jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:73/200)

Sałatka pieczarkowa 394

Składniki:500 g świeżych białych pieczarek1 puszka kukurydzy5 jajek4-5 ogórków korniszonych (lub kiszonych)1 porpęczek szczypiorku1 jabłko2-3 łyżki majonezusól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić.2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, rzucić na osolony wrzątek i gotować 5-10 minut.Odcedzić, przelać zimną wodą i odcisnąć z nadmiaru wody.3. Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę

Kuchnia domowa Ani
Pasztet jaglany z pieczarkami i suszonymi grzybami 179

mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 1 i 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki ( około 800ml) wody ziele angielskie liść laurowy 15g suszonych grzybów 400g pieczarek 1,5 cebuli 2 marchewki jajko sól, pieprz Grzyby suszone namaczamy wcześniej przez 4-6 godzin w zimnej wodzie. Kaszę jaglaną płuczemy. Zalewamy 1 i 3/4 szklanki wody, dodajemy sól, ziele angielskie(...)ziele i listki. Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Kaszę mieszamy z grzybami i blendujemy na gładką masę- tutaj uwaga, jest ona dosyć klejąca. Dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy (najlepiej

Czerwona Porzeczka
Paszteciki drożdżowo - kruche z pieczarkami 190

tłuszczu (pół na pół, masła i margaryny) 1 jajko 2 żółtka 200 g śmietany 18% sól 40 g świeżych drożdży 1kg pieczarek 1 duża cebula sól świeżo zmielony pieprz olej do smażenia 1 jajko do posmarowania pasztecików 2 łyżeczki czarnuszki do posypania świeże oregano   Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, wsypałam szczyptę soli,   dodałam pokrojone w kostkę masło(...)margarynę, oraz jajko i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wymieszałam i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Zrobiłam farsz do pasztecików: Pieczarki po oczyszczeniu drobniutko pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę, wrzuciłam na patelnię na rozgrzany olej, żeby się zeszkliła. Dodałam pieczarki

Kuchnia u Krysi
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 199

ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek(...)dużych oczkach pieczarki. Smażę całość kilka minut i dodaję wszystkie przyprawy: pół łyżeczki soli i po solidnej szczypcie pozostałych przypraw. Następnie dodaję kapustę kiszoną oraz soczewicę. Całość duszę kilka minut. Dodaję cukier i ewentualnie doprawiam jeszcze solą do smaku jeśli jest taka konieczność. Wykończenie Na środek rozwałkowanego ciasta nakładam farsz. Zwijam w rulonik paszteciki, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem

Mango Papaja
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 147

zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli chcemy rurki podać w wersji pionowej gotujemy makaron 3 minuty(...)makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy*: 300 ml mleka 1 łyżka

Moja Galeria Smaku
BULGUR Z WARZYWAMI, PIECZARKAMI I JAJKIEM SADZONYM 208

danie całkowicie bezmięsne, które podałam z sadzonym jajkiem ❤  Pychotka! Składniki:  (ilość uzależniona od naszego apetytu) kasza bulgur (u mnie średnia) cebula czosnek pieczarki (u mnie brązowe) brukselka groszek konserwowy sól pieprz olej dodatkowo: jajka sadzone Wykonanie:  Kaszę gotujemy wg zasady: 1 szklankę kaszy zalewamy 1.5 szkl. wrzątku. Gotujemy 3-5 minut bez przykrycia. Następnie przykrywamy, odstawiamy(...)aldente w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy całość ok. 10 minut. Następnie przekładamy na patelnię ugotowaną kaszę,  brukselkę i odcedzoną małą puszkę groszku. Smażymy chwilę całość, doprawiamy do smaku.  Do kaszy z warzywami zrobiłąm jajko sadzone i bardzo fajnie komponowały się smaki - polecam

Walijskie Pichcenie
Pieczarki faszerowane 195

innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę pół kulki mozzarelli lub kilka plastrów sera żółtego łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego sól, pieprz, czosnek granulowany 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie :  Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość

Kulinarny Pamiętnik
zupa z klopsikami ryżowo-pieczarkowo-marchewkowymi z ziemniakami... 217

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 szuka, ryż ugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone krokiety z pieczarkami 393

użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz:  2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku  olej Dodatkowo(...)starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.  4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
Pasztet pieczarkowy z cieciorką 145

obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki siemienia lnianego • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Cieciorkę namoczyć w wodzie, najlepiej(...)porem w plastry i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i razem poddusić. • Cieciorkę i pieczarki przepuścić przez maszynkę. • Do zmielonej masy dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię lniane i przyprawy. • Masę przełożyć do dwóch keksówek jednorazowych, wysmarowanych olejem. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut

To co kocham
Kulebiak z kapustą i grzybami. 162

mleka 1 jajko 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka  roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa  Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier(...)rozczynu dodać mąkę,  jajko, płynne masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić, aby się namoczyły. Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone i posiekane grzyby leśne

zadanie-gotowanie
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 298

podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu  ).Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.W garnku zagotować wodę, osolić.Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby

kolorowotorcikowo
ODŚWIĘTNY PASZTET - PRZEPIS RODZINNY 189

łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę siekamy i podsmażamy  z pokrojonymi pieczarkami.Podgardle kroimy w kostkę .Wszystko razem mielimy: mięso,podgardle,warzywa,grzybki suszone,i pieczarki z cebulką 3 razy.Przyprawiamy,dodajemy jajka i bułkę tartą ,mąkę,wyciśnięty czosnek.Wkładamy do wysmarowanej formy keksowej  i wysypana bułką tarta. Pieczemy w 180st.-200st. przez 1 godz.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki z warzywami na cieście francuskim 209

Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach

prawdziwe jedzenie
Kaczka faszerowana po niemiecku 202

gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)   Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka estragonu półtora(...)dusiłem do miękkości. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania