ładniki:0,5 kg mąki3 jajka50 g drożdży0,5 kostki margaryny0,5 szklanki cukrucukier waniliowy0,25 szklanki mleka (do rozrobienia drożdży)Składniki na kruszonkęMargarynę topimy i odstawiamy do przestudzenia, jajka i cukier ucieramy w misce i dodajemy do przestudzonej margaryny, wszystko wymieszać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Po wyrośnięciu mieszamy razem z resztą składników, wyrabiamy drewnianą łyżką
Ciastkozercymiałam kostkę zwykłego pełnotłustego twarogu)100 g gotowej masy serowej lub tłustej śmietany0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka mąkiskórka otarta z połowy cytryny (lub aromat cytrynowy)2 jajka+ szklanka jeżynJeżyny myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. Do blendera wkładany pokruszone herbatniki oraz masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Papierowe papilotki wkładamy do foremek (do tego przepisu użyłam(...)śmietanę. W małej miseczce mieszamy cukier, mąkę i cukier waniliowy, dodajemy po trochu do masy serowej ciągle miksując. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny (lub aromat) oraz jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Garść jeżyn miksujemy na gładką masę (można przecisnąć je przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek).Na przygotowane wcześniej spody z herbatników nakładamy masę serową
Ciastkozercymleka+ czerwona porzeczkaW ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką i wałkujemy
Ciastkozercyserka mascarponeNutella (lub inny krem czekoladowy)+truskawki do dekoracji Truskawki dokładnie myjemy i zostawiamy na ściereczce, żeby wyschły. Nie obrywamy ogonków.Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercyżeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę", a że dziwnym trafem nigdzie w pobliskich sklepach nie było migdałów, wykorzystałam orzechy laskowe. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 30 g drożdży lub opakowanie suchych drożdży 100 g masła 0,5 szklanki cukru 50 ml mleka Składniki na nadzienie: 100 g orzechów laskowych 0,5 szklanki cukru(...)świeżych drożdży należy na samym początku rozpuścić je w mleku z cukrem i odstawić, żeby urosły. Jeśli mamy suche drożdże wystarczy wymieszać je z resztą suchych składników, dodać jajka, mleko i roztopione przestudzone masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Orzechy kroimy na desce na małe kawałki lub wrzucamy na moment do miksera
Ciastkozercyciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po upieczeniu dynię miksujemy lub rozgniatamy porządnie widelcem. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, puree z dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane
Ciastkozercypianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Do piany z jajek dodajemy mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Papier do pieczenia ze wzorkiem wyciągamy z zamrażarki i przekładamy na blaszkę. Wylewamy na blaszkę ciasto
Ciastkozercykroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło.Limonkę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę.Mieszamy w misce wszystkie suche składniki na ciasto.Dodajemy miękkie masło, jajka, skórkę z limonki i dokładnie zagniatamy. Dobrze wyrobiona masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny.Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.W dużej misce miksujemy
CiastkozercySałatka bardzo szybka, mało kaloryczna, bez majonezu. Polecam.SKŁADNIKIjeden mały brokuł2 jajka ugotowane na twardo1 pomidorpół piersi z kurczakapół łyżki olejuNa sos:pół szklanki jogurtu naturalnego1 łyżeczka carryszczypta soli i pieprzupół łyżeczki musztardy łagodnej2 ząbki czosnkuWYKONANIEBrokuł odgotowujemy, uważamy żeby nie przegotować. Ostudzić.Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy ziołami do drobiu, obsmażamy. Ostudzony kładziemy na brokuły.Pomidory kroimy w większe(...)kawałki.jajko na cztery i dodajemy do sałatki.Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z wszystkimi składnikami, czosnek wyciskamy i również dajemy do sosu . Polewamy sałatkę. Można wymieszać od razu lub dopiero na talerzuSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewydrobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą.Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm. Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby
Czerwona PorzeczkaO tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha
Słodkości i nie tylkomlekaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180'C. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon.W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek
Kitchens AlphabetCheesecake with quince Składniki.0,8 kg sers twarogowego6 jaj1 szkl. cukru pudru300 ml kremówki3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1 garść rodzynek12
Kulinarny karnet ChristopheraZdrowa, sycąca, pełna białka sałatka z kaszą jaglaną. Do jej przygotowania użyłam nowego, naturalnego, wysokobiałkowego bardzo smacznego produktu Newella. Jest to pasteryzowane białko jajka kurzego, które może być składnikiem wielu ciekawych potraw, od obiadów po przekąski czy sałatki. Newella jest wygodna w użyciu i gotowa do spożycia co zaoszczędzi czasu zabieganym. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić jajka w niektórych
Ze smakiem i z pasjąpodsypania w czasie wałkowania4 żółtka1 łyżeczka soli1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia150 g margarynyFarsz;450 g szpinaku siekanego z Frosty5 jajeksól, pieprz , czosnek do smaku1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ;Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .Ciasto
Sama słodycz i szczypta chili