jajko - 22300 przepisów (strona:1175/1487)

Placek "salceson" 178

Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szkl, mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 4 jabłka średniej wielkości   Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Żółtka roztrzepać widelcem - dodać do piany z białek. Ubić. Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao - dodać

kolorowotorcikowo
Babeczki makaronowe 220

dente. Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy.  Cebulę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty. Ser mozarella pokroić drobno. Jajko dobrze wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem mozarella. Najlepiej za pomocą miksera. Do masy śmietanowo-serowej dodać cebulkę z kabanosami, wsypać kukurydze - połączyć. Przygotować blachę do muffinek. Zagłębienia blachy

kolorowotorcikowo
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 205

chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/ Dorota -  http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika-  http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania -  http://przyprawmnie.blogspot.com/ Marta - http:// niebieskapistacja.blox.pl/html   CIASTO: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 120-150 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ:  3/4 szkl. kaszy jaglanej 300 g białego sera 1 szkl. mleka 3,2% 0,5 szkl. wody 3 łyżki

kolorowotorcikowo
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 293

Składniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku  Wykonanie:  Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią

kolorowotorcikowo
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 333

Biszkopt: 1 jajko 2 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki płaskie mąki pszennej Krem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko

kolorowotorcikowo
Muffiny owsiane z bananem ( bez jaj, mleka, pszenicy ) 446

przepisie jest mielone siemię lniane. Zmielone siemię lniane mieszam z wodą, w proporcji 1 łyżka siemienia + 2 łyżki wody. Jako, że przepis podstawowy zawiera 2 całe jajka, dodajemy 2 łyżki siemienia i 4 łyżki wody. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem.  Do naczynia przekładamy rozgniecione banany, dodajemy papkę z siemienia lnianego oraz cukier - dokładnie miksujemy, aż cukier się rozpuści. Pod koniec

kolorowotorcikowo
Chrupiące gofry cynamonowe 189

Pewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ? Pewnie, że zrobię ! I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 kostki margaryny ( około 80 dag ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS ewentualnie -  przyprawa do dań słodkich KAMIS woda dodatkowo: cukier

kolorowotorcikowo
Kule śniegowe ( pączki ptysiowe ) 873

szybko i dokładnie wymieszać. Masę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając - około 5 minut ( aż zacznie robić się szklista ). Gotową masę zdjąć z ognia. Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki   wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz.  Zrobić próbę temperatury - wrzucając

kolorowotorcikowo
Drożdżowy placek ze śliwkami 227

gorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże rozprowadzić niewielka ilością mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka o temperaturze pokojowej ( nie zimne ) ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mlekiem i masą jajeczną. Dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka wiosenne 245

dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle. Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu. Składniki: 160 g masła 125 g cukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki ) ponadto: cienkie patyczki do szaszłyków lukier gotowy Dr. Oetker kolorowe posypki

kolorowotorcikowo
Muffinkowe torciki z kremem krówkowym 225

muffinkowe. Bazą do ich stworzenia jest gotowy produkt Delekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym. Składniki: 1 opakowanie Delekta  "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym 2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju  Krem: 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej 1 łyżka żelatyny woda do namoczenia żelatyny ponadto: biały lukier plastyczny fiołki

kolorowotorcikowo
Mazurek z dżemem 228

wałeczków otworzyć rant dookoła kwadratu oraz krateczkę. Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. W każdy otwór kratki włożyć porcję dżemu. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor. Jeszcze ciepły mazurek udekorować płatkami migdałów. płatki przyklejać w kształt kwiatów na ciepłym dżemie. WERSJA 2 Zagnieść ciasto tak samo

kolorowotorcikowo
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 248

pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę. Gotowe pierogi ułożyć na blasze, naciąć wierzch pierożków ostrym nożem. Można posmarować rozmąconym jajkiem, wówczas pierożki zyskują ładniejszy kolor. Piec w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 stopniach bez termoobiegu, przez 15-20 minut, aż upieką się na złocisty kolor. Calzone smakują wyśmienicie zarówno

kolorowotorcikowo
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 217

Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta 2 jajka 100-120 g sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z pieczonych buraczków 261

pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zupę zmiksować, dodając śmietanę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania