także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami. Bób, groszek, fasolka, soja – podgotowane w wodzie przed dodaniem bulionu. Kolendra lub pietruszka, kiełki i sezam na posypkę do podania. Jajko w koszulce, jajko jak do ramenu – ze ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki
Karo in the Kitchenoraz maggi. Całość doprawiamy majerankiem, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze przez minutę i wyłączamy kuchenkę. Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji kiełbasę ( pokrojoną na mniejsze kawałki), połówki jaj i ziemniaki okraszone łyżką stopionego masła. Możemy również do zu py dodać łyżkę śmietany i odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki
Miód i pieprzzapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórypotrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej 150 g prawdziwego masła i 100 g smalcu 3 duże jajka (jeśli są małe, to lepiej dać 4) 1 kg mąki 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki mleka 50 g przyprawy korzennej (można użyć domowej(...)solą. Ponownie mieszamy (można to robić łyżką lub mikserem z końcówką do ucierania, ale można również - po wstępnym wymieszaniu - przełożyć całość na stolnicę i zagniatać rękami). Następnie dodajemy jajka i ponownie mieszamy/zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli robimy to ręcznie, dłonie można lekko natłuścić, ponieważ masa będzie się lepić). Całość przekładamy do szklanej lub ceramicznej miski i przykrywamy
Ratunku obiadsmaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk) 100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu ) 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierchu. Pora pokroić w półplasterki. W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową. W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek
Di gotujepieczenia i orzechami. delikatnie połączyć z masą jajeczną. biszkopt piec 35 minut. Kolejny to będzie jasny biszkopt i jego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój
Kuchcikowoasi...Kawałek mniePosolić. Smażyć wszystko, aż wyparuje cała woda- popieprzyć do smaku. Do przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać. Ciasto : Drożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć . Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieoryginale zamiast biszkoptu było ciasto orzechowe, jednakże jako że nie mogę chwilowo jeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno. Obie
Słodka Kraina Wypiekówdelikatny smak kawy i pyszne owoce to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Robiłam ten deser wg różnych przepisów, ale ten moim zdaniem jest najlepszy. Składniki: 6 białek z dużych kurzych jaj, 500 g brązowego cukru, 15 ml kawy rozpuszczalnej, drobnej espresso , 15 ml octu jabłkowego, 15 ml mąki ziemniaczanej, 250 ml śmietany 30, 250 ml jogurtu greckiego, Owoce ja dałam
Smaki Przyprawy i Kolorywanilii będzie w sam raz. Ciasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g musu z dyni 115 ml oleju 3 jajka 1 starte ziarno tonki 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukru 100 g białej czekolady 150 g świeżej żurawiny polewa(...)białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) Jajka roztrzepać, dodać mus z dyni oraz olej. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i cukier. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Dodać żurawinę i posiekaną czekoladę, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany 36% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) marchewka do dekoracji * W wersji niewegańskiej można użyć połączenia 1 rozgniecionego banana i 1 jajka lub 2 jajek. Siemię lniane zalewam gorącą wodą i odstawiam na kilka minut. Mąkę mieszam z przyprawami, solą, sodą i cukrem oraz marchewką. Olej mieszam z siemieniem lnianym
Mango Papajalicząc moczenia , można przygotować je w kilka chwil a to d anie jest do przygotowania w kilka minut , przed imprezą. :-) 500g filetów śledziowych 1 puszka groszku 6 jajek 2 czerwone cebule 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki majonezu koperek do dekoracji 1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Wycieramy, kroimy w kwadraty. 2. Groszek odcedzamy, jajka gotujemy, studzimy
Szefowa kuchnigotowanych ziemniaków, warto spróbować i je przyrządzić wówczas, kiedy zostaną nam ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia. S kładniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 opakowanie sera feta 2 jajka 3 -4 łyżki mąki pszennej 1 cebula czerwona 1 łyżka masła 4 łyżki mąki krupczatki natka pietruszki sól, pieprz świeżo mielony 15 dag wędzonego boczku olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy(...)przez praskę, dodajemy pokruszony ser feta, roztrzepane jajka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle, lekko studzi my , dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Formujemy placuszki, które obtaczamy w mące krupczatce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Boczek kroimy w plastry, podsmażamy na patelni na rumiano. Usmażone placki podajemy na gorąco
kgwjanczewoszklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka kopiasta kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3,5 / do 4 szklanek mąki 3 jajka Masa grysikowa : 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 1 /2 kostki masła Polewa : 2 tabliczki czekolady mlecznej(...)łyżki śmietanki 12 % Wiórki kokosowe do posypania 1 słoik powideł jagodowych Wykonanie : Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić mikserem aż powstanie grudkowata konsystencja . Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleiło to możecie troszkę dodać
Sama słodycz i szczypta chilikarmelowy. Na podstawowe ciasto marchewkowe potrzeba nam: 2 szklanki rozdrobnionej i odciśniętej marchewki (ja swoją siekam w blenderze) 1 i 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu szczypta soli Ciasto marchewkowe to zero(...)filozofii, dodając składniki kolejno można sobie to tylko ułatwić. Ja proponuję utrzeć jajka z cukrem, dodać marchewkę, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje w tortownicy (moja ma 24 cm średnicy) wysmarowanej
Kuba Gotuje