algami, u mnie GRANEX Jedna z moich córek musi jeść dużo błonnika. Te płateczki są chrupiące, inne i mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Polecane przy dietach odchudzających! -truskawki -jogurt ananas kandyzowany Skworcu prażone ziarna z cynamonem Cynamonowy Raj od Ziarenkowo listki bazylii -opcjonalnie Do miseczek wsyp płatki. Zalej jogurtem. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki. Posyp ananasem kandyzowanym
Z Kuchni Do Kuchniwolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki(...)cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz botwinkę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i po 5 minutach dolewamy sok z cytryny i jogurt. Można zajadać :) Skomentuj
MamaOskarkaporcje: 400 g pora, drobno posiekanego 200 g ziemniaków w skórce, startych na tarce 500 ml wywaru drobiowego 200 g mrożonego zielonego groszku 150 g naturalnego jogurtu 0% 3 łyżki posiekanej mięty 3-4 plastry prosciutto świeżo mielony pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pora i ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy(...)wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy plastry prosciutto, aż się zarumienią. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i łamiemy na mniejsze kawałki. 3. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy
My Culinary Artobiad! Zapiekanka ze świeżym szpinakiem i szparagami! Zapraszam! składniki: - 2 garście świeżych liści szpinaku - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - kawałeczek pora - pęczek białych szparagów - 4 jajka - 400 ml jogurtu naturalnego - 200 ml mleka - 100 g sera podpuszczkowego light - 2 szklanki ugotowanego makaronu (najlepiej o smaku szpinaku) - 2 łyżki masła - sól, pieprz, chili Cebulę, por, czosnek i szpinak posiekaj. Formę(...)wysmaruj masłem. Ułóż ugotowany makaron i wymieszaj w/w składniki. W misce wymieszaj mleko, jogurt, jaja i przyprawy, za pomocą trzepaczki doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji. Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki. Szpinak zalej masą jajeczną, ułóż szparagi i posyp porozrywanym serem. Zapiekaj 25- 35 minut! Gotowe
SMYKWKUCHNIsiemienia lnianego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ogórek gruntowy 4-5 pomidorków koktajlowych 9-10 sztuk mini mozzarelli 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól , pieprz 1 łyżka oleju słodka papryka, kolendra, czosnek, chili, oregano, tymianek Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w 1 cm kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju, soli oraz(...)usmażenia kurczaka, trzymamy go na średnim ogniu około 10 minut. Sałatę lodową kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki, wrzucamy do miski, a następnie mieszamy z majonezem oraz jogurtem i doprawiamy solą, pieprzem. Na wierzch układamy kurczaka, mozzarellę, przekrojone na połówki pomidory i posypujemy wszystko uprażonymi ziarnami siemienia. Smacznego
Symfonia smakowaszklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry - pieprz, sół - 2 duże pomidory - 1 średniej wielkości kalafior - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić, w tym czasie ugotować na parze kalafior, obrać(...)pomidory, na patelkę dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory, dusić ok 5 minut, następnie przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem na patelkę, dodać jogurt i ugotowanego kalafiora, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Można podawać samo lub z ryżem. Smacznego
zdrowa vege kuchniaoliwy 1/2 łyżeczki mielonego lub rozbitego w moździerzu kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól i czarny świeżo mielony pieprz w ilości do smaku 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Do podania pita Instrukcje Fetę kroimy w niedużą kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt szerokie paski. Pomidory kroimy na „ósemki” pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny(...)czym dodajemy pomidory posypując jeszcze trochę solą i pieprzem. Grillujemy dodatkowe 2 minuty, w razie potrzeby zmniejszając ogień. W międzyczasie w misce energicznie rozbijamy jajka, do których dodajemy jogurt, kmin, mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Jajka powinny być dokładnie roztrzepane i spienione. Na patelni do naleśników i omletów rozgrzewamy na dużym ogniu 1 łyżkę oliwy. Zmniejszamy ogień do średniego
Kulinarna Pokusaszklanki mąki orkiszowej typ 850 i szklankę mąki pszennej typ 500, przesiałam do miski, włożyłam 1/3 kostki miękkiego masła i wyrobiłam jak kruszonkę. kolejno dodałam 2 łyżki jogurtu greckiego * , małe jajko i sól. Rozczyn dolewałam stopniowo i zużyłam ok. 1/3 szklanki. Wyrobiłam elastyczne ciasto choć trochę się kleiło, ale podsypywałam blat mąką. Odstawiłam pod przykryciem w cieple do wyrastania(...)odstawiłam do ponownego wyrastania - bułki powinny podwoić objętość. Przed pieczeniem posmarowałam mlekiem ( możesz posmarować też rozmąconym jajkiem - będą bardziej błyszczące). Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni ** * można użyć jogurtu naturalnego ** czas pieczenia zależy też od piekarnika, najlepiej piec do momentu aż bułki się zrumienią
apetytnapieczenieszklanki cukru 2/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych Czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Składniki płynne: Szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ( może być inny) jajko Do jednej miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao. Wsypałam oba cukry, sól i orzechy - wymieszałam. Do drugiej większej(...)miski wlałam jogurt, olej i dodałam jajko - rozmieszałam. Dodałam suche składniki i wymieszałam krótko, tylko do połączenia - zbyt długie mieszanie spowoduje, że muffinki będą twarde. Gotową mieszankę przełożyłam do foremek, wierzch posypałam zmielonymi orzechami laskowymi. Piekłam przez 35 minut 200 stopniach. Z uwagi na to, że mam słaby piekarnik czas pieczenia u Ciebie może być krótszy
apetytnapieczenieksiążki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach). Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie : Do średniej miski wsypałam: 4/5 szklanki mąki owsianej(...)szklanki ciepłej wody - wymieszałam. Ciasto jest lepiące, niezbyt luźne. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam 3 płaskie łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego i łyżeczkę drobnej soli. Całość wymieszałam i wyrobiłam tylko do połączenia składników. Przykryłam folią i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobiłam
apetytnapieczeniesmaczne drożdżówki z serem. Idealne na śniadanie lub do pracy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 35 g masła 25 g świeżych drożdży 2 zółtka 125 ml mleka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy sól Masa twarogowa: 500 g twarogu 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody(...)utrzeć na gładko. Wykonanie: Masa twarogowa Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i jogurtem rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać żóltka utarte z cukrem, roztopione i wystudzone masło, sól,ciepłe, ale nie gorące
O kuchni z uczuciemSkładniki na 3 porcje. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka wody 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny Szczypta mielonego kminku Sól morska, świeżo mielony pieprz Przepis: Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu(...)gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Następnie ściągamy garnek z ognia i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie łączymy kapustkę z jogurtem. Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do dań głównych. Idealnie pasuje do schabowego i młodych ziemniaczków
Emcia Pichciobiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego 200 ml. kwaśnej śmietany 18% szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać(...)minut, następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok, obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych
Kuchnia Beaty