jak z - 500 przepisów (strona:27/34)

Lekki omlet z parówką i żółtym serem 197

Jajka są jednym z najzdrowszych pokarmów jakie może przyjmować człowiek. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Ponadto sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować zdrowa sylwetkę. Jajko zjedzona na śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na cały dzień, dlatego też jedzmy jajka! Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka(...)plasterki żółtego sera 1 parówka 2 łyżki wody Łyżeczka masła Szczypiorek Sól ziołowa, pieprz *Jako dodatek możemy podać chleb i pomidorki koktajlowe  Do miski wbijamy 3 jajka oraz dodajemy wodę. Rozrabiamy je widelcem doprawiając solą i pieprzem. Parówkę oraz żółty ser kroimy w słupki. Patelnie mocno rozgrzewamy, topimy masło. Wylewamy masę jajeczną i czekamy aż boki zaczną się ścinać

Kolizje Smaków
Tortilla z warzywami i parówkami 203

używać wcale, można zastąpi czymkolwiek, co ma się w lodówce - dużym plusem tortilli jest to, że można do niej wrzucić praktycznie wszystko - od wymyślnych kombinacji po resztki z lodówki. Szybkie, tanie, sycące - czego chcieć więcej?Składniki:- dwie tortille- pół opakowania mrożonych warzyw na patelnię- dwie parówki (bądź dowolna inna wędlina)- dwa plasterki sera- sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie jest bardzo(...)parówki w półplasterki. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich wędlinkę i przyprawiamy - jest tu pełna dowolność, ja użyłam mieszanki przypraw dołączonej do warzyw, soli pieprzu i tymianku, bo lubię. Jak lubicie inne przyprawy, użyjcie innych ;) Gdy wszystko jest już podsmażone i przyprawione, na drugą, suchą tym razem patelnię kładziemy tortillę, a na nią plasterek sera. Podgrzewamy, pilnując spodu, dopóki

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa chlebowa 170

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Odświeżanie w piekarniku czy mikrofali nie sprawdza się zbyt dobrze, a nie zawsze mam ochotę robić mielone, czy grzanki. Jest jednak jeszcze jeden sposób. Przypomniało mi się o nim, gdy znalazłam w szafce wyschniętą na kamień bułkę. Zupa chlebowa! Nie potrzeba do niej wiele, większość składników zawsze mamy w domu. Jest to obiad niezwykle tani(...)szybki i smaczny. W sam raz na tą naszą niepogodę. Dziś na obiad... Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona,ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu

Ratunku obiad
Sos barbecue 176

barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Sos można przyrządzić ze składników, które zwykle mamy w domu.7 łyżek cukru4 ząbki czosnku2 łyżeczki ostrej papryki w proszku2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej100ml sosu sojowegoodrobina pieprzu2(...)łyżeczki ostrej musztardy200ml łagodnego keczupu1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż zrobi się z niego karmel.  2. Do karmelu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka  sekund.3. Do garnka wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach

Szefowa kuchni
Swieta. Mazurki. Pisanki 152

chwile Swieta. Niesamowite jak szybko nadeszly, prawie mnie zaskoczyly. Ja jako osoba lubiaca planowanie tym razem do Swiat podchodze zywiolowo, bez planu dzialania, bez gotowego menu. Jedyna pewna rzecza sa mazurki. Wlasciwie gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem.Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu slodki prezent(...)plan awaryjny czyli mazurek czekoladowy. Ograniczenia czasowe i zamkniety pobliski sklep sprawily, ze tegoroczne mazurki sa bardzo proste, ale nie wplywa to absolutnie na ich atrakcyjnosc. Jeszcze wczoraj dwa z nich zostaly poddane ocenie i wypadly dosc dobrze.Z samego rana moja Mala Panna pobiegla do przedszkola trzymajac w reku slodkie zawiniatka. Radosc mieszala sie jednak z pewnym rozzaleniem gdyz przy

Przysmaki Karolki
DOMOWY SOK MALINOWY 197

Malin coraz więcej, piekne letnie gorące słońce przyśpieszyło wtm roku ich dojrzewanie. Nadszedł czas na przygotowywanie pysznych przetworów z tych owoców. Na pierwszy ogień pójdą soki które podam swoim dzieciom na wszelkie przeziębienia podczas jakże długiej jesieni i zimy w oczekiwaniu na kolejną wiosnę i lato.   Składniki: 1 kg malin 600 g cukru Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem,odstawiamy(...)sitko,wlewamy do butelek lub słoiczków.Odwracamy do góry dnem,odstawiamy do zamknięcia.Wlewając gorący sok juz go potem wbutelkach nie wekuję.Pozostały miąższ jestst dobry na kompot lub jako dodatek np do białego sera.Mozna go tez zawekowac

Z Majeczką w kuchni
Ryby - dlaczego warto je jeść? 213

Post, więc obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Najczęściej sięgamy po ryby, które w sobie zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dietetycy i lekarze zalecają zjadanie minimum dwa razy w tygodniu dań z ryb. Dlaczego warto jeść ryby? Ryby zwierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nas przed: chorobami m.in nowotwory, choroby serca obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) wzmacniają włosy, skórę(...)karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga ryby średniotłuste: pstrąg, karp ryby tłuste: łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza? Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych. Również jest bogate w białko i minerały (magnez, fosfor, selen). Zalicza się

Truskawkowa Fiesta
Panna cotta z musem truskawkowym 318

Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy mieszając, aby cukier się rozpuścił. Nie powinniśmy dopuścić do zagotowania śmietanki, wystarczy tylko bardzo mocno podgrzać. Ja pomogłam sobie termometrem i zdjęłam z palnika przy temp. 90 °C.   Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo wrzucamy do gorącej śmietanki, mieszamy, aby dobrze się rozpuściły. Przelewamy do uprzednio przygotowanych pojemniczków, foremek, szklanek(...)łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po napęcznieniu, wlewamy odrobinę gorącej śmietanki  i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą żelatynę dodajemy do gorącej śmietanki. Następnie postępujemy jak wyżej

Mia Cucina Sofieta
Jajka przepiórcze w cieście francuskim 223

jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. W tym samym czasie obieramy cebule i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach(...)stopni na jakieś 10-15 minut w zależności od ciasta. Obserwujemy kolor kieszonek. Wyjmujemy kiedy cisto się zarumieni. Danie najlepiej smakuje na ciepło, ale można też podawać jako zimne przekąski. Smacznego

Kolizje Smaków
Jabłka prażone z wanilią 234

się wszystkie bakterie.   Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Kroić w kostkę i wsypać do garnka o grubym dnie - ja używam garnka z teflonową powłoką.  Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały - choć ja osobiście lubię taki lekko brązowawy, ciemny kolor prażonych jabłek.  Podlać na dno kilka łyżek wody, aby jabłka nie przywierały do dna. Gotować(...)dokładniej się wekują.  Tak przygotowane jabłka prażone nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Podpatrzyłam wśród blogowej społeczności (m.in. u Smacznej Pyzy oraz na blogu Uwaga Babcia Gotuje) jak można wykorzystać pozostałe po obieraniu skórki jabłek. Warto je ususzyć - najłatwiej w piekarniku w 100C przez kilka godzin, lub w suszarce do warzyw/owoców - i wykorzystywać dodając do herbaty

Grunt to przepis!
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 267

Sałatka jarzynowa gości chyba w każdym polskim domu przy każdej znaczniejszej okazji. Jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej, a każda gospodynią ma jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka(...)misce lub zawiniętą w wędlinę. W tym celu na wędlinie układamy nieco sałatki i zwijamy krótszy bok w rulonik. Szczypiorek sparzamy wrzątkiem by stracił turgor i przewiązujemy zwiniętą wędlinę jak wstążką. Obcinamy wolne końce i układamy na półmisku. Tak przygotowana sałatka może czekać na podanie w lodówce nawet na następny dzień

Kolizje Smaków
Tęczowy sernik na zimno 167

upalne dni jak dzisiaj, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, myślimy raczej o czymś chłodnym... Nasza propozycja to tęczowy sernik na zimno. Bardzo prosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać! Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele, długie(...)stężeje przygotowujemy kolejną warstwę i ponownie odkładamy do ochłodzenia. W ten sposób robimy pięć warstw sernika. Wierzch ozdabiamy według własnych upodobań, u nas były to kwiatki na słońcu ułożone z owoców

Kolizje Smaków
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami 238

Dziś przepis będzie archiwalny, gdyż od kilku dni walczę z gorączką i niewiele jestem aktualnie w stanie ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;)Składniki:- 6 ziemniaków- 2 cebule- 6 pieczarek- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej- 2 ząbki czosnku- 100 g startego żółtego sera- 2 kulki mozarelli(...)warstwę ziemniaków, pieczarek i cebuli, tym razem jednak dodając wędlinę. Teraz pozostaje już niewiele - wylewamy na zapiekankę resztę sosu, dokładamy ostatnią warstwę ziemniaków, a na wierzchu układamy plastry mozarelli. Jak widać, jedna kulka użyta przeze mnie okazała się niewystarczająca, dlatego radzę jednak użyć dwóch :) Teraz pozostaje już tylko włożyć naszą zapiekankę na ok. 20 - 30 minut do rozgrzanego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 168

opakowanie mrożonego szpinaku- 6 ząbków czosnku- 4 jajka- 4 kopiaste łyżki mąki - 1 łyżka gałki muszkatołowej- sól, pieprz  Przygotowania rozpoczynamy od umycia skrzydełek i wrzucenia ich do garnka z zimną wodą. Garnek ląduje na ogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi(...)mieszania użyć tego samego widelca, którego używamy do przelewania ciasta, wtedy musimy lać je równomiernie na całą powierzchnię zupy i co jakiś czas przerywać w celu przemieszania całości. Jak widać, zdecydowanie wygodniej jest we dwójkę :)   Gdy całe ciasto znajdzie się w zupie, gotujemy ją jeszcze przez kilka minut, by jajka dobrze się ścięły. Na koniec pozostaje doprawić całość

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania