Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 szuka, ryż ugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze
W Mojej Kuchni Lubięużyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz: 2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej Dodatkowo(...)starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem. 4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchniobiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki siemienia lnianego • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Cieciorkę namoczyć w wodzie, najlepiej(...)porem w plastry i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i razem poddusić. • Cieciorkę i pieczarki przepuścić przez maszynkę. • Do zmielonej masy dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię lniane i przyprawy. • Masę przełożyć do dwóch keksówek jednorazowych, wysmarowanych olejem. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut
To co kochammleka 1 jajko 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier(...)rozczynu dodać mąkę, jajko, płynne masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić, aby się namoczyły. Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone i posiekane grzyby leśne
zadanie-gotowaniepodsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu ).Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.W garnku zagotować wodę, osolić.Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby
kolorowotorcikowołyżki mąki 3 łyżki bułki tartej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami.Podgardle kroimy w kostkę .Wszystko razem mielimy: mięso,podgardle,warzywa,grzybki suszone,i pieczarki z cebulką 3 razy.Przyprawiamy,dodajemy jajka i bułkę tartą ,mąkę,wyciśnięty czosnek.Wkładamy do wysmarowanej formy keksowej i wysypana bułką tarta. Pieczemy w 180st.-200st. przez 1 godz.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach
prawdziwe jedzeniegęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :) Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka estragonu półtora(...)dusiłem do miękkości. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem
R'n'G Kitchenprzepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 9. Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki
W kuchni u Monikichodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk(...)Gotujemy al dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy
Szczęśliwa kuchniachodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk(...)Gotujemy al dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwykorzystanie makaronu, który nam pozostał po "wczorajszej" zupie. Można go podawać z samym jajkiem, jak również wzbogacając potrawę kawałkami szynki, boczku, cebulką podsmażoną z pieczarkami, czy po prostu warzywami. Składniki dowolny makaron 2 jajka sól pieprz Sposób Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ugotowany makaron, chwilę go podgrzewamy, następnie wlewamy do niego roztrzepane jajka z przyprawami. Całość smażymy
Kuchenne aromatyciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz: 40 dkg filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki masło klarowane do posmarowania 1 jajko 1 ziele angielskie(...)przesmażam na maśle. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaję por i doprawiam. Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie części
wesoła kuchniablogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2-3 łyżki oliwy zioła prowansalskie dowolne dodatki kiełbasa pokrojona w plastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki
Moje domowe kucharzenie