jajko - 22300 przepisów (strona:343/1487)

Kruche ciasteczka z cukrem - Amoniaczki 167

wytrzymania :) Tylko pamiętajmy, że zanim szczelnie zamkniemy puszki z ciasteczkami dajmy im dobrze wystygnąć:) Składniki : 1 kostka margaryny 60 dag mąki pszennej 2 łyżeczki amoniaku 1 szklanka cukru 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki gorącej wody Amoniak zaparzamy 2 łyżkami gorącej wody. Na stolnice przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy drobno posiekaną margarynę oraz jajka. Wsypujemy cukier, dodajemy amoniak

Słodka Kraina Wypieków
Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką 199

przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a  brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń  1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić w kostkę. Składniki ogrzać do temperatury pokojowej, margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać(...)jednym jajku, na koniec dodać mleko, proszek oraz mąkę. (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać więcej mleka). Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę.  Kruszonka: pół szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych olejek waniliowy lub śmietankowy (kilka

Słodka Kraina Wypieków
Muffiny "Ciasteczkowy Potwór" 158

Muffinki które nie tylko są smaczne ale też doskonale wyglądają, świetnie sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci. Składniki na muffiny: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki suche, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej(...)łączymy składniki mokre, czyli jajka, mleko i olej. Składniki suche i mokre mieszamy razem ( niezbyt dokładnie).  Ciasto nakładamy do foremek na ok 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Dodatkowo: Dowolna masa ( u mnie tym razem akurat była gotowa masa śmietankowa Dr.Oetkera barwnik niebieski ciasteczka "Pieguski" śmietankowe draże odrobina brązowej masy

Słodka Kraina Wypieków
Czekoladowe Ciasto z cukinią 117

pochodzi z tej  strony , dziękuję jest fantastyczne:) Składniki: 120 ml oleju 240 gram mąki 60 gram kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka szczypta soli 150 gram cukru pudru 1  łyżka kawy rozpuszczalnej 400 gram cukinii startej na dużych oczkach tabliczka czekolady ( u mnie mleczna,ale może też być gorzka) olejek rumowy(...)dużej misce mieszamy składniki suche, tj. kakao, mąkę, proszek, sodę, sól i kawę. W drugiej składniki mokre, czyli olej i jajka następnie dodaję cukier i stopniowo składniki suche, na koniec dodajemy cukinie, olejek rumowy i czekoladę. Ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem tortownicy,wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 40-50 minut ( do suchego patyczka). Ciasto

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto Dyniowe 183

szklanka rodzynek (ja je pominęłam) 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju W jednej misce łączymy składniki suche, tj. mąkę, cukier, przyprawy, sodę, sól i orzechy. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy olej

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka Imbirowe 160

lekko "kleiste" wewnątrz o wyraźnym smaku imbiru, idealne w połączeniu ze szklanką mleka, coś w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko 1 łyżka esencji waniliowej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 170 gram miękkiego masła szczypta soli cukier(...)obtoczenia ciasteczek Mieszamy mąkę, imbir, cynamon, goździki i sodę. W osobnej misce ucieramy na gładką masę masło, następnie dodajemy cukier oraz jajko. Dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami, ucieramy na gładką masę. Z powstałej masy, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (masa będzie dość rzadka i klejąca można przed ulepieniem każdej z kulek nabrać odrobinę mąki) Kulki obtaczamy w cukrze, następnie spłaszczamy

Słodka Kraina Wypieków
Razowe Ciasto z jabłkami 172

strony. Składniki: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 80 g cukru 75 ml mleka 1 jajko 150 g mąki żytniej razowej Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Posypujemy cynamonem i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę, migdały, proszek do pieczenia. Masło, miód i cukier wkładamy(...)garnka i podgrzewamy i do czasu rozpuszczenia się cukru.  Po przestudzeniu dodajemy jajko oraz mleko i delikatnie ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do czasu, aż pozbędziemy się grudek, dodajemy jabłka i mieszamy. Przekładamy do formy keksówki ( u mnie była to forma 20 x 30, ale piekłam z podwójnej porcji składników), wierzch posypujemy migdałami (płatkami lub zmielonymi

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżówki z cynamonem 185

unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży 7 łyżek cukru 50 dag mąki 250 ml letniego mleka 1 jajko 10 dag masła 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: opakowanie cynamonu cukier waniliowy łyżka cukru Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia(...)Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka orzechowe 182

orzechy. Składniki: 0,5 szklanki masła orzechowego 120 gram "Planty" ( u mnie pół na pół z margaryną) 1 szklanka cukru 3 łyżki mleka 1  łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 1 i 3/4 mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody szczypta soli 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów ziemnych Margarynę oraz  Plantę ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy

Słodka Kraina Wypieków
Chałka z dyniowym puree 151

świeża nawet następnego dnia. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 130 g cukru ok 250 g dyniowego puree ( u mnie słoiczek taki jak od dżemu) 15 g świeżych drożdży 1 jajko 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 g masła szczypta soli Kruszonka: 70 g mąki krupczatki 50 g masła 50 g drobnego cukru Dodatkowo : 1 żółtko 1 łyżka śmietany kremówki Składniki kruszonki(...)łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.  Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.  Pozostałe składniki tj. mąkę, cukier, dyniowe puree, jajko, śmietanę i sól przekładamy do miski. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do pozostałych składników a następnie przestudzone roztopione masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy

Słodka Kraina Wypieków
Jogurtowe Ciasto z ananasem 184

prawdę można dodać do niego każdy owoc i za każdym razem smakuję równie obłędnie. Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka sok z połowy cytryny 1/2 kg mąki pszennej 400 g jogurtu naturalnego ( najlepiej jogurty gęste - typu greckiego) 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 puszka ananasa (lub 600-700 g innych(...)owoców) W dużej misce mieszamy jajka,olej, jogurt, cukier,cukier wanilinowy, sok z cytryny i mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto będzie dość gęste, ale właśnie takie ma być, może też wyglądać na lekko zważone, ale nie należy się tym przejmować :) Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia ( może być

Słodka Kraina Wypieków
Dwukolorowe muffiny z nadzieniem toffi 168

szklanki mąki pół szklanki cukru  2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka (może być również jogurt naturalny lub maślanka) 1 całe jajko gotowa masa toffi (lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego trzy godziny) Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche, tj.  mąka, cukier i proszek do pieczenia(...)drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy  łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao.  Do foremek od muffinek  łyżką nakładamy masę białą, łyżkę masy toffi a na górę masę ciemną  z kakao. Całość powinna sięgać do ok 2/3 wysokości foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy

Słodka Kraina Wypieków
Kruche ciasto ze śliwkami i aromatyczną kruszonką 150

Zwykłe ciasto, które dzięki tym dodatkom zyskało niezwykły smak.  Składniki na cisto półkruche: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 200 g cukru 2 jajka + 1 żółtko cukier wanilinowy ok 600-700 g śliwek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i szybko zagnieść z margaryną. Gdyby ciasto było zbyt

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i rodzynkami 202

Kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu.  Ciasto: 20 dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukru ok 750 g mąki 2 jajka 125 g margaryny 250 ml mleka szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy(...)wystudzenia. Mąkę z cukrem i solą wsypujemy do miski, mieszamy wbijamy jajka, mleko oraz wyrośnięty rozczyn, na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz do czasu podwojenia objętości. Nadzienie: 2 duże jabłka - obrane i pokrojone na małe kawałki garść

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 176

wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem) 120 g cukru 4 jajka 100 g zmielonych migdałów 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy esencję waniliową i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy(...)wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy cukier oraz po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy czekoladę (może być jeszcze ciepła), następnie mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia.  Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy je, a następnie układamy gruszki ( taki by dotykały spodu) Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez

Słodka Kraina Wypieków