szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie. Kotlety mielone ze szczypiorkiem SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicieście z kiełbasą w roli głównej. Pizza wiejska SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży świeżych 100 ml mleka sól 2 łyżki oliwy jajko 1 czerwona cebula 1 kiełbasa wiejska ser żółty 1/3 puszki groszku oregano sos pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozprowadzamy z cukrem. Następnie dodajemy łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Kiedy wyrosną(...)dodajemy mąkę ze szczyptą soli, oliwę oraz jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do podwojenia swojej objętości. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy składniki. U mnie znalazły się kiełbasa, ser, groszek i cebula. Całość posypujemy oregano i wrzucamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproponujemy zwykłe maślane ciasteczka w kształcie serduszek. Najlepsze maślaki, niezastąpione na każdą okazję... Walentynkowe maślane serduszka SKŁADNIKI: 600 g maki pszennej 300 g masła 180 g cukru pudru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej pieprz Sposób przygotowania(...)Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem
Truskawkowa Fiestapuszysty środek po prostu rozpływa się w ustach :) Składniki: 150 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 20 g maku 1 cytryna szczypta soli Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na małe kawałki, musi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem(...)puszystą, białą masę. Cytrynę dokładnie myjemy (można też ją sparzyć), ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka dodajemy do masła i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem
Ciastkozercypęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4 porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2 jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby(...)grzybów odstawić. Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze. Klopsy : Do miski włożyć w szystkie składniki na klopsy - mięso, posiekane grzyby, jajka, startą cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, sól pieprz. Dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu
Stare GaryBardzo efektowne, a zarazem pyszne ciasto, kuszące swoim wyglądem, a cóż dopiero smakiem..... Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży
kgwjanczewowywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia puszka soczewicy - jajka Mięso umyj i pokrój na małe kosteczki, podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju partiami ( nie smaż wszystkiego razem). Przeżuć do garnka, cebulę pokrój na małe cząstki i również podsmaż razem(...)przed podaniem, pogotuj chwilę. Gdyby gulasz był za gęsty dodaj trochę przegotowanej wody, dopraw do własnego smaku. Włącz piekarnik na 200 ° termo obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie wyparzone jajko. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze są bardzo gorące!!! Podawaj ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi
Pasje Jolkipuszyste i wspaniale smakują. Czasami warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 3 dag drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 żółtka, 75 dag mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki spirytusu, Bita śmietana: 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao(...)łyżki wody, 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję cukier, cukier waniliowy, sól, jajko oraz żółtka. Mieszam. Stopniowo dodaję po troszeczku mąki. Na końcu wlewam rozpuszczoną, przestudzoną margarynę oraz spirytus. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę, rozwałkowuję na grubość 1,5cm. Szeroką szklanką wykrawam w cieście krążki. Smażę
Tradycyjna kuchnia Kasidosyć tradycyjnych faworków niech przygotuje faworki warkocze. Wbrew pozorom są łatwe do przygotowania i przy tym ładnie wyglądają. SKŁADNIKI: 30 dag mąki, 5 łyżek śmietany 18%, 1 jajko, 4 żółtka, 1,5 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam ze śmietaną. Dodaję jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagniatam
Tradycyjna kuchnia KasiDziś na kolację polecam przygotować pyszne muffinki z jabłkami. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Doskonale smakują ze szklaną ciepłego mleka lub kakao. Na kolację idealne. SKŁADNIKI: 2 jajka, 2/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru kryształu, 1/2 łyżki cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, szczypta cynamonu, 2 jabłka(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka mieszam trzepaczką razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. 2. "Suche" składniki stopniowo dodaję do "mokrych". Dokładnie mieszam ciasto. Do ciasta dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipłaska łyżeczka cukru, 1/2 kg mąki, 2,5 łyżki masła, 200 ml soku z buraka ćwikłowego, 100 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 papryczki chilli, szczypta pieprzu, 1 jajko, PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozcieram z cukrem oraz łyżeczką mąki. Dodaję mleko. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, pieprz, rozpuszczone masło, rozczyn(...)ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam do 30 minut do wyrośnięcia. 4. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasipiękną słoneczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto Afrodyta. Może upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej? SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotować na obiad lub kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską. Składniki: 3 średnie bakłażany , około 40 dkg mielonego mięsa , pół suchej bułki , 1 jajko , sól do smaku, 1 łyżeczka mielonego imbiru , około 10 dkg żółtego sera , 2-3 łyżki oleju . Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Lekko posolić(...)czasie papierowym ręcznikiem osuszyć każdy plaster i zgrillować na grillowej patelni, przesmarowanej lekko olejem. Odstawić do przestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennawersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis znalazłam tutaj: KLIK . 400g sera twarogowego 1/4 szklanki cukru pudru 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania 3 jajka 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130g miękkiego masła 3-4 łyżki rozpuszczonego 1/3 szklanki cukru 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło(...)cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy
Szefowa kuchni