jajko - 22300 przepisów (strona:296/1487)

Sernik nowojorski na spodzie Brownies 172

gładką masę. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Mąkę przesiać, odłożyć. W misie miksera ubić całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (końcówką do ubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec 25 min w 180 st. Przygotować

moj przepis na
Śliwkowa rozkosz 195

zimnego masła 1/4 – 1/2 szklanki cukru brązowego lub zwykłego (w zależności od tego jak bardzo słodkie ciasta lubicie, ja dałam 1/4 szklanki) 3 żółtka z dużych jaj (u mnie rozmiar L) Mąkę, kakao posiekać nożem z zimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić w malakserze (foodprocesorze) wówczas wrzucamy wszystkie składniki i siekamy

moj przepis na
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 175

razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów, u mnie Bawole serce

moj przepis na
Krucha śliwka 183

zimnego masła 1/4 – 1/2 szklanki cukru brązowego lub zwykłego (w zależności od tego jak bardzo słodkie ciasta lubicie, ja dałam 1/4 szklanki) 3 żółtka z dużych jaj (u mnie rozmiar L) Mąkę posiekać nożem z zimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić w malakserze (foodprocesorze) wówczas wrzucamy wszystkie składniki i siekamy nożami

moj przepis na
Naleśniki 181

otartej z cytryny 50 gr masła duża szczypta cukru pudru duża szczypta soli Wbić jajka, cukier i sól, skórkę cytrynową, ubić trzepaczką do podwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać

moj przepis na
Kajmakowe love 164

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mikser wyłączyć. Mąki przesiać stopniowo do ubitych jaj cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Następnie znów przesiać trochę mąk delikatnie wymieszać itd. Ja robię w ten sposób, że jedną ręką ciągle mieszam mieszankę jajeczną szpatułką a drugą ręką

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 167

sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mikser wyłączyć. Mąki i kakao przesypać do sitka. Przesiać 1/3 do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie znów przesiać trochę mąki i kakao delikatnie wymieszać itd. Ja robię w ten sposób, że jedną ręką ciągle mieszam mieszankę jajeczną szpatułką a drugą ręką przesiewam

moj przepis na
Biszkopt kakaowy 170

pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając, ale na niskich obrotach. Mikser wyłączyć. Przesiać mąkę i kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć

moj przepis na
Pasztet szlachecki 191

końcu kajzerkę, jeżeli zostanie trochę tłuszczu z pieczenia to dodać do zmielonej masy. Dodać przyprawy, wymieszać (można skosztować, aby nie okazało się że ma mało przyprawione). Dodać 8 całych jaj, wymieszać. Przełożyć do form, wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. 4 jajka i chrzan rozbełtać,każdy z pasztetów polać jajkiem z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

moj przepis na
Tort węgierski 228

pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając, ale na niskich obrotach. Mikser wyłączyć. Przesiać mąkę i kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z owocami 177

kremem z białej czekolady, druga jest malinowa z kremem z gorzkiej czekolady. Składniki na blachę 38 na 25 cm: Dzień wcześniej upiec biszkopt i zrobić dwa kremy. Biszkopt: 10 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka

moj przepis na
Tort z białą czekoladą i truskawkami 172

cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając, ale na niskich obrotach. Mikser wyłączyć. Przesiać mąki do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć

moj przepis na
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 146

nagrzać do 170 st. Tortownicę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Mąkę, proszek, sodę, kakao wsypać do miseczki, wymieszać. W drugiej misce rózgą rozbełtać jaja, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt, wymieszać tylko do połączenia składników. Do składników mokrych przesiać suche i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 219

czas przygotowywania pozostałej części kremu. Masło utrzeć na jasną masę (około 5 min na średnich obrotach). Jajka utrzeć z cukrem na piankę. Do utartego masła dodawać po łyżce ubitych jaj cały czas miksując na małych obrotach. Ma wyjść jednolita masa. Wyłączyć mikser, odcedzić orzechy. Do masy maślanej wmieszać orzechy i alkohol. Nasączenie: 90 ml zimnego espresso (lub 1 łyżeczka

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 178

delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła

moj przepis na