Składniki: 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) 10 listków świeżej mięty 1 jogurt naturalny 2 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 1/3 szklanki mleka Wykonanie: Truskawki z listkami mięty zmiksować. Dodać cukier, mleko, jogurt i ponownie zmiksować
O kuchni z uczuciemMango lassie to niezwykle orzeźwiający indyjski napój przygotowany na bazie jogurtu i wody z dodatkiem aromatycznych przypraw. Pozycja obowiązkowa w przypadku wizyty w indyjskiej restauracji. Doskonale łagodzi smak pikantnych dań, a także idealnie orzeźwia w upalne dni. Składniki: 1 mango 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu szczypta zmielonego kardamonu Przygotowanie: Mango obieramy, usuwamy pestkę, kroimy
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki: 170 ml dobrze schłodzonego jogurtu naturalnego pół mango- schłodzone w lodówce 1 duża pomarańcza- schłodzona w lodówce łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Mango, obrać, odpestkować i pokroić na małe cząstki 2. Pomarańcze obrać, zdjąć błonki i wydobyć cały miąższ, nie wyciskać, zależy nam na miąższu wewnątrz soku 3. Do misy z wysokimi ściankami włożyć mango, miąższ z pomarańczy(...)dodać sok z cytryny oraz jogurt. Wszystko wymieszać blenderem do uzyskania gładkiego napoju. Smacznego Zobacz także
KreatywnePinykostki mają tylko 200 g!) 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 50 ml przegotowanej i zimnej wody szczypta soli nadzienie 3 gruszki 1 mały jogurt naturalny (180 g) 100 g cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 jajka Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, cukier(...)blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 20 minut w 195ºC. W międzyczasie do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, wsypać cukier puder i całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę pszenną i jeszcze raz ze sobą wymieszać. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić
UgotowaćRyż z jabłkami......smak dzieciństwa. Pachnący cynamonem....pyszotka ;) Chyba każdy lubi to danie ? Można jeszcze gorący polać gęstą śmietaną lub jogurtem , każda wersja jest smaczna . Ryż można ugotować na mleku lub wodzie jak kto woli. Dzielę się z Wami moim sposobem na pyszną zapiekankę, jabłkowo ryżową z nutą cynamonu :) Smacznego :) Ryż zapiekany(...)wyczerpania składników , na wierzchu musi być ryż i kawałki masła. Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu. Zapraszam jeszcze po przepis na "Sałatkę z grillowaną sałatą rzymską " KLIK
Takie tam pichceniePyszny lekki i pożywny deser, a do tego mega pozytywnie zielony! ;) Polecam!:) Składniki: 3 sztuki dojrzałych kiwi jogurt naturalny 300g (najlepiej gęsty) płatki owsiane ziarna słonecznika 2 łyżki cukru pudru* opcjonalnie, jeśli wolicie kwaśniejszy deser, można go nie słodzić Płatki owsiane i ziarna słonecznika (celowo nie podałam ilości, bo możecie dodać ile Wam się podoba, u mnie było(...)mieszanki na każdą warstwę) prażymy na suchej patelni. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Kiwi obieramy i blendujemy. Można je dosłodzić*. W szklance układamy warstwowo mieszankę płatków i słonecznika, kiwi, jogurt i tak na przemian. Gotowe!:)) Pomysł zaczerpnęłam ze strony Na Dokładkę
Czerwona Porzeczkałodygi selera naciowego 1 filet z kurczaka 1 łyżka miodu przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny 3 łyżki słonecznika uprażonego 1 łyżka oleju, Na sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzu pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Seler należy opłukać, odciąć liście i końcówki, pokroić w drobną kostkę. Dodać suszoną żurawinę. Pierś(...)ogniu. Gdy odparuje woda, dodać łyżkę miodu, wymieszać. Smażyć,aż kurczak będzie szklisty. Podsmażone mięso dodać do sałatki wymieszać. Słonecznik uprażyć na patelni również połączyć ze składnikami sałatki. Z jogurtu soli pieprzu, curry , czosnku i musztardy przygotować sos dodać do sałatki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyśredniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji) 1 - 2 ząbki czosnku 1 - 2 łyżeczki masła śmietana 18% (dla młodszych dzieci polecam jogurt naturalny lub śmietanę 12%) sól, pieprz 1 ziarno ziela angielskiego 1 listek laurowy Przygotowanie: Umyte mięso nastawiam w lekko osolonej wodzie do zagotowania (wody tyle by przykryła mięso). Jeśli się(...)Zagotowujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna dolewamy odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem. Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby mięso nie przeszło kwasem z ogórków
Kuchnia po mojemuwybieram żółtą, bo jest najłagodniejsza) 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor (sam miąższ, bez gniazda pestkowego) 1/2 małej cebuli 2-3 liście sałaty lodowej Składniki na sos tzatziki: 1/2 dużego jogurtu greckiego lub bałkańskiego 1/2 ogórka zielonego 2-3 ząbki czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos chcemy) sól, pieprz garść posiekanego kopru i szczypioru (opcjonalnie) Przygotowanie sosu: Do jogurtu
Kuchnia po mojemuosoby): 1/2 opakowania makaronu penne ok. 30 dag mielonego mięsa (u mnie udziec indyczy) 1/2 cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 suszone pomidory bazylia oregano zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Przygotowanie: Zapiekankę przygotowałam podobnie jak tę ziemniaczaną. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone(...)ugotowanego makaronu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym ze startym, żółtym serem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekłam do rozpuszczenia sera. Kolejna prosta "zapka" gotowa, a plany obiadowe zostały uratowane prosto i ze smakiem po raz kolejny
Kuchnia po mojemugram mąki pełnoziarnistej 50 gram mąki pszennej 2 małe jajka lub jedno duże 1/4 kostki masła 1/2 średniej cebuli 10 dag kiełbasy podsuszanej 10 dag żółtego sera 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki 3 łyżki mleka 3/2 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyzeczki chili mielonego 1/4 łyżeczki(...)pieczenia sodę, przyprawy, startą na tarce wędlinę i ser żółty) wymieszałam ze sobą. Posiekaną cebulkę zeszkliłam na odrobinie oleju wraz z pieprzem. Masło rozpuściłam. Wymieszałam dobrze z jajkami, jogurtem, cebulką i mlekiem. Mokre składniki dodałam do suchych i dobrze wymieszałam łyżką. Nakładałam w papierowe papilotki do 3/4 wysokości. Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez ok 30 minut. Smakują
Kuchnia po mojemuzjeść coś słodkiego, a zbytnio się przy tym nie utuczyć. Oto efekt: Składniki (na małą, podłużną blaszkę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść malin garść borówek amerykańskich 1 brzoskwinia z zalewy 3-4 małe kostki mlecznej czekolady Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z cukrem(...)pudrem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszałam jogurt z jajkami, olejem i owocami (maliny i borówki w całości, brzoskwinia w kostkę) oraz pokruszoną na małe kawałki czekoladą. Następnie składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam na jednolitą, gęstą masę. Mieszać należy delikatnie ze względu na owoce, żeby ich nie porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
Kuchnia po mojemudodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego olej do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w całości na półmiękko, a następnie pokroiłam w talarki o grubości ok 2 mm. Wędlinę, pierś z kurczaka, paprykę i cebulę pokroiłam(...)majonezem i przykryłam ostatnią warstwą ziemniaków. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 30 minut. Kiedy ziemniaki z wierzchu się przyrumieniły rozprowadziłam na nie starty ser wymieszany z jogurtem. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekłam do rozpuszczenia sera. I tu zaczynają się kontrowersje. Mi i Synowi zapiekanka bardzo smakowała - Mężowi nie. Przeprosił, podziękował i nie dokończył swojej porcji. Wiadomo
Kuchnia po mojemuserka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie kolorowe i tam znajdziecie szczegóły. Klopsy indycze dostaliśmy od Teściowej gotowe, w czystym bulionie, więc połowę pracy miałam z głowy(...)warzywa zmiękły wrzuciłam klopsy by się podgrzały i brokuła by się rozmroził. A gdy sos wraz z klopsami się zagotował brokuła pokroiłam na drobne różyczki. Do sosu dodałam łyżkę jogurtu i zaprawiłam lekko mąką by zgęstniał. Gotowe. Klopsy podałam na kluskowych poduszeczkach ;) Efekt pyszny. Sos serowo - warzywny fantastycznie skomponował się z delikatnymi klopsami indyczymi. A trzy kluski XXL sycą
Kuchnia po mojemunudzić się tymi samymi smakami Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora mięso z jednej upieczonej ćwiartki kurczaka 10 dag startego żółtego sera 6 łyżek rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 1 ząbek czosnku kilka wiórków masła szczypta szafranu Przygotowanie: Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na kalafiorze(...)minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy na wierzch drugą warstwę kalafiora. Posypujemy szczyptą szafranu dla uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez
Kuchnia po mojemu