piernika2,5 łyżeczki sody250 g miodu1 kostka margaryny4 jajkaMargarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy, żeby ostygła. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone
Ciastkozercyopakowanie ciasta francuskiego1 jajko100 g żółtego sera100 g szynkipęczek pietruszkisólpieprzSer i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek.Pieczemy
Ciastkozercyszklanki mleka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek0,5 mocno dojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami
Ciastkozercyszklanki mąki5 łyżek cukru5 łyżek kakao2 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki śmietany kremówki0,5 szklanki mleka0,5 szklanki oleju1 jajko Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową
Ciastkozercypodstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków.Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany3 jajka Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy
Ciastkozercyśrednicy)białe pianki zwyczajne (około 3 cm średnicy) Czekoladę kroimy w małe kawałki lub trzemy na tarce i dodajemy do suchych składników, wszystko mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz jogurt i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką
Ciastkozercytabliczki gorzkiej czekolady lub garść czekoladowych dropsów1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaświeży granatSkładniki na krem z twarożku:(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz pokrojoną w drobne kawałki czekoladę lub dropsy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy
Ciastkozercymleka1 cytrynagarść żurawinySkładniki na lukier:5 łyżek cukru pudru1 łyżka soku z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem i żurawiną (trochę zostawiamy do dekoracji) dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Zamiast skórki cytrynowej możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalow
Ciastkozercyłyżka octu jabłkowegoCzerwony barwnik spożywczy Składniki na krem z twarożku Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. W zależności od rodzaju lub firmy barwniki mają różne stężenie, dlatego najlepiej dodawać po trochu
Ciastkozercyskórki pomarańczowej 1 łyżka kakao Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i dokładnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego koloru.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Na stolnicy wałkujemy ciasto
Ciastkozercyproszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka5 łyżek mleczka kokosowego+ wiórki kokosowe, gorzka czekoladaSkładniki na lukierSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko oraz mleczko kokosowe dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować
Ciastkozercyszklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabiała czekoladawiśnie ze słoika Składniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką
Ciastkozercyszklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 dojrzały bananczekolada Suche składniki mieszamy razem w misce. Banana kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem. Jajko, olej, mleko oraz rozgniecionego banana dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować
Ciastkozercyszklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniasólpieprztymianek2 jajka0,5 szklanki oliwy z oliwek0,5 małej cukini100 g sera feta1 łyżeczka skórki z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy.Nastawiamy
Ciastkozercycukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaskórka pomarańczowa (lub aromat pomarańczowy)mleczna czekoladaSkładniki na krem z twarożku+ zielony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercy