jajko - 22300 przepisów (strona:333/1487)

Wege lody orzechowe 184

szybko zrobić domowe lody ? W dodatku takie bez jaj, bez mleka, bez ucierania, miksowania, ciągłego mieszania. Tajemnica tkwi w .. bananie ! Tak, banan. Bazując na tym owocu w mig przygotujecie lody. Wystarczy banana zamrozić, dołożyć ulubione dodatki i zmiksować blenderem. JA do swoich lodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe. Składniki: 1 dojrzały banan 1/2 dojrzałego awokado

kolorowotorcikowo
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 247

idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej kaszy jaglanej po 1,5 szklanki wody i mleka 2 jajka ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ.   Odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem. W misie(...)utrzeć jajka z mlekiem i szczyptą soli, stopniowo dodając kaszę oraz mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać olej.  Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na  przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut

Kuchnia Ellie
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 174

minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo ½ szklanki śmietany 60 g drobno startego żółtego sera ½ łyżeczki tymianku szczypta gałki muszkatałowej sól i pieprz dodatkowo do podania piwo pilsner schłodzone do 8°C Boczek pokroić w kostkę. Cebule(...)łyżki. Jeżeli boczek był bardzo chudy dodać na patelnię masło. Na patelnię wrzucić cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Wymieszać z boczkiem i jabłkiem, odstawić do przestudzenia. W misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki

Pełny talerz
Babeczkowa wyspa skarbów. 202

pozostałych rolach: mąka pszenna - 210 g  proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki  soda -1/2 łyżeczki  sól -1/2 łyżeczki  masło -120 g roztopione  duże jajko - 1  sok ananasowy - 120 ml  mleko kokosowe -120 ml  ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki  wiórki kokosowe 1/4 szklanki Statyści:  Cukier trzcinowy Królewski  śmietana kwaśna(...)pracy. Piekarnik zapiszczał sygnalizując swoją gotowość. Przesiała mąkę z proszkiem, sodą i solą do średniej fioletowej miski. Następnie sięgnęła po jej ulubioną w kolorze limonki. Wbiła w nią jajko, dodała mleko kokosowe i sok z ananasa. Ubijała mikserem dodając esencję waniliową i wsypując najlepszy z możliwych trzcinowy cukier Królewski. Uśmiechnęła się sama do siebie zaczesując palcami pasmo jej ogniście rudych

Malinowe Pocałunki
Cordon bleu 195

mięso miało właściwy, bogaty smak ;) CORDON BLEU Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 8 plastrów sera typu emmentaler - 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej lub suszonej - mąka - bułka tarta - jajko - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Piersi przekrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy przez folię. Solimy i pieprzymy z obu stron, na brzegu każdego kawałka układamy: ser, szynkę i ponownie ser. Mięso składamy(...)pół (nie ma konieczności spinania go wykałaczką czy związywania). Panierujemy: mąka, jajko, bułka tarta; a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 191

przy pomocy kremu. Całości słodyczy dodaje karmel. CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREM CZEKOLADOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 250 mililitrów wody - 125 gram masła - 130 gram mąki - 4 jajka Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka(...)Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części po ostudzeniu. Składniki na krem czekoladowy: - 250 mililitrów śmietanki kremówki - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy

Życie zamknięte w smaku
Amerykanki 188

musicie robić je przy otwartych oknach ze względu na zapach amoniaku podczas studzenia ;) AMERYKANKI Składniki: - 500 gram mąki - 120 gram masła - 200 gram cukru - 250 mililitrów mleka - 3 jajka - 3 łyżeczki amoniaku Przygotowanie: Masło roztapiamy o odstawiamy do przestygnięcia. Roztrzepujemy jajka i mieszamy je z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, cukier i amoniak. Następnie wlewamy przestudzone masło. Miksujemy do uzyskania

Życie zamknięte w smaku
Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką 203

kruszonki: Wszystkie składniki ucieramy razem przy pomocy palców aż powstaną grudki. Składniki na ciasto: - 200 mililitrów mleka - 200 gram cukru - 1/2 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny - 300 gram mąki - 2 jajka - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - jagody - kruszonka Przygotowanie ciasta: Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mleko oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Miksujemy. W następnej kolejności

Życie zamknięte w smaku
Nuggetsy w panierce kukurydzianej 158

idealny sposób na pozbycie się zalegających w szafce płatków kukurydzianych, które skryły się przed wcześniejszym spałaszowaniem. NUGGETSY W PANIERCE KUKURYDZIANEJ Składniki: - dowolna ilość piersi kurczaka - mleko - mąka kukurydziana - 2 jajka - olej - płatki kukurydziane - papryka ostra - papryka łagodna - pieprz - sól Przygotowanie: Płatki kukurydziane rozdrabniamy - nie na proszek, ale wyraźne kuleczki. Pierś kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy, kroimy na grubszą kostkę. Mięso(...)zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pierś osuszamy i doprawiamy paprykami, pieprzem i solą. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Sernik z letnimi owocami: porzeczkami, jeżynami, malinami, jagodami i karmelizowaną brzoskwinią 158

formy wykładamy papierem do pieczenia. Formę wyklejamy ciastem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Składniki na masę serową: - 1 kilogram twarogu 3-krotnie zmielonego - 250 gram mascarpone - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier puder - 250 gram jagód - 250 gram malin - 250 gram czarnej porzeczki - 250 gram czerwonej porzeczki Przygotowanie masy serowej: Twaróg, mascarpone, jajka i mąkę łączymy

Życie zamknięte w smaku
Paluszki Fatimy 170

składniki do konsystencji ciasta chlebowego. Przechowujemy pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem Paluszków. Składniki na farsz: - 450 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (tradycyjnie - baranina) - 2 cebule - 4 jajka - 2 pęczki zielonej pietruszki - 1/2 pęczka mięty - 1/2 pęczka kolendry - 1 łyżeczka mielonego kminku - 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - sól - 100 gram masła - 150 mililitrów oliwy(...)Zioła i cebulę szatkujemy. Łączymy z mięsem. Doprawiamy kminkiem, papryką i solą. Odstawiamy na godzinę. Rozpuszczamy na patelni masło i zasmażamy na nim mięso. Po około 10 minutach wbijamy jajka, dodajemy cynamon i mieszamy przez następne 3 minuty.  Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Na każdy płat ciasta wykładamy po 1 łyżce farszu i zwijamy go w rulonik o długości

Życie zamknięte w smaku
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 199

auto'); ga('send', 'pageview'); GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody - 300 gram kaszy gryczanej - 1 jajko - 50 gram masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały por - kawałek selera - 1 średnia cebula - 1 łyżka świeżego koperku - natka pietruszki - pieprz - sól Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie(...)szyją, podrobami i grzybami. Zalewamy 1,5 litra wrzątku i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem z podrobami. Grzyby

Życie zamknięte w smaku
Roladki z piersi kurczaka z serem 175

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z SEREM Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - kilka plastrów sera - mąka - bułka tarta - 2 jajka - zioła prowansalskie - sól Przygotowanie: Pierś rozcinamy na grubości, dzieląc ją na kotelety. Lekko rozbijamy, przez folię. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy na każdym kotlecie ser i zwijamy. Wkładamy do mąki, jajka

Życie zamknięte w smaku
Kopytka buraczkowe 214

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOPYTKA BURACZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 260 gram buraczków (mały słoiczek) - 1 jajko - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 1 cebula czerwona - masło - sól Przygotowanie: Ugniatamy ziemniaki z buraczkami. Doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy "wałek" z ciasta i rozcinamy po przekątnej na kopytkowe kształty. Wrzucamy

Życie zamknięte w smaku
Racuchy owsiane z jabłkami 184

skie. :D RACUCHY OWSIANE Z JABŁKAMI Składniki: - 6 łyżek mleka w proszku rozpuszczonych w 3/4 szklanki wody (można zastąpić zwykłym) - 2 łyżki cukru - 40 gram drożdży (świeżych) - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki owsianej - 3-4 jabłka - olej Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z wodą. Dodajemy cukier i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy kroimy w średniej wielkości(...)kostkę. Mieszamy z drożdżami, mąką i jajkiem. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto na średnim ogniu. Podajemy z cukrem pudrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku