjęcia walają się po całym mieszkaniu. A ja? Staram się stłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia(...)Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam. Wylałam na masę truskawkową, posypałam gwiazdkami i wstawiłam do lodówki na około 1-2h, do całkowitego stężenia. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich dzisiaj smutnych. I tych
W kuchni Karmel-itkiprzyłącza? Serwuję więc sobie odmienne, leniwe śniadanie. Przygotowane z namaszczeniem, pieszcząc każdy składnik, wąchając go dokładnie, analizując fakturę. Po czym rozkoszuję się. Czuję się przyjemnie spełniona. PEŁNOZIARNISTE PŁATKI Z JOGURTEM I GREJPFRUTEM. (pomysł autorski, oczywiście) 3 łyżki pełnoziarnistych płatków śniadaniowych mały kubeczek jogurtu naturalnego 1/2 grejpfruta
W kuchni Karmel-itkiwiele nie zarabiał. Nie przelewało się. Gzik sprawdzał się idealnie. Każdy był najedzony i zadowolony. Bez wymyślnych dań. PYRY Z GZIKIEM. (tradycyjnie.) 6 porcji. 500g twarogu chudego 300g gęstego jogurtu naturalnego duża cebula pęczek posiekanego koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ziołowy Ser pokruszyłam. Cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam. Dodałam do sera, wlałam jogurt i dodałam posiekany koper oraz szczypiorek
W kuchni Karmel-itkitruskawek i kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafek oraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam(...)dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę się "ściągnie". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipropozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki(...)mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną. Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę. Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie
W kuchni Karmel-itkimelisy (u mnie suszona) miód do osłody Maliny zblendowałam z melisą, dodałam maślankę i dosłodziłam miodem. Idealna dawka pozytywnej energii. Pyszny w wersji schłodzonej. ******************************************************************** MALINOWO-KOKOSOWY KOKTAJL. (autorski;) 250ml jogurtu kokosowego (rzadkiego; najlepiej pitny) 200g świeżych malin Maliny blenduję na miazgę, dolewam jogurt i razem miksuję. Najlepiej smakuje schłodzony. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciągłe opady deszczu. Po liściach na drzewach ślad po woli ginie. Dopadają coraz częściej małe smuteczki. Więc trzeba im jakoś zaradzić. OWOCOWE SERNICZKI JOGURTOWE. /autorski;/ 500ml jogurtu owocowego (u mnie jagodowy) 2 galaretki w tym samym smaku (u mnie jagodowa) 1 inna galaretka (u mnie pomarańczowa) owoce (u mnie mandarynki) Galaretki jagodowe rozpuściłam w ok. 350 ml wody(...)Ostudziłam, a kiedy lekko zaczęły tężeć, wymieszałam z jogurtem, wlałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wody sugerowanej na opakowaniu. Cząstki mandarynek ułożyłam na wierzchu masy w szklaneczkach, zalałam galaretką. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiNajlepiej smakuje na drugi dzień.W lodówce może być przechowywany w zakręconym słoiczku nawet do 3 tygodni. PASTA SEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW . /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą blendera
W kuchni Karmel-itkibardzo łagodny smak. Oczywiście, można dodatkami go zmienić, np. dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny, by nie marnować jedzenia;/ 200g ugotowanego kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą
W kuchni Karmel-itkisię u mnie stało. Gdyby nie zapach czosnku, familia dałaby się nabrać! CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY /zmodyfikowany przepis klik ;/* na 2 słoiczki po 250 ml 4 łyżki oleju rzepakowego 150g jogurtu naturalnego 200g naturalnego serka twarogowego ** łyżka czubata musztardy sarepskiej 3 - 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Olej wraz z jogurtem i serkiem miksuję
W kuchni Karmel-itkidużych naleśników naleśniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli pęczek mięty pieprz ziołowy twarożek: 1/2 kostki chudego twarogu 200g jogurtu greckiego (1/2 dużego kubka) pęczek szczypiorku pęczek mięty pieprz ziołowy, sól olej rzepakowy do smażenia Jajka roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie(...)Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram ser z jogurtem. Siekam miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce. Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość oleju, wlewam porcję ciasta
W kuchni Karmel-itkiową słodyczą. Są delikatne, niczym pianka,a jednocześnie zwarte i trwałe. SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓWKAMI. /przepis całkowicie własny;/ na małych 8 serniczków 250g świeżych borówek 2 duże greckie jogurty 2/3 szklanki drobnego cukru 2 paczki budyniu śmietankowego 2 jajka ekologiczne odrobina oliwy do wysmarowania ramekinów kilka łyżek mielonego lnu do wysypania foremek Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję(...)kogel-mogel. Dodaję jogurty greckie, mieszam. Na końcu wsypuję budynie i miksuję, najpierw na wolnych, później na szybki obrotach do chwili, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta (ok.3-4 minuty). Przygotowuję ramekiny/kokilki. Smaruję każdą odrobiną oliwy i obficie wysypuję mielonym lnem, który stanowi bazę (jakby spód). Do każdej foremki wlewam porcję masy, a na wierzchu delikatnie wciskam umyte
W kuchni Karmel-itki