mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna! Biszkopt (na 2 blaty o śr. 18 cm): 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa śmietanowo –truskawkowa (na jeden torcik o śr. 18 cm): 1,5 szklanki śmietany 36% 9 g śmietanfixu
VioletoweKucharzenieprzeplatać przez środek- jeden koniec włożyć od góry,drugi od dołu. Bułeczki ułożyć na blasze,przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcie.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem z mlekiem,posypać słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką.Piec ok 25-30 min w 200stC. Jeśli z jakiś względów nie tolerujecie mleka lub okaże się,że brak
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowaniu pomidorowe placuszki posmakują zarówno najmłodszym jak i dorosłym. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Alaantkowe BLW” Joanny Anger i Anny Piszczek. 2 średnie pomidory jajko 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej łyżka amarantusa ekspandowanego 0/5 cebuli 2 łyżki posiekanej bazylii olej do smażenia jogurt do podania Umyte i obrane pomidory ścieramy do miski. Cebulę kroimy
Mienta blogkorzennych... do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;) Składniki: (na formę o wielkości 25cm x 25cm) 4 całe jajka 1 1/4 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 szklanka orzechów włoskich
Pyry na Gazandrzejkową do szkoły. Miałyśmy świetną zabawę przy pieczeniu a i dzieciaki później były zachwycone ;) 300g mąki pszennej + do podsypywania 90g cukru pudru 1 łyżka oleju 1 łyża wody 3 jajka wydrukowane wróżby na cienkich paseczkach papieru Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy
Smakołyki AsiZapraszam :) Składniki : 1 puszka kukurydzy z groszkiem Bonduelle 150 g startego sera cheddar 1/2 łyżeczki koncentratu chili od Proeco Polska 1/2 łyżeczki przyprawy staropolskiej od Skworcu 3 jajka 7 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 180 ml mleka sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonego szczypiorku Sos madziarów jako dodatek Olej do smażenia
Sama słodycz i szczypta chiliPorcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek
Mała Cukierenkapomidorowy: - 600 g świeżych pomidorów - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - sól, pieprz - kilka gałązek natki pietruszki Dodatkowo makaron spaghetti do podania 260 g. Dla wegan będzie to makaron bez jajek, a dla bezglutenowych makaron kukurydziany. Składniki na 4 porcje. Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 500 ml) i gotujemy na małym ogniu do miękkości
Kuchenne Wariacjeduża blacha: 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek stołowych wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier z prawdziwą wanilią 4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao 4 całe jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki "laski" cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja
Garniec Magaliestole jako pozycja obowiązkowa. :-) 800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy mannej 2 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek L 1/2 szklanki cukru 3 jabłka 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g kandyzowanej mieszanki owocowej 100g wiśni kandyzowanych 1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka
Szefowa kuchnijest ciasto z fasoli, a tym bardziej, że kompletnie w smaku nie czuć fasoli. Zachęcam do upieczenia. Składniki: puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 2 banany 1 jajko 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia miarka dowolnej odżywki białkowej (można pominąć) aromat waniliowy
Truskawkowa Fiestawykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami. Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon. (Duża blacha (*) ) Ciasto: 200g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek (ważyłam już starte) 2 budynie waniliowe/śmietankowe 1/2 szklanki cukru
Di gotujeposzperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu 15 g proszku do pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z cynamonem
Dzieje kuchennej WiewióryNastępnie wyjmujemy z owoców pestki, smarujemy je plastrem cytryny ( aby owoc nie ściemniał), lekko pieprzymy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Teraz do awokado, w miejscu po pestce, wlewamy rozbite jajo ( jeżeli jajka są duże to powiększamy otwór po pestce). Całość delikatnie solimy i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Zapieczone owoce wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekaną
Miód i pieprzBardzo smaczny barszcz czerwony na żeberkach, nieco inny niż barszcz ukraiński z fasolą , ale równie smaczny. Intensywnie czerwony dzięki dodatkowi cukru i kwasku cytrynowego. Dla
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie