jajko - 22300 przepisów (strona:288/1487)

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką 143

mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone 80 g rodzynek 100 g drobno pokrojonych krówek  Kruszonka(...)masła 3 łyżki cukru 2 krople aromatu waniliowego 3-4 drobno pokrojone krówki  Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki

Świat Ciasta
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję" 170

musimy do tych kuleczek dodawać mąki. Składniki - proporcje na 3-4 osoby 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu) 4-6 ząbków czosnku 2 jajka bułka tarta do panierowania podsmażona na złoty kolor cebulka lub ulubione zioła - tymianek, rozmaryn, cząber albo świeży posiekany koperek opcjonalnie 3-4 łyżki stopionego masła lub około 0.5 szklanki mleka(...)gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę. Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym dodatkiem do mięs i wszelkiego rodzaju dipów, a przy okazji nie marnujemy jedzenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik miętowy 141

pieczenia Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i ugnieść, wstawić ją do lodówki na co najmniej 30 min. Składniki na masę serową: 60 dag sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego 3 jajka + żółtko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36 % 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml likieru miętowego(...)wrzenia i wrzucić do niej miętę, przykryć, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia Po tym czasie śmietanę przecedzić, a listki wycisnąć z mięty i je wyrzucić W mikserze wstępnie roztrzepać jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy

Proste Potrawy
farszynki meksykańskie 140

wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch:  1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 100 g mozzareli Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać pozostałą mąkę, olej i sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć(...)nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż będą złote.  A jeśli ktoś byłby ciekaw

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 147

gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych 250 gram chudego twarogu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/2 pęczka świeżego tymianku szczypta soli, pieprzu 1 jajko opcjonalnie do podania: podsmażona na maśle posiekana cebulka z czosnkiem i szynką parmeńską (3-4 plastry) Zacznijmy od przygotowania ciasta na pierogi. Ugotowane i obrane ziemniaki przepuszczamy trzykrotnie przez praskę razem(...)twarogiem. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej

Mango Papaja
Sałatka jarzynowa... 165

sama nazwa wskazuje jest z jarzyn, u mnie dodatkowo pojawia się tam szynka... Składniki: 4 ziemniaki kawałek selera 3 pietruszki korzeń 5 marchewek cebula 6 ogórków konserwowych 5 jaj puszka groszku konserwowego ok. 25 dkg szynki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz jabłuszko (opcjonalnie) Wszystkich warzyw prócz cebuli miałam mniej więcej tyle samo. Z resztą każdy robi według własnego

Pelusiowa Kuchnia
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 146

Święta co nieco się uchowa :) Poeksperymentujcie z grubością, mi najbardziej pasują takie ciut bardziej puszyste, wtedy już bez okienka. Składniki: 800 g mąki szklanka miodu 2 jajka 200 g brązowego cukru 100 g masła 1 łyżeczka sody 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli ∗∗∗∗∗ Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy mieszając aż do całkowitego połączenia składników, po czym zostawiamy(...)wystudzenia Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Wlewamy do niej przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli

Patchwork
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 179

daje niesamowitą satysfakcję. Pamiętaj, że wszystko co Cię spotyka ma sens. Nie trać cierpliwości. Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 250g masła w temperaturze pokojowej 370g cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy 5 żółtek, mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz proszek(...)pieczenia. Dokładnie mieszamy mikserem. W osobnej misce ubijamy białka z 5 jajek na sztywną pianę, następnie przenosimy je na wcześniej przygotowaną masę i mieszamy wszystko na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 185

olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 70 gram czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem 50 gram masła(...)oleju kokosowego stałego  podprażone orzechy włoskie  Kaszę ugotuj w mleku ze szczyptą soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę  pomarańczy, rum. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Na koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę  (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy

AZgotuj!
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 141

kawałki. To samo powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Paszteciki posmarować pozostałym rozmąconym białkiem jaja, posypać czarnuszką. Piec w 200`C 15-20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy majonez 147

której będziemy ubijali. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, ocet i ubijamy do połączenia się składników. Po tym bardzo powoli, ciągle miksując na najwyższych obrotach, cieniutką strunką wlewamy olej do jaja. Ubijamy na najwyższych przez ok. 10-15 min, aż uzyskamy gładki, gęsty, puszysty, światły sos. Tak przygotowany majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce

Kuchnia Łukasza
miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 693

składniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem

Domowy Smak Jedzenia
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 149

kolejne Przepisem dzielę się i z Wami, gdyż obok takich smakołyków nie można przejść obojętnie. Składniki na ok. 40 sztuk: 340 g czekolady gorzkiej 225 g masła 3 jajka 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 105 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) garść orzeszków ziemnych(...)zmielonych Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy krótką chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy

Made By Mom And Son
Piernik z kremem czekoladowym 259

według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki(...)piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 113

masła 300 g mąki 10 g przyprawy do piernika duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao lukier: 200 g cukru pudru 1 białko z dużego jaja 1 łyża soku z cytryny Wszystkie suche składniki mieszamy. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pozostałych składników i ugniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut

KuchcikoweLove