jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:38/212)

ZIELONE GOFRY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 280

szpinaku szczypta czosnku suszonego pieprz czarny sól zioła prowansalskie oregano bazylia Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak umyć i osuszyć. Warzywa zblendować dodając jajka, roztopiony tłuszcz, przyprawy i mąkę kokosową. Ciasto zapiekać w gofrownicy. Długość pieczenia zależy od mocy sprzętu oraz Waszych preferencji smakowych. Smacznego! — BTW całości: 335 g, 472 kcal

Ola la LCHF
Makaron z boczkiem i parmezanem 351

Zastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
NADZIEWANE CUKINIE 152

serek śmietankowy, dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną komosę ryżową i 2 jajka, całość wymieszaj. Wydryluj cukinię, nadziej masą szpinakową, zrób wgłębienie i wbij jajko. Na wysmarowaną masłem formę, ułóż cukinie i zapiekaj przez 35- 45 minut w temp. 180 stopni C. Całość możesz oprószyć też serem np. mozzarellą, 10 minut przed wyjęciem z piekarnika

SMYKWKUCHNI
Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą 226

jajka mieszamy oraz dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy całość pieprzem. 3 W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na połowy. 4 Na ciasto francuskie wylewamy farsz (śmietana, jajka, feta) i kładziemy na niego pomidorki. 5 Zapiekamy w 200 stopniach około 35-40 minut w termoobiegu do zrumienienia. 6 Jemy na zimno - najlepsze!   Artykuł Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka z kaszy jaglanej, jabłek i gruszek. 175

cukru Wykonanie:  Kaszę przepłukać, wsypać do garnka, zalać mlekiem, dodać cukier, ziarna wanilii. Gotować przez 25 minut. Kasza wchłonie cały płyn. Gdy ostygnie dodać jajko i wymieszać. Kaszę przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, równomiernie rozprowadzić. Owoce obrać umyć, pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na kaszy, następnie posypać cynamonem i cukrem. Zrobić kruszonkę i posypać wierzch zapiekanki

zadanie-gotowanie
Mięsna tarta z dynią 179

dynię z papryką pokrojoną w paseczki. Formę wykładamy ciastem francuskim wykładamy na nie mięso wymieszane z dynią i papryką całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania jajka ze śmietaną i startą na tarce mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok 170 stopni przez ok 30 minut - aż ciasto z brzegów ładnie się zarumieni a nasza tarta stanie się złocista. Podajemy delikatnie

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować" 109

chleba, wykładamy cały farsz z patelni i przykrywamy chlebem. 2 jajka rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną i polewamy dokładnie po całej zapiekance, Rozrzucamy pokrojone w kostkę jajka na twardo i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach

Kolorowy Przepisownik
Zapiekana kasza gryczana 142

kosteczkę, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami zapiekanki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy do niego zawartość miski. Całość polewamy jajkiem rozrobionym ze śmietaną, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do czasu aż ser na wierzchu się rozpuści

Kuchenne aromaty
Tarta ze szpinakiem 182

jajeczny: 1 jajko  150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną.  Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą  startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.  Podawać gorące

Krakowskie smaki Ani
Placki z cukini z sosem czosnkowo-paprykowym 210

warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest  na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki  z sosem wielowarzywnym

Gosia gotuje
Cebularze z ciasta francuskiego 142

mniejsze krążki) kroimy w drobną kostkę. Jajka rozmącamy z jogurtem, dodajemy pokrojoną cebulę, zioła, sól i pieprz. Ciasto przełożyć do papilotek, do środka wlać łyżką jajko z cebulą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 200

bardzo dokładnie. Piec wstępnie 10 - 15 minut na górnej półce do zarumienienia się w temperaturze 230 stopni.Dno rumianego ciasta wyłożyć cebulą, zalać mieszanką śmietany z jajkiem, położyć na wierzchu kiełbasę i posypać serem. Zapiekać ok 30 min. na górnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec ser powinien być zarumieniony.Tart

W kuchni wieczorem
Zapiekanka brokułowa 1128

usmażyć.Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą.Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny serowej, następnie ułożyć połowę brokuła

Mix smaku
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 174

roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepanślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z łososiem 123

czym skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem.Na upieczony spód wykładam warstwę miękkiego pora na to kawałki łososia i posiekany koperek. Śmietanę i jajka roztrzepuję po czym wylewam delikatnie na tartę. Zapiekam 30-40 minut.Smacznego  Przepis bierze udział w akcji:Post Tarta z łososiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek 261

czasu zgęstnienia sosu. Do gniazdek rozłożyć pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie  wybić jajka ze skorupek i położyć na pieczarkach i zapiekać jeszcze 5 minut

Kulinarny karnet Christophera
Wiosenna muffinkowa jajecznica 222

każdego ze składników tak aby całość nie przekroczyła 2/3 każdej foremki. Zaczynam od cebuli, następnie kiełbaska, kukurydza, groszek, pomidor. całość zalewam ok 4 łyżkami rozbełtanego jajka a na górę kładę wiórki sera żółtego.Zapiekamy ok 10 minut w 150°C.Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smakuje i wygląda wybornie.Smacznego

Mechanik w kuchni
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 208

kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora ilość osób. Kiedy doszło

W kuchni Karmel-itki
Koszyczki z jajkiem 118

środka ciasta włozyć również plaster wędliny. • Na dno położyć po kulce mozzarelli i wbić po jednym jajku. • Posypać solą, ewentualnie pieprzem. • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać 15 minut. Miseczki ładnie wyjmuje się z blachy po upieczeniu jeśli nie przerwie się płat ciasta francuskiego. W przeciwnym razie

To co kocham
Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 235

zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus(ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz, słodka papryka, bazylia oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia(...)lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym garnku od początku do końca. Wystarczy na "zapiekankę" wbić jajka, oprószyć pieprzem, solą i całość zapiec w 200st. do ścięcia białka.  Ja tymczasem "zapiekankę" przełożyłam do dwu naczyń

bastalena
Zapiekane bułki z farszem 219

wyśmienite bułki zapiekane z farszem. Jest to przepis niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Jednak na jego przygotowanie naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Bułki są idealne zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych) 4 jajka 3 parówki Cebula

Kolizje Smaków
KOTLETY PAPROCHY 170

Witajcie! 😎 Dzisiaj mam przygotowaną dla Was kolejną alternatywę na zastąpienie zwykłych mielonych. Na kaszowe zapiekane w sosie już macie przepis . Tutaj wykorzystałam kapustę  i to był strzał w dziesiątkę!😇 Jako dodatek do tych kotletów polecam delikatną porcję ziemniaczków i mizerię. Przepis daję od razu na porcję dla całej rodzinki, gdyż jest on tak dobry, że nie sposób zjeść(...)samemu😁 Idealnie sprawdzi się jako obiad dla gości👍 Składniki na 6 porcji -500 g mięsa mielonego -300 g kapusty białej -2 jajka -pół szklanki kaszy bulgar/jęczmiennej (nie gotujemy) -1 cebula sos -2 kostki drobiowe -1 słoiczek koncentratu pomidorowego +płaska łyżka skrobi ziemniaczanej+łyżka śmietany Przygotowanie: 1. Kapustę siekamy i przelewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy drobno. 2. Surową kaszę, kapustę, cebulę

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi 349

mieszanką grzybów leśnych. Są tutaj podgrzybki, prawdziwki i kozaki. Wszystko zapieczone w kremowym sosie serowym. 250 g makaronu rigatoni lub penne 1 duża cebula 1 szklanka grzybów leśnych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera pleśniowego 100 g sera żółtego sól pieprz czarny majeranek masło klarowane do smażenia Makaron ugotować al’dente(...)kostkę i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i wszystko usmażyć. Moje grzyby były wcześniej obgotowane. Dodać do makaronu, wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Ser pleśniowy rozkruszyć i rozłożyć równomiernie po zapiekance. Jajka rozmącić ze śmietaną i kremówką, doprawić dobrze majerankiem, solą i pieprzem. Zalać wszystko, posypać startym, żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 188

okazji można zaskoczyć domowników pyszną kolacją lub mieć coś niebanalnego do przekąszenia dla niezapowiedzianych gości. Zapiekane bagietki   Składniki: 2 półbagietki ćwiartka czerwonej papryki ząbek czosnku 2-3 plasterki sera 1 łyżka kukurydzy z puszki 50g wędliny (szynki, kiełbasy) kawałek brokułów 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% sól pieprz ulubione zioła Bagietki ściąć(...)góry i wydrążyć miękisz. Wędlinę, ser i paprykę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na mniejsze cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Nadzieniem wypełnić bagietki, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut w temp. 180stC, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem pokroić na kawałki. Smacznego! st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

Obiad gotowy
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 294

albo ugotować na parze w sitku lub perforowanym garnku nad ziemniakami. Odłóż kilka szparagów do sałatki na poniedziałek.  Na oliwie lub maśle usmaż jajka sadzone. Jeśli wolisz przygotować rybę, ułóż filety w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Pory zapiekane z parówkami. 163

dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba

Kulinarny karnet Christophera
kanapka z awokado i jajkiem 115

sól i pieprz  jajko na twardo Przygotowanie: awokado wyciągamy ze skorupki i rozgniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem do smaku chleb zapiekamy w opiekaczu lub podpiekamy na patelni na chlebie układamy pastę z awokado i dodajemy jajko na twardo  możemy dopieprzyć gruboziarnistym pieprzem Smacznego

Gotowanie z pasją
kanapka z awokado i jajkiem 112

sól i pieprz  jajko na twardo Przygotowanie: awokado wyciągamy ze skorupki i rozgniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem do smaku chleb zapiekamy w opiekaczu lub podpiekamy na patelni na chlebie układamy pastę z awokado i dodajemy jajko na twardo  możemy dopieprzyć gruboziarnistym pieprzem Smacznego

Gotowanie z pasją
FIRINDA SEBZELİ MAKARNA, czyli makaron z pieca z warzywami 155

Zapiekany makaron z warzywami i serem, mniam! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1 jajko 1½ łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła sól 150 g sera topionego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Składniki (pozostałe) 2 cukinie 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy ½ paczki brązowego makaronu sól kilka kropli oliwy Przygotowanie Umyć

Tureckie Przepisy

Proponowane wyszukiwania