jak z - 500 przepisów (strona:23/34)

Łosoś w marynacie teriyaki 183

Ryby na naszym stole niestety są rzadko, ale jak już są to muszą być przygotowane na tip top, a smak ich ma pozostać w naszej pamięci na długo. Tak tez było z tym łososiem. Zamiast tradycyjnie zamarynowanego i usmażonego postanowiłam że będzie miał charakter chiński. Zamarynowałam go tylko a resztę dania przygotował i wykonał mąż

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Penne z warzywami 215

Makaron jak dla mnie jest królem kuchni. Można go przyrządzić na tysiąc sposobów, ile kucharzy tyle przepisów. Ja dzisiaj sobie wymyśliłam, że będzie przede wszystkim z masłem i czosnkiem ale żeby nie było nudno, to dodałam trio warzywne - marchew, brokuł i kalafior. Fantastycznie pachnie i tak samo smakuje.   Obiad za 10 zł :-)  Składniki:  200 g makaronu

pieprzny smaczek
Naleśniki z truskawkami 174

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.Lekko dosładzamy cukrem.   Z podanych składników sporządzamy ciasto naleśnikowe.Na patelni smażymy naleśniki.Wypełniamy je truskawkami i zwijamy.   Dodajemy ubitą śmietanę lub jogurt i deser gotowy.....a jaki smaczny!....Smacznego

Maminek kulinarny
581. Bananowe naleśniki. 184

Bananowe naleśniki z greckim jogurtem i dżemem jagodowym, reszta  banana; kawa marcepanowa z mlekiemDziwne uczucie. Dziwne, ale w ten pozytywny sposób. Ten który sprawia, że serce Ci przyspiesza, a w brzuchu czujesz... nawet nie wiem jak to opisać. Nie wiem, ale jest cudownie.Składniki:1/2 zmiksowanego banana50g przesianej mąki100ml mlekajajkoszczypta soli, cynamonuWszystkie składniki miksujemy ze sobą

More food, love and dreams
Pasta jajeczna 129

łyżek majonezu- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej)- sól, pieprz Wykonanie? Najprostsze na świecie - jajka kroimy jak chcemy - można je drobno posiekać, zetrzeć na tarce, a nawet zmiksować na gładko, ja jednak polecam pokrojenie ich w dużą kostkę :) Do miski z jajkami dodajemy majonez (czubata łyżka to absolutne minimum, kto lubi majonez, ten da więcej) , musztardę, większość szczypiorku, mieszamy, doprawiamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Kompot z suszonych i wedzonych owocow czyli poWeekendowe Lakocie odc.78 199

Pamiętam jak nienawidziłam jego smaku i zapachu będąc dzieckiem. Nie było nic gorszego od faktu, że na obiadach u babci jedyna rzeczą do picia był kompot z suszu!!! Z wiekiem polubiłam smak nie tyle suszonych co i wędzonych owoców. Wiem, wiem, że już długo po Świętach ale w okresie zimowym nie raz robię ten pyszny kompot. W niedzielę znalazłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 207

sobie, do tego trzeba czekać w nieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła(...)łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki 25 g masła 30 g cukru szczypta cynamonu      Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z miodem, odstawiamy do "bąbelkowania". Mąkę przesiewamy na blat, na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło, sól, ziarenka wanilii i drożdże. Porcjami zagraniamy mąkę do wewnątrz i wyrabiamy całość

sama złodycz
417. 170

kasza jaglana z żurawiną, karmelizowaną dynią i jabłkiem oraz jogurtem naturalnymJednak dynia w "czystej" postaci jest nie dla mnie :P A teraz idę robić projekt na angielski, ojj, jak mi się nie chce

More food, love and dreams
Fińskie zielone naleśniki. 185

muszkatołową. Zmiksować. Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne

Kulinarny karnet Christophera
Sasznie 197

różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową.  Składniki na 12- 15 sztuk: 1,5 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajo sól  pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad(...)farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.3.  Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze

Apetyczna babeczka
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 150

wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej papryki 1 mała cebulka  3 gałązki natki pietruszki  pieprz sól zioła prowansalskie przyprawa curry łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę) i nie uszkodzić skórki(...)odstawić Po upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć  Na patelni rozgrzać oliwę Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliła Do cebuli dodać pokrojoną drobno wołowinę Kiedy wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z bakłażana oraz 2 posiekane gałązki natki pietruszki

peanutbuttermonster
Ślimaczki z ciasta francuskiego 222

gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem

Salonik smaków
Bulion warzywny 143

bulion drobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a  w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną

Kolizje Smaków
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 177

kocham tę książkę, i o ile przepisów z niej raczej nie dam rady stosować (zwłaszcza na ciasta z 80 jaj), o tyle rady są ponadczasowe :)  Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku(...)mięsa dodajemy marchew, seler, pora i korzeń pietruszki, pokrojone jak powyżej - w takie dość duże kawałki. Ułatwi nam to późniejsze odcedzanie. Do tego dorzucamy trzy kostki rosołowe i zostawiamy na wolnym ogniu na jakąś godzinę. Nie przejmujcie się tym całym syfem, który na początku będzie pływał po wierzchu, z czasem zniknie.  Dochodzimy do finiszu - gdy rosół wygląda już

Kulinarne zapędy Kokosa
Wyzwanie!!! 163

zawodowym...od dłuższego czasu zasilam klub bezrobotnych co jednak bardzo osłabia pewność siebie, bo jak długo można siedzieć w domu, należne do tych osób, które jednak wolą się zmęczyć i spocić w pracy...Zwłaszcza w pracy, która sie lubi.  Nie zadowolenie moje wynikające z braku zajęcia powodowało spięcia w domu, co się bardzo nakręcało i zapętlało, aż doprowadziło

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania