jajko - 22300 przepisów (strona:601/1487)

NIEDZIELNE CIASTO KTÓRE UCIEKŁO Z BLACHY 147

owoceNa kruszonkę:2 szklanki mąki3/4 kostki masła (roztopić i przestudzić)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukrucukier wanilinowy - do posypania na wierzchuWykonanie:Wszystkie składniki połączyć w kolejności:cukier z jajkami, następnie maślanka, olej i mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać na natłuszczoną blaszkę. Blaszka nie może być zbyt mała, taka średniej wielkości. Nałożyć na ciasto  owoce. Przygotować kruszonkę

Walijskie Pichcenie
PROSTE CIASTO CYTRYNOWO-JOGURTOWE 161

cytryny3/4 op. jogurtu greckiego (400g)1/2 szkl. oleju roślinnego2 duże jajka1/2 łyżeczki wanilii lub cukru waniliowegokilka kropli aromatu cytrynowegoWykonanie:Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.Cukier ubijamy z jajkami, wanilią, dodając po kolei porcjami jogurt grecki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Dokładnie mieszamy.Przelewamy do nie dużej foremki (tortownicy), gdyż

Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 136

pierwszy i nie żałuję. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!Składniki:Na ok 10 bułeczekCiasto:2.5 szklanki mąki pszennej10 g świeżych drożdży3 łyżki cukru cukru1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki oleju½ szklanki ciepłego mlekaszczypta soliNadzienie: mus jabłkowyKruszonka:10dkg cukru10-15 dkg masła prawdziwego20 dkg mąkiWykonanie: Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka(...)minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 142

więc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.Mój jest następujący:Składniki:2 szklanki mąki,1 szkl.mleka,1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana)2 jajka,1 łyżka cukruszczypta soli,olej do smażenia mus jabłkowy lub inne nadzienieWykonanie: Jajka ubijamy cukrem i  solą, dodajemy  mąkę oraz wodę i mleko. Ubijamy do dokładnego

Walijskie Pichcenie
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 185

boczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana 18% (ilość wg uznania)koperekolej do smażeniaWykonanie:Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry. Paprykę kroimy na cienkie słupki. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek i paprykę

Walijskie Pichcenie
CHŁODNIK Z BOTWINKI 151

kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do naszej zupy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Wkładamy na 2h do lodówki. Podajemy z ugotowanymi jajkami

Walijskie Pichcenie
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 163

Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy  zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt

Walijskie Pichcenie
DOMOWE PALUCHY RYBNE 166

rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.Nasz bulion

Walijskie Pichcenie
MUFINKI Z BORÓWKAMI 110

Składniki:3 szklanki mąki pszennej2  łyżeczki proszku do pieczenia100g masła 1 1/4 szklanki cukru2 jajka i 2 żółtka3/4 szklanki mlekaszczypta soli250-300g borówek (jeszcze lepiej jagód)cukier waniliowyNa kruszonkę:1/3 szkl. cukru1/4 kostki masła1/2 szkl. mąki Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę.Wykonanie:Masło z cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie(...)niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami  mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość.  Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
PASTA Z TUŃCZYKA 173

musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie.Składniki:2 puszki tuńczyka w sosie własnym2 ogórki konserwowe1 ogórek kiszony2 jajkałyżka majonezułyżeczka musztardy sarepskiejkoperekWykonanie:Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się przegryzły.Z wieloziarnistą bułeczką - pychotka

Walijskie Pichcenie
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 157

mnie na użytek moich kubków smakowych  i mojej rodzinki :-)Składniki:700g mielonej łopatkiprzyprawa do mielonego2 małe cebule1 jajkomajeranekbułka tartaboczekogórek kiszonyboczek wędzonymusztardasól, pieprzsłodka paprykamasło sklarowaneWykonanie:Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i słodką paprykę. Dosypujemy 2-3 czybate łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy

Walijskie Pichcenie
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 208

roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem.Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila! Mamy

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 146

łyżki kaszy manny1 cebula1 czerwona papryka5 pieczarek2  ogórki kiszonekoncentrat pomidorowysól, pieprz,ziele angielskie, liść laurowysłodka i ostra paprykakoperekbulionłyżka mąkiWykonanie:Mięso mielone doprawiamy solą i  pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy ok 15 minut, po czym wyjmujemy je na talerz (bulion zostawiamy).Cebulę kroimy

Walijskie Pichcenie
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIORA 6058

zebrałam i .... wyrzucam sobie, że tak późno! Sałatka jest rewelacyjna. Składniki dobrane idealnie. I ta chrupkość, którą uwielbiam dosłownie we wszystkim.... Początkowo zamierzałam zrobić ją tylko z jajkiem i szynką (+kalafior oczywiście), ale po spróbowaniu była dla mnie zbyt delikatna i czegoś mi brakowało. Dorzuciłam jeszcze aromatyczny seler naciowy i 2 drobno pokrojone ogórki konserwowe - dla wzbogacenia(...)stałe...Składniki:1/2 kalafiora3 jajka2 łodygi selera naciowego200g szynki (dowolnej)2 ogórki konserwowepieprzszczypiorekkoperekmajonezWykonanie:Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy kroimy na drobną kostkę. jajka gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę. Szynkę  i ogórki konserwowe kroimy w paseczki.  Teraz pozostaje nam tylko wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem, podać pokrojony szczypiorek, zielony koperek i majonez

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ 264

lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy

Walijskie Pichcenie