możemy zastąpić pokrojoną w kostkę kiełbasą (najlepiej drobiową) Przygotowanie: Kabanosa kroimy w plasterki, a czerwoną paprykę w kostkę. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia do zapiekania (powinny zakryć dno). W miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy posiekany koperek i łyżkę majonezowego sosu chrzanowego. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Masą jajeczną zalewamy kabanosa i paprykę. Całość wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
Słodkie okruszkipuder i dodajemy olejek waniliowy. Całość zagniatamy i rozkładamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem. Teraz trzeba włożyć do gorącego piekarnika i podpiec 10 minut. W czasie zapiekania ciasta robimy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajko i cukier puder. Miksujemy i dodajemy sok z cytryny. Potem wlewamy roztopione masło i miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto i smarujemy dżemem. Na to sypiemy batalie
Tylko pysznietarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok 15 minut na sitku, żeby puściła sok. Następnie odciskamy z reszty soku rękoma. Koperek i szczypiorek siekamy. Jajka wbijamy do miseczki. Rozkłócamy widelcem lub trzepaczką, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy całość. Na żaroodpornej patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika, bo nie ma plastikowej rączki(...)Następnie na patelnię z cukinią wlewamy masę jajeczną. Na masę jajeczną małą łyżeczką układamy ser ricotta. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Zapiekamy ok. 15 - 18 minut, aż jajka się zetną
Walijskie Pichcenieminut. Wyciągnąć z wody przestudzić. Na patelni rozgrzać masło i delikatnie zrumienić cebulkę drobno pokrojoną. Dodać pieczarki drobno pokrojone, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem usmażyć. Do mięsa dodać jajko, usmażone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Kalafiora obrócić kwiatami do dołu, ściąć łodygę i nakładać mięso pomiędzy łodyżki. Nafaszerowanego kalafiora włożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować(...)posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło krojąc w plastry. kalafior faszerowany mięsem mielonym Polecam kalafior zapiekany z pomidorami kalafior zapiekany w sosie serowym kalafior zapiekany w sosie curry kalafior z jajkami
O kuchni z uczuciemzorientują się że zapiekanka jest inna. Można zrobić naprawdę dobrą bez sera, śmietany. 150 g makaronu z soczewicy trzy kolory 1 por biała część 400 ml mleczka kokosowego 2 jajka 8 pomidorków koktajlowych 1 brokuła 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1/2 papryczki chili Wykonanie: Pierś z kurczaka kroję(...)kurczaka, wlewam 200 ml mleczka kokosowego duszę, wrzucam por i mieszam. Brokuł wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję trzy minuty, odcedzam. Do naczynia do zapiekania wsypuję makaron. W misce mieszam jajka z 200 ml mleczka kokosowego, dodaję sól, pieprz. Mieszankę wlewam na makaron i mieszam w naczyniu. Na makaron układam połowę kurczaka, połowę brokuła, znowu kurczak i brokuł
wesoła kuchniażaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40 minut. Podajemy od razu. Smacznego
bistro mamanagłe zmiany temperatur.Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje żadnych zapachów.Naczynie żaroodporne można wykorzystać na wiele sposobów..można w nim zamrażać, gotować, piec, zapiekać , podgrzewać... Nic w nic się nie przypali ani nie przywrze do dna..a dlaczego? a dlatego , że na dnie pojemnika są szklane ryfle , które zapobiegają przywieraniu potraw.Szklane krople w pokrywie też(...)odcedzić.Pokrojoną cebulę zeszklić , następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko smażyć jeszcze 5 min. Makaron przełożyć do miski, dodać brokuł,podsmażoną cebulę z wędliną, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką i troszkę ucisnąć. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami, doprawić. Wyłożyć na wierzch zapiekanki
Moje domowe kucharzeniepomidorowa bitwa - tomatyna. Ja absolutnie nie namawiam do obrzucania kogokolwiek dzisiaj pomidorami (chyba, że ktoś rzeczywiście zasłuży),jednak również zaczynam dzień pod znakiem pomidora. Jajka w pomidorach są po prostu świetne na sierpniowe śniadanie. Ja zapiekałam jaja na twardo, bo takie wolą moi chłopcy, ale to kwestia indywidualna. Składniki dla 4 osób: 4 pomidory 4 jaja 2 łyżki posiekanego szczypioru(...)pomidorów odciąć górną część. W dolnych częściach delikatnie oddzielić miąższ nożem i wydrążyć łyżeczką. Każdego pomidora lekko posolić, popieprzyć i wbić jajko, uważając żeby nie uszkodzić żółtka. Obok żółtka delikatnie położyć łyżeczkę masła (jeżeli ma pozostać płynne). Zapiekać około 20 minut w 180-200°C* Podawać posypane szczypiorem. *czas i temperatura jest jedynie orientacyjna - w każdym piekarniku wychodzi to trochę
Pełny talerztylko miękka część, co powoduje, że zostaje bardzo mało chleba a nie bardzo ma sens, bo ciabatta ma miękką skórkę a pieczywo namacza się w mleku ze śmietaną i jajkiem. Wprawdzie w przepisie jest sugestia co można zrobić z prawie połową pieczywa, które się marnuje, kiedy odcinamy skórkę, ale wydaje mi się dość wydumane. Na drugi raz nie odcinałabym żadnych(...)danie na taką rybę (z rodzynkami, piniolami i zieleniną). Co bym jeszcze ugotowała z Ottolenghi. Prosto? Na zdjęciu wyżej widać confitowane pomidorki z czosnkiem, które Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem
Ugotowane pozamiatanedodaj 30%. Ciastem wyklej formę do zapiekania. Szpinak przesmaż z wyciśniętym czosnkiem i posól do smaku.Wyłóż na ciasto. Do przestudzonego sosu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Zalej nim masę szpinakową. Całość posyp żółtym serem i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytlekko na zwykłej patelni.) Na chlebie ułożyć kalafiora, a obok wbić jajka. Całość posypać startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut - do odpowiednio przyrumienionego parmezanu i optymalnie ściętego jajka. Podawać gorące. Jeśli lubicie kalafiora, to zapraszam również na pyszną zupę kalafiorową z prażonymi orzechami lub kalafiorową zupę krem z czosnkiem
Codzienna kuchnia niecodziennanaleśnikowe. Kawę na kakao. Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły mi nafaszerowane kremem tiramisu naleśniki z truskawkami. W esy floresy. Zapiekane. Co by uczucie nie ostygło ;) Mniamm! szklanka mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki zimnej wody szczypta soli łyżka kakao Wszystkie składniki (oprócz kakao) połączyłam w misce i zmiksowałam(...)mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego 1 jajko truskawki (kilka sztuk mrożonych) łyżka masła cukier do oprószenia (opcjonalnie) Mascarpone utarłam z cukrem waniliowym i jajkiem na gładką masę. Truskawki rozmroziłam (podgrzałam 1 min. w mikrofali). Formę do zapiekania wysmarowałam masłem. Naleśniki ułożyłam "gładką" stroną do góry. Wysmarowałam środek serkiem, poutykałam pojedynczymi truskawkami i zrolowałam. Przełożyłam do formy. Na wierzch rozrzuciłam
bastalenanaciowym Mięsa do chleba: pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa
Proste Potrawybędzie zbyt skomplikowanie, ale z pewnością wyjątkowo, i nieco ekstrawagancko. W zasadzie przepis chodził mi już po głowie od dawna. Gdzie nie spojrzę to szparagi zapiekane, zupy krem, szparagi w towarzystwie jajek, tarty i inne specjały... Postanowiłam więc nie powielać tego wszystkiego i zaserwować wam szparagi w formie musu. Lekki delikatny w smaku z wyrazistym dodatkiem pod postacią salsy
vaniliowoczekoladowaostatni woreczek kaszy i znów całość wygładzić i przycisnąć. Na samą górę wyłożyć serowy sos przygotowany ze startego żółtego sera startego na drobnych oczkach+ rozkłócone jajka+ śmietanka. Całość polać sosem i zapiekać w 200* przez około 20minut. http://www.mlynystoislaw.pl
W garach u Gosi