utracie wagi. Oto część z moich produktów, z których komponuję koktajle: Podstawą jest coś mokrego: mleko sojowe sok pomarańczowy - ja używam tego w małych buteleczkach z Lidla sok brzozowy jogurt lub kefir do 2% tł. Do tego dodaję zawsze: 1 łyżkę zarodków lub 2 łyżki otrąb 1 łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego jakiś owoc - 1/2 banana, maliny, truskawki, morele suszone(...)była jak zwykle pierwsza na sesji, poodsuwała słoiczki i ustawiła się jako eksponat, więc ją cyknęłam;) Pozdrawiam i dziel się pomysłami:) ugotujmy 2011/03/05 09:42:09 otręby, nerkowce i jogurty.. uwielbiam! sowa_nie_sowa 2011/03/06 17:24:58 Ugotujmy , nerkowce odkryłam nie tak dawno i się od nich prawie uzależniłam;) hajduczek66 2011/03/07 17:13:45 Kochana Sowo
Zdrowa Kuchnia SowyZnalazłam taki deser na blogu Figowe smaki i bardzo spodobało mi się nietypowe połączenie jogurtu greckiego z chałwą. A że jogurt grecki u mnie zawsze jest w lodówce, a chałwy bardzo dawno nie jadłam, tak więc po szybciutkim zakupie tejże ukręciłam dzisiaj taki deserek:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywłaśnie to! To mój zestaw obiadowy, którym się zachwyciłam ostatnio: Składniki: * bakłażan * pieczarki * papryka * ogórek zielony Sos: * 1-2 łyżek sera białego takiego jak na serniki * 1-2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio(...)pokrojonym ogórkiem (do tego oczywiście sól i pieprz) - jest doskonały do grillowanych potraw. Ale Twój sosik też wypróbuję, jak już dotrze do nas, na prowincję, coś takiego jak jogurt grecki - widziałam już w telewizji reklamy, więc mam nadzieję, że to już niedługo:). sowa_nie_sowa 2011/08/30 14:05:52 Zwróć uwagę Ren-ya na dodatek majonezu kieleckiego, on daje takim
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki na 2 porcje: * kilka lasek rabarbaru * fruktoza do smaku - tak żeby był kwaśny, ale nie wykręcał * 1/2 kostki sera białego - użyłam Zielonej Łąki * banan * 1 -2 łyżki jogurtu greckiego * trochę śmietany 30% Rabarbar pocięłam na małe kawałki, posypałam fruktozą i udusiłam z niewielką ilością wody. Nawet nie wymagał miksowania, wystarczyło rozdziabać widelcem. W międzyczasie zmiksowałam(...)bananem i jogurtem dodając odrobinę fruktozy. Na spód szklaneczki dałam masę serowo - bananową, na to wystudzony rabarbar, a na koniec ubitą śmietanę i posypkę z czekolady. Zjadłam obydwie porcje, bo na szczęście małżonek zapomniał jak mu smakowała poprzednia wersja tego deseru i nie wyraził ochoty na dzisiejszą;) Komentarze wedelka 2011/09/09 18:18:52 Świeży rabarbar o tej porze? Zazdroszczę
Zdrowa Kuchnia Sowysklepie. W zeszłym tygodniu się rzuciły, więc kupiłam:) Najpierw zjadłam trochę saute, potem zrobiłam deser, a resztę wykorzystałam jako sos do czekoladowego ciacha:) Składniki: * jeżyny * fruktoza do smaku * jogurt grecki * kilka bez Jeżyny zmiksowałam z fruktozą, jogurt połączyłam z pokruszonymi bezami, przełożyłam do szklaneczek, zrobiłam zdjęcia i pożarłam:) Kolejny raz się okazało, że jogurtowo-bezowy mix jest niezawodny
Zdrowa Kuchnia Sowypyszne jest, hehe. A pyszne było wyjątkowo! Składniki na jedną porcję: * 1/2 brokuła * kilka pieczarek * 3-4 plasterki szynki * 1/2 pora * 2 łyżki jogurtu greckiego * łyżka majonezu - u mnie zawsze kielecki * starty ser żółty - dałam Stary Olęder z Biedronki * sól, ew. przyprawy Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Starłam ser, pokroiłam szynkę(...)Pieczarki obrałam, pokroiłam, chwilkę poddusiłam na patelni, dorzuciłam półplasterki pora i za chwilę jogurt i majonez. Przez moment jeszcze trzymałam na ogniu, lekko mieszając. W międzyczasie zblanszowałam brokuły tzn. wrzuciłam je na chwilkę do wrzącej wody (chyba to się właśnie nazywa blanszowaniem?) Na dno naczynia wyłożyłam brokuły, na to paseczki szynki i zawartość patelni. Na koniec starty
Zdrowa Kuchnia Sowywłaśnie przepisów na kaszę jaglaną na słodko! Ciekawe, nigdy bym nie pomyślała, że taka kasza ma tylu amatorów:) Nawiązując do dzisiejszego przepisu: był czas, kiedy zajadałam się deserami z jogurtu greckiego przełożonego musami owocowymi. Teraz nie jadam już nabiału na co dzień, więc i takie desery poszły w odstawkę. I ostatnio wpadło mi do głowy czy zamiast jogurtu nie użyć
Zdrowa Kuchnia Sowytarta z pytajnikiem, bo nie wiem jak nazwać to, co mi wyszło - tarta, placek, a może pizza (tylko bez drożdży;)? Wzorowałam się na tym przepisie, ale śmietanę zamieniłam na jogurt, dodałam przyprawy i zrobiłam o połowę mniej ciasta na taką samą foremkę czyli o śr. 20 cm. I wyszedł cieniutki spód obłożony cukinią i serem - pyszne!!! Tak pyszny, że zrobiłam(...)masła zimnego w małych kawałkach (sł) 1/2 jajka rozkłóconego (sł) - za drugim razem nie dodałam czosnek niedźwiedzi (o) wyciśnięty ząbek czosnku (o) 1/3 łyżeczki soli (sn) łyżka jogurtu (k) - albo tyle, żeby ciasto było elastyczne i lekko wilgotne Nadzienie: 1/2 cukinii ser biały w solance - może być feta pomidory suszone w wiórkach 1/2 jajka - za drugim razem nie dodałam cebulka
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepis na II faze ren-ya 2012/07/01 18:41:09 Pięknie wyglądają:) Ja wczoraj również raczyłam się jagodami, ale jak zwykle poszłam na łatwiznę i zjadłam je z jogurtem;) Na szczęście mam jeszcze córkę, którą widok apetycznych owoców zainspirował do upieczenia gofrów. Z goframi i bitą śmietaną też dobrze smakowały:) sowa_nie_sowa 2012/07/01 20:22:52 Patysku :D Basia(...)jeszcze zmienić, żeby było dla I-fazowców? Oświeć mnie:) Ren-ya , naleśniki też łatwizna, choć kiedyś, nie tak dawno, wydawało mi się to wyższą szkołą jazdy;) Ale jagody z jogurtem czy ze śmietaną też pyszne:) basia3005 2012/07/01 21:12:33 dla I fazy MM IG jest ograniczony do 50 . Chyba, ze produkty z wyzszym IG sa oznaczone * . Jezeli jest wiekszy
Zdrowa Kuchnia Sowyjadłam takich ziemniaków i widocznie mój organizm ich potrzebował, bo nagle przyszła mi na nie wielka ochota:) Nie jest to co prawda potrawa idealna na chłodne dni, bo jogurt ma termikę wychładzającą, więc danie najlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku
Zdrowa Kuchnia SowyKorzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej , a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem. Kiedyś robiłam
Zdrowa Kuchnia SowyZwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry i bardzo mi ten sos smakował, więc postanowiłam tym razem też podobny sos zrobić. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTen dip z awokado to chyba jeden z najlepszych, jakie jadłam, choć bardzo podobny już robiłam. Podobny, ale jednak nie taki sam. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowyteż lody. Jako pierwsze w tym sezonie powstały truskawkowe, według przepisu znalezionego u Kasi . Kręciłam je w środku nocy, a następnego dnia dzieciaki miały niespodziankę. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30 % 200 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę delikatnie ubijamy, ale ma pozostać lejąca. Dodajemy zimny jogurt, cukier i mieszamy. Większość truskawek rozgniatamy, pozostałe
Sto kolorów kuchnitrochę zmiękły. Ostudzić i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze polać oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, np Prymat i majerankiem. Piec do zrumienienia. Sos tzatziki: 250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka świeżego 1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku sól Ogórka pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem, doprawić
kolorowotorcikowo