Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody
Mała CukierenkaPIEROGI - 0,5 kilo mąki krupczatki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania FARSZ - 1 kg ziemniaków - 700 g twarogu półtłustego - 1 duża cebula - 1 średnia cebula i 2 ząbki czosnku - 1 średni por - łyżeczka pieprzu mielonego - łyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie
Pasje Jolkiwanilii i cynamon. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masa jest gotowa. Wykorzystanie masy w wypiekach: w większości przypadków masę należy połączyć z ubitymi na sztywno białkami lub utartymi całymi jajkami - działają jak dodatkowe spoiwo masy
maniapieczeniasame negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy Milickie , dobry przepis i dzieją się cuda :) Eleganckie
SzczyptaSmaQForemki, wykrawacze do ciastek i pierników (szablony) Birkmann Ile kosztuje? Ok. 45 zł. Ciekawostka! W tym sklepie znalazłam też podobny zestaw typowo wielkanocny, kształt wykrawacza jest owalny w kształcie jajka i szablony z motywami Wielkanocnymi ----------> Szablony do dekoracji ciasteczek BIRKMANN WIELKANOC 6 szt. Wasza BLONDYNKA
Blondynka Gotujecukru należy upalić, przestudzić chwilę, dodać zaparzoną kawę zbożową i rozpuścić w niej karmel. Ponownie ostudzić. Masło należy utrzeć z drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy
Mango Papajastronie, ale także na moim talerzu :) Od pewnego czasu nie jadam nic innego na sobotnie i niedzielne śniadania :) Szybko, pysznie i przede wszystkim zdrowo! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć
Chocolate Muffin Blogsmak, chrupkość, za ich łatwość i szybkość przygotowania, oraz za składniki, które zawsze znajduję w kuchennej szafce i lodówce. 2 szklanki płatków owsianych 1 1/2 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii, np. rodzynki, orzechy Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie, następnie mokrą ręką formować kulki
Jadło i czytadłoPyszny posiłek wcale nie musi być skomplikowany, a śniadanie to nie tylko tradycyjne kanapki. Myślę, że to poniekąd myśl przewodnia większości zamieszczanych tutaj przeze mnie przepisów
peanutbuttermonsterzrobiłam jej mega wypasiony tort czekoladowy z musem czekoladowym i truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka. Był pyszny, bo oczywiście czekoladowy. <3 Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii
Gotowanie, czyli hobby dla każdegozimowe ciasto, a zimowe niebo. Zabawa z przepisem - no cóż. U nas wyglądało to tak: Trzy podejścia. Pierwsze rdzenne, prawie skopiowane. Dwa następne - dałyśmy szklankę cukru, 5 jajek i 5 bananów, natomiast pominęłyśmy jabłka. Wyszło... :) Rewelacyjnie w obu przypadkach. Za każdym razem używałyśmy mąkę owsianą bezglutenową. Ten przepis to było nasze pierwsze podejście do "Smaku Świąt" - A. Maciąg. Mamy
Wypisz Wymalujpuree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów, 3 jajka, 2 łyżki lnu mielonego złotego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody Delecta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, łyżka masła do posmarowania formy
SzczyptaSmaQdajcie mi znać jak smakowały! Polecam! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * gęsta, kwaśna śmietana 18% – 4 czubate łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka kokosowa – 1 łyżka * duże jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy, smażymy na mocno rozgrzanym oleju
Ostra na Słodkoobawiałam, bo to moje pierwsze pierniczki od kiedy jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Mój wcześniejszy przepis oparty był na pełnoziarnistej mące pszennej, z dodatkiem miodu (o zgrozo!) i jajek. Czasem jak czytam moje stare przepisy to łapię się za głowę – kto to widział, żeby używać miodu do pieczenia? Jestem pewna, że dzisiejszego przepisu nie będę się wstydzić
Fill The BowlPonieważ twaróg zrobiłam sama, nie wymagał on mielenia – przełożyłam go do dużej miski. Do twarogu dodajemy miękkie masło i cukier puder – miksujemy przy użyciu blendera „żyrafy”. Następnie wbijamy całe jajka, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i ekstrakt waniliowy. Rozprowadzamy z kremówką 4 budynie w proszku – dodajemy do masy serowej. Miksujemy ponownie „żyrafą”, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodajemy namoczone
mojewypiekiinietylko