kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego cukru pół łyżeczki sody Kruszonka: 50g brązowego cukru 6 łyżek zmielonych migdałów(...)łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki masła Nadzienie: 300 g wydrylowanych wiśni 80 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Łączymy wszystkie mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej i roztrzepane jajko. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy. Przygotowujemy wiście. Jeśli używamy mrożonych wiśni możemy je najpierw rozmrozić, ale nie jest to konieczne
Mania Gotowaniasezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy(...)delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta
Mania Gotowaniaokoło 12 sztuk): 3 jajka 1 żółtko 75 g cukru kilka kropel aromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej 150 g białej czekolady 50g masła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki pszennej 60g mąki migdałowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 3 łyżki marmolady różanej Krem: 250g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki cukru pudru(...)Wszystko mieszamy. Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera. Maślankę łączymy z marmoladą różana. Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami na zmianę suche składniki i jogurt. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ¾ wysokości. Jeśli chcemy babeczki nadziać marmoladą, to najpierw papilotki napełniamy do połowy, następnie nakładamy po łyżeczce marmolady. Nadzienie zakrywamy pozostałym
Mania Gotowaniaczerwonej lub białej fasoli puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu 1/2 papryczki chili 1 szklanka wody 1 łyżka kakao 1/2 szklanki posiekanej kolendry lub ewentualnie pietruszki 50 ml jogurtu naturalnego ½ zielonej części cebuli dymki 30 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Cebulę, chili i marchewkę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, papryczkę, czosnek oraz(...)minut. Dymkę siekamy, czekoladę ścieramy na tarce. Połowę czekolady dodajemy do sosu razem z kolendrą i dymką. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minut. Podajemy z kleksem z jogurtu posypanym wiórkami czekolady
Mania Gotowaniawarzywnego, drobiowego lub wody sól Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. 1 łyżeczkę z mieszanki przeznaczamy(...)zarumieni. Dodajemy cukier, papryczkę i cynamon. Podsmażamy wszystko przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Zupę podajemy z łyżka jogurtu, posypana posiekaną kolendrą (lub pietruszka) oraz cebulą karmelizowana
Mania Gotowaniaprzekąska na lato. Muffinki z truskawkami i kruszonką Składniki (około 12 babeczek): 200 g mąki pszennej 120 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 120 g jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g roztopionego masła 1 duże jajko Nadzienie: około 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)więcej płatków owsianych lub mąkę. Polecam przygotowanie kruszonki w malakserze lub roztopienie masła przed zagniataniem. Ułatwi Wam to na pewno jej przygotowanie. Łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, roztopione masło i roztrzepane jajko i ekstrakt. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, brązowy cukier, sodę, sól. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i posypujemy cukrem. Podgrzewamy
Mania Gotowaniaawokado w wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO /własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku ;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz, 3-4 łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu Awokado (miękkie, ale bez ciemnych cętek na skórce, które świadczą o tym, że awokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam(...)pestkę i wydrążam miąższ. Ogórki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco ksylitolu (lub zwykłego cukru) dla zbalansowania. Podaję z pokruszonym pumperniklem, świeżym koperkiem i odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijabłko 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 pęczka kopru 1/2 cebuli 1 pomidor 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 1,5 łyżki majonezy 1 łyżka jogurtu naturalnego Kalafior,brokuł i cebulkę możemy drobniutko posiekać albo poszatkować w blenderze. Dodajemy posiekany koperek. Jabłko obieramy , ścieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy(...)sałatki. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, polewamy nim całość i dobrze mieszamy. *możemy dodać również czerwonej papryki
Olikowa kuchniazróbcie te placki :) Zadowolenie gwarantowane :) Ja do wersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie , wszystko to co wymagamy od placuszków. Można polać je dowolnym serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypać np. borówkami . No po prostu aż brzydko powiem , niebo w gębie :D Składniki : 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)smażymy pulchne placuszki. Smażymy do czasu jak ładnie podrosną w górę i pojawią się pęcherzyki powietrza o odwracamy na druga stronę. Tak usmażone placuszki polewamy serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypujemy dowolnymi owocami np. borówkami. Smacznego
Słodkości i nie tylkoMożemy przyrządzić ją zamiast obiadu i zabrać do pracy. czego potrzebujemy: opakowanie Tortellini (smak wybierzcie sami) ogórek zielony, 3 garście rukoli, 4 jajka 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany Gotujemy Tortellini zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajemy pozostałe składniki, pokrojone w kostkę, rukolę, mieszamy i zalewamy sosem. sos: mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą
SMYKWKUCHNIwłożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około 35 minut w temp 200 stopni, ma się zarumienić. Studzimy. krem: serek Ricotta galaretka cytrynowa 300 ml jogurtu greckiego pudełeczko malin 2 banany Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy do serka wymieszanego z jogurtem. Banany
SMYKWKUCHNIZupa - krem z pora i zielonego groszku składniki: - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia) W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy(...)kolejne 10 minut, mieszając, zalewamy bulionem (1 litr), dodajemy pastę curry i imbir. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, dodajemy jogurt ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kawałkiem sera pleśniowego. Pychota! pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNISkładniki : - 7 filetów śledzi (uprzednio namoczonych w wodzie, aby nie były zbyt słone! ) - 1 szt jabłka najlepiej kwaskowate - 2 ziemniaki ugotowane - 1/2 cebuli - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka śmietany 30% - sól i pieprz Wykonanie: Śledzie namaczamy w wodzie, kilka razy ją wymieniamy, aby śledzie nie były zbyt słone. Gdy osiągną należyty nam smak, kroimy(...)sposób zmięknie i nie będzie ostra. Studzimy i wyciskamy w dłoniach. Jabłko kroimy w kostkę, ugotowane ziemniaki również w kosteczkę. Jabłko, ziemniaki i cebulę, mieszamy z majonezem, jogurtem i śmietaną, dodajemy śledzie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy dopiero sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponieważ słone śledzie już częściowo "nasolą" sałatkę. Sałatka najlepsza jest
SMYKWKUCHNIskładniki: - małe filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy(...)kosteczkę cebulę, czosnek, podsmażamy okolo 3 minuty na małym ogniu (czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki!). Dodajemy szpinak, mieszamy. Dusimy okolo 5 minut. Dodajemy serek i jogurt. Dusimy kolejny 3 minuty. Tak przygotowany szpinak wykłądamy na roladki z tilapi. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do angrznaego pieca na 15 minut. Po tymczasie zdejmujemy pokrywkę
SMYKWKUCHNI