Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szkl, mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 4 jabłka średniej wielkości Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Żółtka roztrzepać widelcem - dodać do piany z białek. Ubić. Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao - dodać
kolorowotorcikowodente. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty. Ser mozarella pokroić drobno. Jajko dobrze wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem mozarella. Najlepiej za pomocą miksera. Do masy śmietanowo-serowej dodać cebulkę z kabanosami, wsypać kukurydze - połączyć. Przygotować blachę do muffinek. Zagłębienia blachy
kolorowotorcikowochiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/ Dorota - http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika- http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/ Marta - http:// niebieskapistacja.blox.pl/html CIASTO: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 120-150 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ: 3/4 szkl. kaszy jaglanej 300 g białego sera 1 szkl. mleka 3,2% 0,5 szkl. wody 3 łyżki
kolorowotorcikowoSkładniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią
kolorowotorcikowoBiszkopt: 1 jajko 2 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki płaskie mąki pszennej Krem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko
kolorowotorcikowoprzepisie jest mielone siemię lniane. Zmielone siemię lniane mieszam z wodą, w proporcji 1 łyżka siemienia + 2 łyżki wody. Jako, że przepis podstawowy zawiera 2 całe jajka, dodajemy 2 łyżki siemienia i 4 łyżki wody. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Do naczynia przekładamy rozgniecione banany, dodajemy papkę z siemienia lnianego oraz cukier - dokładnie miksujemy, aż cukier się rozpuści. Pod koniec
kolorowotorcikowoPewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ? Pewnie, że zrobię ! I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 kostki margaryny ( około 80 dag ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS ewentualnie - przyprawa do dań słodkich KAMIS woda dodatkowo: cukier
kolorowotorcikowoszybko i dokładnie wymieszać. Masę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając - około 5 minut ( aż zacznie robić się szklista ). Gotową masę zdjąć z ognia. Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury - wrzucając
kolorowotorcikowogorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże rozprowadzić niewielka ilością mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka o temperaturze pokojowej ( nie zimne ) ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mlekiem i masą jajeczną. Dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie
kolorowotorcikowodekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle. Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu. Składniki: 160 g masła 125 g cukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki ) ponadto: cienkie patyczki do szaszłyków lukier gotowy Dr. Oetker kolorowe posypki
kolorowotorcikowomuffinkowe. Bazą do ich stworzenia jest gotowy produkt Delekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym. Składniki: 1 opakowanie Delekta "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym 2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju Krem: 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej 1 łyżka żelatyny woda do namoczenia żelatyny ponadto: biały lukier plastyczny fiołki
kolorowotorcikowowałeczków otworzyć rant dookoła kwadratu oraz krateczkę. Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. W każdy otwór kratki włożyć porcję dżemu. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor. Jeszcze ciepły mazurek udekorować płatkami migdałów. płatki przyklejać w kształt kwiatów na ciepłym dżemie. WERSJA 2 Zagnieść ciasto tak samo
kolorowotorcikowopędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę. Gotowe pierogi ułożyć na blasze, naciąć wierzch pierożków ostrym nożem. Można posmarować rozmąconym jajkiem, wówczas pierożki zyskują ładniejszy kolor. Piec w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 stopniach bez termoobiegu, przez 15-20 minut, aż upieką się na złocisty kolor. Calzone smakują wyśmienicie zarówno
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta 2 jajka 100-120 g sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące
kolorowotorcikowopokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zupę zmiksować, dodając śmietanę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego
kolorowotorcikowo