cukru2,5 szklanki mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaaromat cytrynowyok 1 kg śliwek węgierekcukier waniliowyWykonanie:Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto
Walijskie Pichcenietartaoliwa do smażeniaWykonanie:Schab pocięłam na długie paski. Obtoczyłam w przyprawie do gyrosa. Przełożyłam na miseczkę i wstawiłam do lodówki na 3h. Następnie schłodzone kąski obtoczyłam kolejno w rozkłóconym jajku i bułce tartej. potem już tylko na gorącą patelnię i smażyć obracając ze wszystkich stron. Podałam ze surówką z kapusty pekińskiej
Walijskie PichcenieKapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi
Walijskie Pichcenieindykaodrobina granulowanego czosnkukoperekmajeranekśmietana 12%2 jajkakasza mannałyżka masła sklarowanegoWykonanie:Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy
Walijskie Pichcenieruchem wrzucamy mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując, masa ma być gęstawa, jednolita. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10cm, smarujemy olejem. Masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy koła o średnicy
Walijskie Pichcenienamoczyć w mleku, trzymać je w nim ok.2h. Następnie wyjąc, osączyć na papierowym ręczniczku i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę.Jajka ugotować na twardo, pokroić w połplasterki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki.Cebulę sparzyć wrzątkiem, odsączyć, natkę posiekać. Dodać wszystko do sałatki.Dołożyć majonez, sporo pieprzu i ewentualnie sól do smaku
Walijskie Pichceniemielonego (łopatka, szynka, drób)1 jajkotrochę kaszy mannysólpieprzWykonanie:Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty
Walijskie Pichceniezimno nie tracą swoich walorów smakowych. Polecam :) Składniki: 3/4szkl kaszy jaglanej 2 średnie cebule 1 zielona papryka 15-20 dkg chudej szynki łyżka mąki kukurydzianej 2 całe jajka sól pieprz ziołowy majeranek tymianek koperek lub natka pietruszki olej Wykonanie: Zaczynamy od pozbawienia kaszy charakterystycznej goryczki. W tym celu wsypujemy ją na sitko, przelewamy zimną, bieżącą wodą i następnie wrzątkiem(...)kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy wszystko do naszej miski z kaszą. W małej miseczce rozbijamy 2 jajka, dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do kaszy, i doprawiamy: solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, odrobiną tymianku i koperkiem lub natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki
Walijskie Pichceniedelikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy(...)woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22-23cm średnicy).Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy
Walijskie Pichcenieulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć(...)dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy w niego owoce. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie (ja tak lubię) kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st
Walijskie PichcenieMimo, że nie jestem na diecie Dukana, wiele przepisów z tej diety przenoszę na "własne podwórko". Szczególnie te na pieczywo na otrębach, bez jajek i mąki. Niestety bywa, że z różnym skutkiem. Czasem przepis jest beznadziejny i nie wracam do niego, a innym razem trafiony w przysłowiową 10-tkę. Tak właśnie jest z bułeczkami z patelni z przepisu(...)wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne bułki wielozbożowe. Przepis na 3 duże bułki: 6 łyżek otrębów niemielonych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Wykonanie:Odmierzamy otręby, wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. Białko oddzielamy od żółtka, żółtko przekładamy do miseczki z otrębami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną. Następnie
Walijskie Pichceniejuż robię, to z rozmachem - od razu na 2 dni :))) Składniki: 600 g mielonego mięsa (ja zmieliłam mięso od szynki) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka ząbek czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki zimnej wody sól świeżo mielony pieprz olej/oliwa 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych majeranek słodka papryka bułka tarta(...)obtoczenia Wykonanie:Mięso kroimy na kawałki mielimy w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło
Walijskie Pichceniepatelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie. I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!) pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej do smażenia cukier puder do posypania. Wykonanie: Z drożdży, ciepłego mleka(...)gorącego) i łyżeczki cukru zarobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z jajkiem, szczyptą soli, pozostałym cukrem, otarta skórką z cytryny, rozpuszczonym letnim masłem i rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć
Walijskie Pichcenieoryginale i porwała mnie swoim smakiem ... Na pewno nie raz do niej wrócę :) Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :) Składniki: 5 jaj 250 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe) 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka
Walijskie Pichcenieblaszka o wymiarach 26x16) 250 g mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka Wykonanie: Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche (mąka, pr. do pieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko
Walijskie Pichcenie