własnych upodobań. Myślę, że wyszło pysznie. Już czekam kiedy cukinie pojawią się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ). Składniki: 1 młoda cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml śmietany 18% słodkiej 6 pomidorków koktajlowych 50 gram sera fety Sól Pieprz Gałka muszkatołowa – szczypta Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny ) olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry(...)Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyziemniaków ( zależy jakie duże ) 3 gałązki selera naciowego 1 cebula Ok.2 l wody 2 puszki pomidorów Sól Pieprz Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa mielonego 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz vegeta 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pomidory z puszki(...)Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo możemy posypać świeżo, grubo mielonym kolorowym pieprzem SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyzakończę, dopiero się rozkręcam. Dzisiaj proponuję bardzo łatwe ciasto z rabarbarem, idealne do filiżanki pachnącej kawy. Składniki: 250 gram tłuszczu ( margaryna ) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 2 jajka 2 szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 4 spore pędy rabarbaru ( może być więcej ) 2 łyżki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Typową prostokątną blachę do ciasta smarujemy(...)tłuszczem i posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki około 2 cm, mieszamy z 2 łyżkami cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaki Ewydopiero przed nami, ale w sklepach jest ona już od dawna dostępna. Zapraszam do wykorzystania tego przepisu. Składniki: 1 młoda cukinia Pomidory z puszki ( całe ) 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml mleka 100 gram twarogu Oliwki zielone ( kilkanaście sztuk ) Oregano Sól Pieprz Kilka listków świeżej bazylii vegeta Wykonanie: Cukinię myjemy ( nie obieramy ), kroimy na plasterki około 1 cm, posypujemy(...)cukinię wykładamy lekko pokrojone pomidory z puszki, oliwki przekrojone na połowę. Posypujemy solą, oregano i kilkoma posiekanymi listkami bazylii oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim naczyniu wybijamy jajko, dodajemy mleko, pozostały sok z puszki pomidorów i na koniec pokruszony twaróg. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Rozmieszaną masą zalewamy cukinię z pomidorami. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Smaki Ewypełni. Korzystajmy jak najczęściej z tego wspaniałego owocu. Dzisiaj proponuję tartę z truskawkami w masie budyniowej. Pycha. Składniki: Ciasto 150 gram margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa budyniowa Budyń waniliowy ( 64 gramy ) 750 ml mleka 5 łyżek mąki 5 ½ łyżki cukru 125 gram masła Truskawki Wykonanie: Ze składników na ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez(...)czasie wyklejamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C łącznie 30 minut. Po 10 minutach pieczenia smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i pieczemy dalej przez 20 minut. Część mleka ( około 500 ml )podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier. Na gotujące mleka wlewamy powoli pozostałe mleko z rozpuszczonymi składnikami , przez cały
Smaki Ewyprzyrządzenia tego dania wykorzystałam białą kaszę gryczaną ( stosunkowo niedawno się pojawiła ), można oczywiście zrobić to samo z klasycznej kaszy gryczanej. Polecam. Składniki: Kasza gryczana ugotowana ( 2 woreczki ) 2 jajka 4 łyżki mąki Kilka gałązek koperku Sól Pieprz Gęsta śmietana Łosoś wędzony Ogórki kiszone Olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę łączymy z jajkami , mąką, posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Smaki Ewywięcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso oddzielamy od kości(...)zupie. Na koniec dodajemy posiekaną botwinkę wraz z obranymi i pokrojonymi buraczkami. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zakwaszamy według uznania octem lub sokiem z cytryny. Podajemy z kwaśną śmietaną i jajkami ugotowanymi na twardo. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewydodaje jeszcze piękniejszego zapachu. Dzięki temu możemy cieszyć się jeszcze głębszym smakiem :) Polecam! Na 10 jagodzianek: 280 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju jagody (ok. 1,5 szklanki) łyżka cynamonu kopiasta łyżka mąki kokosowej mleko zagęszczone do posmarowania bułeczek odrobina cukru(...)trzcinowego do posypania Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i maślanki i odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części
Mienta blognadający niezwykłości kromce chleba! Propozycja fantastyczna jako imprezowa, oryginalna przekąska, obowiązkowo podana z zimnym piwem np. typu Witbier o ziołowo-cytrusowym smaku :))) * krewetki- 225 g (wykorzystałam koktajlowe w zalewie) * jajko- 1 szt. * mąka kukurydziana- 1 łyżka * sos sojowy jasny- 1 łyżeczka * czosnek- 1 ząbek * sezam- 2 łyżeczki * świeża natka pietruszki- 1 łyżeczka * skórka z limonki- 1/4 łyżeczki * chleb- kilka kromek(...)zależny od wielkości) * olej- 1/2 litra * kiełki- do ozdoby * piwo tybu Witbier- dodatkowo ;) Krewetki ugotować, ostudzić, a następnie zmiksować razem z jajkiem, sosem sojowym oraz czosnkiem na gładką pastę. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki, startą skórkę z limonki, sezam, mąkę kukurydzianą i całość wymieszać. Wierzch chleba posmarować pastą krewetkową (lekko ją dociskając), a następnie przekroić na pół (tak, by powstały
Kraina Miodem Płynącajagodami. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 2/3 szklanki płatków jaglanych 1/3 szklanki mielonych migdałów 100 g białego sera chudego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru ok 1/2 szklanki jagód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser, jogurt, jajka i erytrol/ksylitol/cukier miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać
DefinicjaSmakusię do wyciągnięcia ręki w stronę marketowej półki i gotowego produktu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. SKŁADNIKI: 1 szalotka drobno posiekana 200 g wędzonej piersi kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1-2 łyżki majonezu (w zależności od upodobań) 1 łyżeczka ostrej musztardy 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz A jak to zrobić: Wędlinę(...)jajka i ogórek zmiksować w naczyniu blendera. Dodać posiekaną szalotkę, majonez, musztardę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałachtortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli składniki mokre 100 ml kefiru 55 ml oleju 1 duże jajko owoce: 3 duże śliwki kruszonka: 25 g masła 3 łyżki czubate mąki 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej(...)wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach z dodatkiem cukru pudru i mąki. Kruszonkę nakładamy na muffiny. Wkładamy muffiny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibudyń. Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego(...)budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć
Walijskie PichcenieSkładniki: 2 średnie cukinie pół kostki sera feta 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz Warzywo dokładnie myjemy, wycieramy do sucha. Cukinie i ser ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ręcznie mieszamy starte składniki, tak aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Za pomocą łyżki wykładamy masę na rozgrzany olej i smażymy
kulinarnyswiatdomiczubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kefiru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej czereśnie Masło rozpuścić i wystudzić. Czereśnie umyć, obrać i wydrylować. W jednej misce umieścić składniki suche: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy(...)proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mleko. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami
Codzienna kuchnia niecodzienna