grupą zaprzyjaźnionych blogerek i blogerów piekliśmy Babeczki Red Velvet. Składniki: - 2 i ½ szklanki mąki tortowej- 170g miękkiego masła- niecałe 1 i ½ szklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego- mała łyżeczka kakao- esencja waniliowa- barwnik czerwony- 2 łyżeczki octu- 1 i ½ łyżeczki sody- ½ łyżeczki soliSkładniki na masę:- 250ml śmietany kremówki- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- barwnik Wszystkie(...)cukier i ucieramy. Do utartej masy dodajemy, kolejno po jednym – jajka. Ucieramy na puch i dodajemy esencję waniliową oraz czerwony barwnik. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy
mojewypiekiinietylkojednak zmierzyć się z tym „potworem”. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka- 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki)- 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron)- 3 szklanki mąki tortowej- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- brzoskwinie- wiórki kokosowe (i płatki) Wszystkie składniki(...)przekrajamy na ćwiartki. Skórek możemy nie zdejmować, jak kto woli. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócimy miotełką. Dodajemy jogurt, łączymy składniki, wlewamy olej i aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę
mojewypiekiinietylkolekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). Składniki na pastę tahini: - 1 szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki na sos tahini:- ½ szklanki pasty tahini- 1 szklanka jogurtu naturalnego- 1-2 ząbki czosnku- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny- szczypta kuminu- różowa sól himalajska Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając(...)przesypujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzone mielimy w blenderze dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna
mojewypiekiinietylkopuszka ciecierzycy- 1 puszka czarnej fasoli- 1 puszka kukurydzy- ok. 40g mielonych migdałów- olej arachidowy- por (młode części)- 1 czerwona cebula- 1 ząbek czosnku- kilka łyżek majonezu- tyle samo jogurtu, co majonezu- różowa sól himalajska- 10 pomidorków koktajlowych- świeża bazylia i koperek do przybrania Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną(...)piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez (przygotowałam z przepisu na blogu) mieszamy z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso
mojewypiekiinietylkoPolecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu.SKŁADNIKI1 słoik selera konserwowego1 puszka kukurydzy4 marchewki1 puszka ananasa15 dag. sera żółtego ( twardy)3 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegopół łyżeczki curryWYKONANIEMarchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa, ser żółty również kroimy w kostkę. Seler(...)kukurydzę odcedzamy dodajemy do pozostałych składników. Z majonezu , jogurtu i curry robimy sos, dodajemy do sałatki mieszamy. sałatka gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyosóbCzas przygotowania 10 minutSkładniki:Garść orzechów włoskichPół średniej wielkości kapusty pekińskiej2 połówki brzoskwini z puszkiGarść rodzynek Ser żółty ementalski 100g (Mięsożercy mogą zamiast sera dodać ugotowanego kurczaka)Jogurt grecki 3 łyżkiMajonez 1,5 łyżkiSól himalajska, pieprz czarnyPrzygotowanie:1/ Kroimy w kostkę kapustę do 3 cm od trzona, dodajemy rodzynki, orzechy, pokrojony w kostkę ser i brzoskwinię. Solimy, dodajemy pieprzu(...)energicznie mieszamy2/ Dodajemy majonez i jogurt - ponownie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki3/ Podajemy na salaretce. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnazałożyłam bloga kulinarnego, to wypadało jednak trochę się pomęczyć nad tym sosem, żeby wypracować na idealny przepis ;)I udało się!Składniki:ogórek zielony2 łyżki octu winnego (białego)sólpieprz250 g jogurtu greckiego2-3 ząbki czosnku2 łyżeczki oliwy Obrany ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jogurt, ocet, oliwę i drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą (mocno
chwile dla mniełyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego2 łyżki kakao naturalnego2 garści zmielonych orzechów150-200 g pierniczków np. z tego przepisu3 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka cynamonu1 łyżka przyprawy do piernikaPrzygotowanie:W garnku gotujemy mleko i 60 g margaryny PALMA. Dodajemy wypłukaną kasze jaglaną i gotujemy do wchłonięcia płynów, a następnie podlewamy mleczkiem kokosowym(...)dalej chwile gotujemy. Pierniczki kruszymy i łączymy z resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane
Czarnawisienkagotowana śmietanaSkładniki:1 duży jogurt naturalnypół kilograma truskawek1,5 - 2 łyżeczki żelatynyokoło 2 łyżki cukrulistki świeżej mięty Truskawki umyć, pozbawić szypułek, odłożyć parę do dekoracji a resztę zmiksować w blenderze z dodatkiem cukry. Jogurt wymieszać z 1 łyżką musu z truskawek oraz z rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną. Panna cottę rozlać do małych salaterek i wstawić do lodówki
Bon Appetit Małgorzatydosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek....Składniki:4-5 dużych ziemniaków1 jajkołyżka pszennej mąkikilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczkuser typu feta albo zwykły twarożek2 łyżki jogurtu naturalnegokilka pomidorków koktajlowychszczypiorekpęczek koperku1 czerwona cebulasól świeżo zmielony kolorowy pieprzolej do smażeniaZiemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę. Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem(...)oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy koperkiem i świeżo zmielonym kolorowym
Bon Appetit Małgorzatyładniki:kawał dobrej wołowiny (u mnie o grubości 4 cm) sól, pieprzolej rzepakowy (albo smalec)łyżką masłaskładniki na sos: 4 łyżki musztardy6 łyżek gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku. Wykonanie:Mięso smarujemy tłuszczami. Ostrożnie kładziemy mięso na bardzo rozgrzanej patelni. Ma skwierczeć! Jeśli mięso jest grube tak jak moje (4 cm) smażymy(...)talerzu i odstawiamy je do 10 minut by odpoczęło, aby nie wypłynęły soki. sos do mięsa (jeśli ktoś chce)musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami. stek wołowy medium rare
Bon Appetit Małgorzatyosolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw i blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku. Następnie osuszamy cukinię papierowym ręcznikiem. Ser kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy plasterki cukinii, ugotowany bób, ser, oraz orzechy. Całość polewamy sosem z jogurtu. Smacznego!sałatka z darami losu
Bon Appetit Małgorzatyprzepis na szybką i prostą sałatkę w moim ulubionym fioletowym kolorze :) Składniki:4 ugotowane i obrane buraki3 ogórki konserwowe1-2 puszki białej fasoli 1 duża cebula4 łyżki jogurtu albo majonezusól, pieprznatka pietruszki do dekoracjiBuraczki i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy ze sobą, dodając fasolę z puszki. Doprawiamy jogurtem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i jemy
Bon Appetit MałgorzatyPrzyślij przepis, Sałatki i surówki (nr 24 - 5/2011). Polecam, jest naprawdę pyszna.Składniki:1 podwójna pierś z kurczakamały słoik selera1 czerwona papryka1 puszka kukurydzy2-3 ogórki kiszone3 jajka200 ml jogurtu naturalnego3-4 łyżki majonezu3 łyżeczki musztardysól, pieprzprzyprawa do drobiuolej do smażenia mięsaSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy na pół(...)mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniWiele jest w internecie przepisów na ten sos, ja podaję swoją ulubioną wersję z koperkiem! Najlepiej smakuje z mięsem grillowanym.Składniki:150 g ogórka200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)2 ząbki czosnkupół łyżeczki cukrusól i pieprz do smaku2-3 łyżki świeżego siekanego koperkuodrobina soku z cytrynySposób przygotowania:1. Obranego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej. Odciskamy z nadmiaru soku.2. Jogurt
Kuchnia domowa Ani