dowolnej, mlecznej, białej lub gorzkiej ) • 300 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki kakao • 1 szklanka cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 duże jajka • 170 ml mleka ( lub kubeczek jogurtu naturalnego ) 1.Mieszamy składniki w dwóch miseczkach , ,,suche '' w troche mniejszej niż ,,mokre'' 2. Mieszamy wszystkie składniki tworząc jednolitą mase 3. Dodajemy czekoladę ( TU MOŻNA
ciemna strona patelnisztywną piane . 3. Podgrzać 4 łyżki kawy i rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem. 5. Do żółtek dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć w foremce
ciemna strona patelniserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa
ciemna strona patelniserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 5 jajek ¾ szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
ciemna strona patelnisztywną piane . 3. Podgrzać 4 łyżki kawy i rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem. 5. Do żółtek dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i alkoholu
ciemna strona patelniwersji na słodko z np. sosem czekoladowym i bitą śmietaną idealnie nadają się jako deser dla najmłodszych :) ***Placuszki marchewkowe*** ( porcja na 4 duże placuszki ) 2 średnie marchewki 1 jajko 3 łyżki mąki 2 łyżeczki naturalnych otrębów 2 łyżki wody 1. Obrać i zetrzeć na tarce ( największe oczka) marchewki 2. Zmieszać marchewkę z pozostałymi składnikami 3. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnie
ciemna strona patelniczasu prażyć się na słońcu . Oto prosty przepis na przepyszne placuszki idealnie komponujące się do warzywnych zupek :) ***Placuszki z jabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce
ciemna strona patelnibyło nie poparcie akcji Zjedz Jabłko :) ***Jabłecznik*** 4 szklanki mąki 3,5 łyżki śmietany 12 % 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka + 1 całe jajko 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 margaryna 5 dużych jabłek ( 2 kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce ) 1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto . 2. Ciasto dzielimy
ciemna strona patelniTrochę lżejsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : * duża cukinia * jajko * pół cebuli * ząbek czosnku * ulubione przyprawy * 3 łyżki mąki owsianej razowej * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Cukinie zatrzeć na tarce, przyprawić solą i odstawić. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać pozostałe przyprawy, mąkę oraz startą
Magiczne Życie MartyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na prostą, swojską pizzę na grubszym spodzie. Z dodatkiem szynki lub swojskiej kiełbasy, pieczarek i
Marta Gotujebloga Moje Wypieki . Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * 2 szklanki mleka * łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * łyżka cukru * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 2 jajka * dodatkowo : bita śmietana i owoce Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta i piec na złoty kolor, przestudzić. Dowolnie udekorować bitą
Magiczne Życie Martyurodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej, jednak widać brak moich zdolności plastycznych:) Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej, 5 jajek, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, czubata łyżeczka proszku. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościnaprawdę pyszne i proste do zrobienia. Składniki na 20 placków : 1 kg cukinii - musimy kupić prawie 2kg 2 średnie cebule 10 dag boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 jajka majeranek - płaska łyżeczka 6 łyżek mąki sól, pieprz oliwa Przygotowanie : Cukinię obieram, przecinam na pół i wydrążam miąższ ( miękki środek z pestkami ), powstałe łódeczki ścieram na tarce na dużych oczkach. Delikatnie
Mechanik w kuchnijajo sól, pieprz mąka lub bułka tarta do obtoczenia olej cytryna Wykonanie: Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut
Gorący kąsekjest doskonałym wyborem na upały, bo jego lekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;) Kruche ciasto: 160 g mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy: 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą
sama złodycz