składniki * 125 g masła lub margaryny * 1 jajko * 1 żółtko * 3 łyżki Nutelli * 2 łyżki kakao * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki sezamu * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * sezam do obtaczania ciastek Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtko, Nutellę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto
Mix smakuBabka, która zawsze się udaje. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać masę krówkową, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników. Formę
O kuchni z uczuciempotrzebujemy: - 2 jabłka - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła - 50 g cukru - 100g kawałki migdałów (ja użyłam takich gotowych posiekanych w kawałki) Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem na jednolitą masę. Masło z cukrem utrzeć(...)puszystą masę. Pokolei wbijać jajka i dalej miksować. Dodać rozpuszczony marcepan, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Na sam koniec wrzucić jabłka i kawałki migdałów. Wszystko wymieszać. Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos marcepanowy : - mleko roślinne - kawałek marcepanu Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem. Całość powinna mieć lejącą konsystencję. Po chwili
Szybko Tanio Smacznieposypałam wiórkami kokosowymi. Pączki to obowiązkowy element Tłustego Czwartku, więc zapraszam do smażenia Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej typ 650; - 50 g świeżych drożdży; - 4 łyżki cukru; - 2 jajka; - 3 żółtka; - szczypta soli; - 1 szklanka ciepłego mleka; - 1/3 szklanki oleju; Krem: - budyń waniliowy ugotowany na 400 ml mleka - ziarenka z 1 laski wanilii; - 1 serek homogenizowany waniliowy (150g) Wykonanie(...)ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, dodać zaczyn i rozbełtane jajka, dodać olej (ja smaruję nim ręce, żeby ciasto się nie kleiło) i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ugotować budyń z wanilią, po wystudzeniu
dom-agi.plJajecznica ze skwarkami. Składniki : 400 ml mleka 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól,pieprz skwarki lub olej Sposób wykonania : Do nie dużego garnka wlać mleko,wbić jajka,dodać drobno pokrojony czosnek,sól,pieprz oraz mąkę.To wszystko dokładnie zmiksować aby nie było grudek. Na patelnie wsypać skwarki lub olej i podgrzać.Skwarki można kupić
Przepisy i porady kulinarneKotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki : 0,65 dkg mięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około 8 dkg) olej (do smażenia(...)tarce. Czosnek kroimy drobniutko ostrym nożem na desce i wsypujemy do miski z mięsem. Natkę pietruszki (najlepiej świeżą) drobno siekamy. Teraz dodajemy pozostałe składniki do naszego mięsa,całe jajko,sól,pieprz,przyprawy,posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Gdy nasze mięso jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę bułki tartej aby zgęstniało. Robimy 5 kulek (waga
Przepisy i porady kulinarneNaleśniki z dodatkiem wody mineralnej. Składniki : 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru mąka pszenna ( około 3 szklanek ) Sposób wykonania : Mleko,wodę mineralną,jajko,olej,oraz cukier wlewamy do niedużego garnka (lub miksera) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Mąki dodajemy tyle ,aby ciasto
Przepisy i porady kulinarneKrem na kremówkę. Składniki : 1 litr mleka 20 dkg cukru 30 dkg mąki pszennej 7 świeżych jajek 1 cukier waniliowy Olejek waniliowy lub arakowy Sposób wykonania : Cukier wymieszać z jajkami, następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować i gorące wlać do wcześniej przygotowanej masy. Postawić na niedużym ogniu gotować około 5 minut,ciągle mieszając,aby się krem
Przepisy i porady kulinarneciasta. Składniki : Biszkopt jasny : Biszkopt ciemny ( czekoladowy ) : 5 jajek(...)jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej
Przepisy i porady kulinarneKrem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu
Przepisy i porady kulinarneKotlety schabowe z ziołami . Składniki : schab wieprzowy ( 1 porcja około 10 dkg ) 1 jajko pieprz czarny mielony sól majeranek bazylia olej do smażenia Sposób wykonania : Mięso dzielimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawami z obu stron. Jajko rozbijamy w szklance lub innym naczyniu i pędzelkiem cienko smarujemy nasze kotleciki po obu stronach. Tłuszcz wlewamy
Przepisy i porady kulinarneokoło 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać(...)przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką,posiekaną cebulą i jajkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć
Przepisy i porady kulinarnegodziny 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować(...)minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem,jajkiem i tartą bułką,doprawić do smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując
Przepisy i porady kulinarnegodz. i 20 minut 40 dkg mąki 5 jajek sól 25 dkg gęstej kwaśnej śmietany 1 torebka małego proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 15 dkg konfitury morelowej 4 dkg wiórków kokosowych Sposób wykonania : Owoce dokładnie odsączyć z soku. Masło utrzeć z cukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą
Przepisy i porady kulinarneKarp nadziewany z pieczarkami. Składniki : Farsz : 20 dkg filetów rybnych 15 dkg pieczarek świeżych włoszczyzna 2 średnie cebule 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 łyżki masła ziele angielskie sól przyprawa ziołowa pieprz czarny Karp : 1 karp ( około 1,5 kg ) 3 łyżki żelatyny folia aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać(...)mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć
Przepisy i porady kulinarne