wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki dosypujemy trochę cukru pudru. Wystudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Jeśli za bardzo wyrosła można ściąć spód. Polewamy babkę lukrem. Podajemy gdy lukier zastygnie. Smacznego
W kuchni Katieszklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej
kgwjanczewoprzetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie:). Składniki: 2-3 miechunki 1 zielona papryka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sos: oliwa, woda, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie Posiekaj drobno warzywa, owoce i ser. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, polej nim sałatkę i ponownie wymieszaj. Okazuje się, że można zrobić świetny film w Polsce
Qlinarnie i Qlinarniekostki masła 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka : 2,5 szklanki coca-coli 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo : mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu Na poncz: łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki wody łyżka wódki Wykonanie : Ciasto : W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre . Połączyć je ze sobą mieszając dokładnie łyżką. wylać ciasto do formy
Malinowa KawiarenkaImbir Miód Cytryna Pomarańcza Mięta Woda Podstawowe składniki, magiczne składniki, które złożone w całość dają idealną mieszankę rześkiego orzeźwienia. Pobudzają zmysły, unoszą powieki, przyspieszają płynącą w żyłach krew, służą kojąco i rozgrzewająco. Po spacerze idealne, po ciężkim posiłku, również. Na ploteczki z koleżanką jak najbardziej wskazane! Zamieszajcie w swoich ulubionych kubkach, wypijcie do dna, delektując się każdym
Sajkofanka smakusmarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem
BaRepassłodziku w płynie lub 8 łyżek cukru pudru (w wersji niedietetycznej) około 20 lasek rabarbaru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub odrobinę soku z cytryny pół szklanki wody Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy rabarbar. Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje miksujemy na gładką masę
Humanistka w kuchnizgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć takie połączenia, aby na stole nie było nudno i monotonnie, kilka składników: jajka, mleko i szczypiorek tworzą lekkie, pożywne śniadanie, do tego woda mineralna z cytryną.Dietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem, soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć się zbędnych kilogramów.2 jajka2 łyżki mlekaSól i pieprz do smakuszczypiorekkilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy masą,oraz wiórkami czekoladowymi.Przygotowanie wiórek:Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: papierówka 2 kg, śliwki węgierki 3/4 kg, 3:1 żelfix 2 opakowania, cukier 3/4 kg, sok z cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować gotować na średnim ogniu mieszając
W Mojej Kuchni Lubięwszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą.Składniki:1 kg truskawek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)400 ml wody5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczeniaSposób przygotowania:1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować
Kuchnia domowa AniTo najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec
UgotujmyTo.plKiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i
UgotujmyTo.plDziś mam dla Was elegancki tort kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym biszkoptem i galaretką. Najciekawszym jego elementem
Słodko-Słony Świat IlonyCo roku na wielkanocnym stole w moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go
Food Squaremąki pszennej, ja użyłam typ 500 15 dag masła 12 dag cukru pudru 1 jajo szczypta soli Karmel: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka
Apetyczna babeczkażółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól morska. Przygotowanie: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego
Aga w kuchniburaka, 1 plasterek żółtego sera pleśniowego, 1/2 marchewki, 1 mała garść grzanek, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy,, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski paski. Dodajemy pokrojonego
Aga w kuchnipleśniowego, do pospania: płatki migdałów i suszona żurawina. sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy musztardy z wędzoną papryką, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz czarny, sól morska. Przygotowanie: Na talerzu układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki
Aga w kuchnidzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia sok z cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem Maczać dzwonka ryby
Proste PotrawySkładniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieczerwone - ogórek - papryka czerwona - listki melisy i bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki mieszamy ze sobą. Polewamy dressingiem! SMACZNEGO!!! POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO POLUBIENIA
SMYKWKUCHNIkurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy. Ananasa kroimy w kostkę, pomidorki na ćwiartki, dodajemy sałatę i kurczaka. W szklance mieszamy musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny i odrobinę wody, zalewamy sałatkę i gotowe
Gotuj z Misiemolej Kurczaka oczyszczamy i odkrawamy, co zwyczajowo nazywamy polędwiczką, czyli dolną i nieco odstającą część pojedynczej piersi z kurczaka. Z miodu, sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny, soli oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę, że ok. 200 ml. Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa
Ratunku obiadUpiec biszkopt:4 jajka4 łyżki cukru4 "kopiaste" łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę.Dodać makę z proszkiem.Wylać
kolorowotorcikowocukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie: Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać
Ala piecze i gotujełyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody krem wiśniowy 500 g śmietany 30% 800 g wiśni* 9 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wrzącej wody ozdoby wiśnie w żelu: 100 g wiśni 1 łyżeczka żelatyny pół łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa: 125 g ciemnej czekolady 125 g śmietany 30% perełki cukrowe (kolorowe(...)Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2-3 łyżki cukru, sok z cytryny i całość zagotować. Z przygotowanej masy odlać połowę szklanki soku wiśniowego (będzie potrzebny do nasączenia biszkoptu). Następnie ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. W międzyczasie do szklanki wsypać żelatynę i wlać wrzącą wodę. Całość ze sobą mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Gdy żelatyna ostygnie
Ugotowaćnajlepszy moment aby go przygotować, gdyż kwiatostany czarnego bzu są akurat w pełnym rozkwicie. ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna Kwiatostany zbieramy z dala od głównych dróg, oczyszczamy je z ewentualnych owadów, nie myjemy, gdyż wypłuczemy najcenniejszy pyłek, obcinamy łodygi, gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy
Jadło i czytadłoznakomite! Składniki: grzyby leśne, w tym przypadku bielaczek pozrastany sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów, od 1/2 cytryny do całej sztuki sól gruboziarnista Zalewa: 1 cebula 1 marchewka 500 ml wody 3/4 szklanki octu(...)cukru liść laurowy ziele angielskie 1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć, do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby.2. Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy.3. Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4. Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut.Wszystkie przyprawy znajdziecie
Apetyczna babeczkaodpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 5 łyżek pasty Tahini 2 łyżki oleju sezamowego 1 ząbek czosnku sok z cytryny 300 g ciecierzycy ugotowanej ok.100 ml wody zimnej pozostałej po gotowanej ciecierzycy (ja dolewałam jeszcze) sól Wykonanie: Moja ciecierzyca moczyła się całą noc. Rano odsączyłam ciecierzycę na sicie, ponownie wsypałam do garnka(...)odsączyłam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Wodę po gotowaniu zachowałam. Potem była już bajka, do dzbanka blendera wrzuciłam zimną ciecierzycę, pastę tahini, wlałam sok z cytryny i olej sezamowy, posoliłam i wlałam 100 ml wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy. Wszystko razem zmiksowałam. Posoliłam do smaku i dolewałam to odrobince dodatkową wodę, aby pasta uzyskała kremową konsystencję. Hummus przełożyłam do miseczki
Blondynka GotujeSkładniki na ciasto: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy
kgwjanczewopapryka duża - 1 duża łyżka kuminu - 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr - 1 łyżka octu białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet. Faszerujemy kurę zewnątrz, wewnątrz jak i "smarujemy" kurę pod skórą. Wkładamy kurę
Smaki Brazyliitemperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię(...)mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny na pulchną masę. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz
Poezja smakukminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy) 1 szklanka wody 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sok z cytryny do smaku Skrzydełka umyć i oczyścić z ,, pypci " jeśli są.Osuszyć. Przygotować mieszankę przypraw. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać przyprawy(...)drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki.Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem
Buniabaje w kuchnizimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć(...)wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód, schłodzić w lodówce do stężenia. Rabarbar pokroić na 9cm kawałki. Wodę z cukrem i sokiem z cytryny zagotować, włożyć do niej połowę rabarbaru, obgotować przez 5 minut (rababrbar ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Odcedzić, następnie obgotować pozostał rabarbar. Ostudzony rabarbar ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i trzymamy na ogniu do chwili aż cukier się całkowicie rozpuści (wiśnie puszczą sporo soku). Dodać wymieszaną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.Większą bezę układamy na paterze, wykładamy większą część śmietanki, kładziemy mniejszą bezę, na to wykładamy pozostałą śmietanę
charlotte gotujełyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy 2-3 szklanki wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i plaster cytryny. Co ważne, nie solimy. Soczewica potrzebuje około 20 minut, miękkość sprawdzamy „na ząb”. W trakcie gotowania można dolać wody, gdyby za bardzo odparowała. W międzyczasie kroimy(...)jednej łyżeczce cukru i soli na garnek z wodą. Gdy zaczną mięknąć dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego. Ugotowane studzimy i kroimy na dowolne kawałki. U mnie to były słupki. W misce buraki mieszamy z miodem, octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane
ladykitchennormalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto zrezygnować z kawy i przecukrzonych sztucznych soków i zastąpić je wodą lub poniższym napojem :)Oczyszczający napój dobrze jest przygotować dzień wcześniej, aby postał przez noc w lodówce. Rozpocznijcie dzień od jednej szklanki, najlepiej 20 minut przed pierwszym posiłkiem, a później popijajcie(...)liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy dwoma litrami wody i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na zdrowie
My Culinary ArtSyrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem
RAROSSA