jarzynowa - 3209 przepisów (strona:90/214)

Zupa krem z dyni z imbirem,  gałką muszkatołową i... z grzankami 190

zmielony pieprz 100 g śmietanki słodkiej   (30%) Grzanki: Kilka kromek bułki pszennej bez skórki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę posiekałam. Imbir obrałam i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach.   Z tego kawałka otrzymałam 2 pełne łyżki startego imbiru. Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam posiekaną cebulę i imbir. Wymieszałam i dołożyłam puree z dyni

Kuchnia u Krysi
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 278

smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić. Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Wrzucić pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wg smaku. Farszu nie należy

https:KKuchniaMniam
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 299

tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek.   W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki z cebuli i oliwę z oliwek – dzięki temu uzyskamy smak podobny do bulionu rybnego, który wyjątkowo dobrze pasuje(...)pestek 50g startego drobno parmezanu lub Pecorino Romano 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz mielony cząstki cytryny do skropienia 1 łyżka oliwy SKŁADNIKI BULIONU 1,3 litra rosołu jarzynowego 2 łyżki sosu rybnego lub 1 łyżeczka granulowanego dashi 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 gałązki pietruszki obierki z cebuli wykorzystanej do risotto

Karo in the Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym 222

naciowego 2 ogórki gruntowe sól, pieprz siekany koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać. Kapustę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki pokroić w kostkę, a selera naciowego w talarki. 2. Warzywa połączyć, dodać majonez, jogurt, siekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Prosta sałatka ziemniaczana 294

zastanawiał głębiej nad sensem ziemniaków z majonezem. Nie jestem przeciwnikiem takich ciężkich sałatek. Uważam, że są potrzebne i nie wyobrażam sobie imienin, urodzin czy innych imprez okolicznościowych bez tradycyjnej jarzynowej, czy porowej. Jednak jest coś w sałatce ziemniaczanej, co mi okrutnie nie leży. Może to, że ja ziemniaków z majonezem nie lubię, lub to, że sałatka ziemniaczana kojarzy

ladykitchen
ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 111

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu

Martyna Cooks
Barszcz czerwony, czysty na wędzonce 148

poprzek na pół i opalić na płycie. Miękki boczek usunąć z wywaru dodać warzywa i gotować około 15 minut. W międzyczasie obrać buraki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do wywaru i gotować około 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić przynajmniej na 3 godziny lub najlepiej na całą noc barszcz przecedzić, dodać zakwas z buraków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krupnik 148

seler- 1/4 szt cebula - 3 szt jarzynka w proszku - 1 łyżka natka pietruszki i selera ćwiartki umyć, włożyć do garnka, dodać obrane i opłukane i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach marchew, pietruszkę, seler i cebulę, natomiast ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, przykrywamy i zagotowujemy, następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, zagotowujemy mieszając, następnie zmniejszamy

Camilla w kuchni
Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką 158

pieczenia. Rozłożyć na cieście przestudzone śliwki, nastepnie przykryć drugim rozwałkownym płatem ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego  wyrośnięcia. Gdy powtórnie wyrośnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kruszonkę piec 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami 202

kapusty włoskiej wycinamy 4 liście i parzymy je w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ścinamy twardsze końcówki. Odsączamy liście na ręczniku papierowym. Pieczarki ( zostawić 6 sztuk) ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przyprawę do rosołu i dusimy do miękkości na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, odparowujemy. Mieszamy duszone pieczarki z ugotowwaną kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 143

Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/zupa.jpg","recipeIngredient":["300 g dowolnych \u015bwie\u017cych grzyb\u00f3w\r","1 \u015brednia cebula\r","1,5 l wywaru (mi\u0119sny lub jarzynowy)\r","2 marchewki\r","1 pietruszka\r","kawa\u0142ek selera\r","3 ziemniaki\r","2 garstki \u0142azanek lub innego makaronu\r","2 ziela angielskie, 2 listki laurowe\r","s\u00f3l(...)u0105.\r","Podajemy z natk\u0105 pietruszki. "]} Drukuj Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa Składniki 300 g dowolnych świeżych grzybów 1 średnia cebula 1,5 l wywaru (mięsny lub jarzynowy) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 garstki łazanek lub innego makaronu 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła natka ewentualnie śmietana

Mieszam w Garnku
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 406

przez gazę. Ja jednak nie robiłam tego kroku, rosół wspaniały. Warzywa i mięso użyć do farszów lub zjeść z sosem musztardowym lub chrzanowym. Warzywa świetnie nadają się do sałatki jarzynowej. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Krem grzybowo serowy 246

podgrzybków 4 trójkąty serka topionego natka pietruszki estragon grzanki pieprz, sól do smaku Grzyby myję, kroję. Cebulę obieram i drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram a tarce jarzynowej, por kroję. Do rondla wlewam olej i przesmażam na nim cebulę, dodaję por, marchewkę i przesmażam chwilę, na końcu dodaję grzyby i smażę. Kilka grzybów przesmażonych wykładam do dekoracji. Wlewam bulion

wesoła kuchnia
Boczniaki alla ryba po grecku do słoików. 163

łyżki pieprzu 1 łyżka cukru 3 łyżki octu  3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka oleju Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy.Boczniaki i warzywa myjemy. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka, boczniaki kroimy w grubsze paski. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, dodajemy przyprawy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa jarzynowa z klopsikami 211

Dawno nie było przepisu na zupkę, ta co prawda była robiona jakiś czas temu..Pyszna zupka jarzynowa z dodatkiem pulpecików. bulion  2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por  10 -20 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szkl.zimnej wody 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka

Moje domowe kucharzenie