głównego składnika . Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki , a mianowicie Przytulony placek dyniowy z powidłami . Ciasto jest tu wyjątkowo bez jajek , więc swój zażółcony kolor zawdzięcza wyłącznie dodatkowi dyni. Nie zawiodłam się! Efekt końcowy smakował równie apetycznie, jak brzmiał podczas czytania pierwotnego przepisu :) Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO
Grunt to przepis!Składniki: 250 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: czekolada lub dżem orzechy Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę
magiczna kuchnia Kasiwypowiedziałam się. I amen. (pewnie i tak nikomu nie będzie się chciało tego czytać) A teraz przepis - bo to sedno sprawy ;) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT 5 jajek 3 opakowania budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli odrobinka zielonego barwnika spożywczego KREM: 3 szklanki mleka 2 duże budynie śmietankowe 1/2 szklanki
Cakes By Kejtmoje podniebienie. Składniki (na 12 rogali): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów
Mango Papajatego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek) sól, pieprz do smaku
bistro mamamały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się ekspresowo. Sami zobaczcie! Ciasto MEGAczekoladowe! Składniki na ciasto: 2 jajka 50 g kakao (gorzkie, prawdziwe) 200 g mąki - 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki gryczanej 170 g cukru 175 g margaryny/masła 1 olejek waniliowy pół łyżeczki sody oczyszczonej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!optymistycznym kolorem. Porcja dla 2 osób: pół szklanki ekologicznej kaszy manny razowej Symbio pół szklanki zimnego mleka (może być roślinne) 2 czubate łyżki puree z dyni* 1 duże jajko 1-2 łżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli *puree z dyni - dynię (polecam
Zawsze głodna!innymi owocami). Szybko się robi, szybko znika - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (na foremkę 16x29 cm) 180 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 jajka 125 g roztopionego masła 2 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem). Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy
Moje Kuchenne Rewelacjebloga i też sobie zażyczył taki :) Ze mną jak z dzieckiem, się zrobi jeszcze i tacie i dziecku :) Składniki na 2 blaty 20 cm średnicy: 4 białka z dużych jajek (rozmiar L) 250 g cukru drobnego szczypta soli Wykonanie: Najważniejsze, to białka dobrze oddzielić od żółtek. Białka ubić w czystej i suchej misce. Tak też zrobiłam. Do miski wlałam białka
Blondynka Gotujeżółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania. Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kolorowy PrzepisownikLubicie jajko? Lubicie avocado? Ta propozycja jest na pewno dla Was:) Nie ma co się rozpisywać, pomysł podania jajka sadzonego w avocado widziałam na zdjęciu
Pause Gotowanie!Idealna propozycja na jesienne śniadanie to sycąca owsianka. Z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu i startego jabłka, pachnąca szarlotką, z odrobiną miodu. Pycha... Polecam każdemu, bo owsianka dodaje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJedliście kiedyś taki dżem? A raczej przecier? Ja jeszcze nie, ale trzeba próbować nowych smaków, zwłaszcza że owoce tarniny są bardzo zdrowe. Tarnina ma działanie przeciwbiegunkowe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekogo: dla lubiących zdrowe odżywianie dla dzieci dla mających ochotę na racuszki w nowej odsłonie Składniki: 200g serka naturalnego typu Bieluch płaska łyżeczka sody oczyszczonej jajko łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki gryczanej 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę miód lub syrop klonowy do polania (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki poza jabłkami i miodem zmiksować lub porządnie połączyć w misce
Mania Wypiekaniamoje bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Przepis powstał dawno temu w przypadkowych okolicznościach. Znacie zapewne kotleciki ryżowo-jajeczne. Niestety tamtego dnia w domu nie znalazłam ani jednego jajka. Ryż był już ugotowany... postanowiłam poeksperymentować. Słyszałam od jednej z koleżanek, że płatki owsiane są doskonałym spoiwem. Spróbowałam i... do tej pory od czasu do czasu przygotowuję takie ryżowo-owsiane
Słodkie okruszki