Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło. PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, ostra papryka mielona spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera (u mnie topiony w plastrach) Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam(...)Dorzuciłam posiekaną pietruszkę, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam ok 45 minut. Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły
W kuchni Karmel-itkikrokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami Składniki: ciasto na naleśniki : 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki(...)sklarowanego masła) olej do smażenia na farsz: ok 1/2 kg kiszonej kapusty ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne proporcje pieczarek i kapusty - tym nasz farsz będzie smaczniejszy) cebula sol pieprz olej do smażenia na panierkę: jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę wkładamy do garnka, nalewamy wody i gotujemy aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo
Kulinarnie z Polką na Kresachpuszyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Danie idealnie do odgrzewania. Składniki: 1 ugotowana pierś z kurczaka, np. z rosołu 200 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz 200 g startego żółtego sera, np. radamer ciasto na naleśniki 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos beszamelowy 2 łyżki masła(...)dodać pokrojone pieczarki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki będą miękkie. W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na środek
UgotowaćSkładniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 2 łyżki,papryczka chilli suszona 2 małe, kucharek 1 łyżeczka mąką pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, por 1 średnia, pieczarki(...)średnie, parówki cienkie 3 sztuki przygotowanie muffinek warzywnych było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" por i pieczarki pokrojone na na mniejsze kawałki zmiksować w pojemniku rozdrabniacza jajka, mleko, olej, cukier, kucharek, pokruszone papryczki rózgą blendera zmiksować do spienienia masy wsypać mąkę, proszek, sodę, dodać zmiksowane pieczarki z porą i łyżką "byle
W Mojej Kuchni LubięPoranek, tak trochę inaczej :D SKŁADNIKI: ciasto francuskie 4 jajka dodatki: to co w lodówce: kiełbasa, pieczarki, ogórki chilli, papryka, gorgonzola, ser zółty Ciasto francuskie pokroić na sześć części. Umieścić je w dołkach foremki do muffinek. Na dno powrzucać dodatki, tyle by jeszcze wbite jajko się tam zmieściło. Jajka delikatnie posolić i popieprzyć. 2 foremkach umieściłam farsz
MarciochaKucharzyfarszu z kapusty kiszonej i pieczarek. Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki: 1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko(...)łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży. 2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia. 3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (oprócz oleju ) i wyrobić ciasto - pod koniec wyrabiania dodać
W kuchni u MonikiKrokiety lubimy ,prawda? Składniki 1/2 główki (małej) kapusty białej sól liść laurowy cebula łyżka masła 250 g pieczarek pęczek koperku 100 g ulubionego żółtego sera Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy(...)dolewamy wody lub osączamy z nadmiaru). Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki ,odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i startym żółtym serem. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy
R'n'G Kitchenposiłek. Fajna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Polecam wszystkim szukającym urozmaicenia codziennego śniadania lub tym, którzy znudzili się już zwykłym jajkiem. Składniki (14 babeczek): 6 jajek 1/5 cukinii 1/5 bakłażana 1 mały pomidor 3 pieczarki 2 ząbki czosnku sól pieprz kurkuma opcjonalnie ser do posypania na koniec Polecam przygotować 2 smaki - jedną formę wypełnić pomidorem i cukinią, drugą bakłażanem(...)pieczarkami Przygotowanie (4 minut + pieczenie) : - pokroić warzywa w kostkę (czosnek rozgnieciony lub bardzo drobniutko pokrojony) - jajka wbić wbić od miski i wymieszać do połączenia białek z żółtkami, doprawić solą i pieprzem - do foremek włożyć warzywa w wybranym połączeniu - wlewać jajka do ok 3/4 wysokości foremki - połowę poprószyć kurkumą - piec w piekarniku przez
Pora na pora i pomidoraSyte, kolorowe śniadanie Składniki 1 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach 10 dkg pieczarek kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 5 dkg sera żółtego 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej … Czytaj dalej Jajka w kokilkach z tuńczykiem
czarrna od kuchnicebulką pieczarek Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka majeranku 3 łyżki kaszy manny 1/2 kg pieczarek(...)duża cebula 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Umyte pieczarki kroimy drobno wraz z cebulką. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśnięte bułki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętruskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą 10. Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 11. Sałatka grillowa z ziemniakami II 12. Snikers
My simple kitchenSkładniki : 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez(...)wody Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła lub oleju i ciągle mieszając przesmaż je jeszcze 5 min. Przestudzone pieczarki i rybę przemiel, albo bardzo drobno pokrój i połącz składniki Z jaj oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła, a z białek ubij pianę Do ryby
Proste PotrawyDanie to jest idealne dla miłośników pyr :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 4 łyżki mleka 6 jajek szczypiorek sól pieprz gałka muszkatołowa Ugotowane ziemniaki ugnieść z mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić cebulę, a następnie podsmażyć pokrojoną(...)kostkę kiełbasę i pieczarki. Całość dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami
O kuchni z uczuciemkawałek selera, 2 pory, 3 cebule • tłuszcz z rosołu • 1 szklanka rosołu • 500 g wątróbki z indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek • 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji • 3 jajka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżeczki majeranku • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Po ugotowaniu rosołu z kaczki zdjąć z wierzchu(...)gotować jeszcze 15 minut. Dorzucić pieczarki jeszcze na 5 minut. • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, warzywa z rosołu – marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz wątróbkę z grzybami. • Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową. • Wymieszać mięso z orzechami, jajkami, tłuszczem z kaczki
To co kochamblogu znajdziecie już kilka przepisów na jajka - są faszerowane z suszonymi pomidorami i ricottą ( KLIK ), z pieczarkami ( KLIK ), wiosenne - z kiełkami i rzodkiewką ( KLIK ), sadzone z warzywami ( KLIK ) czy jajka w szklance - z grzankami, kiełkami i roszponką ( KLIK ). Dziś mamy dla Was jeszcze bardzo klasyczne połączenie - jajka z boczkiem i szczypiorkiem! Jest pysznie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 5 jajek, 4 cieniutkie
Plate of Joyschabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam. Składniki: 4 schabowe 250g pieczarek 2 łyżki natki pietruszki 7 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 łyżki mleka sól pieprz 2 łyżki startego sera cheddar(...)drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na złoty kolor. Pieczarki obieramy razem z nóżką. Kroimy w grube plasterki tak żeby nasza nóżka była połączona z kapeluszem. Podsmażamy na patelni, pod koniec pieczenia dorzucamy pokrojoną
Amatorka kuchenna