jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:14/200)

Tartinki śniadaniowe. 133

kostkę, smażymy na maśle z przyprawami, dodajemy pokrojoną w paski szalotkę i szynkę, smażymy około 5 minut,  na tym samym maśle smażymy pokrojone w paski pieczarki z dodatkiem szalotki, jajka rozkłócić z solą i pieprzem(...)oraz szczypiorkiem, dodać pokrojony w cienkie paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów,  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut i gotowe (jeśli za szybko rumienieją skręcić do 180 stopni

Kuchnia Beaty
Babeczki z mięsem na cieście francuskim 294

Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili.  Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia(...)dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później). Mięso opłucz i zmiel. W głębokiej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj na mięsie. Pozostałe pieczarki pokrój cieniutko w plasterki i podsmaż na patelni

Moniki Smakołyki
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. 268

odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce o dużych oczkach. Pieczarki lekko podsmażam do odparowania wody, studzę. Do ostudzonych pieczarek dodaje starte jajka, sól, pieprz, czosnek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wbijam surowe

Kuchnia z widokiem na ogród
Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym 150

każdemu Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 1 jajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody Składniki na nadzienie: - 100 g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 jajko - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz Składniki na sos: - 1 łyżka masła - 1 por - 4 pieczarki - sól, pieprz Najpierw robimy ciasto na ravioli. Na stolnicę wysypujemy(...)wodzie ok. 15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie na łyżce masła dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego pora. Jak por troszkę zmięknie dodajemy pieczarki

Kuchenne Wariacje
Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms 120

poranek. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami (2 porcje) Składniki: 40 g masła, oraz mały kawałek ekstra 4-6 jajek 2 łyżki śmietanki 36% 100 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę sól i pieprz 300 – 400 g szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Na patelni najlepiej z grubym dnem(...)umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło, włóż grzyby i podsmaż przez 2-3 minuty aż zmiękną. Przygotowane jajka wbij do miski i roztrzep je delikatnie widelcem. Wlej je do patelni z pieczarkami i wymieszaj. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W celu otrzymania kremowej i delikatnej jajecznicy, smaż przez 3 do 4 minut, jeżeli wolisz bardziej ściętą smaż

karmelowy
PIECZARKI FASZEROWANE SERAMI 172

Pieczarki faszerowane są łatwą i szybką przystawką. Można je dowolnie wypełniać. Polecam już z  wcześniejszego posta   PIECZARKI FASZEROWANE JAJKIEM Dziś przygotowałam   pieczarki faszerowane serem pleśniowym i bryndzą. Składniki: 15 pieczarek 125 g bryndzy pół opakowania sera pleśniowego lazur garść zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Kolejno

potrawyregionalne
Grzyby jak ryby 101

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 3 średnie cebule 1 kg pieczarek 2-3 jajka sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia zalewa: 4 szklanki wody 4-5 łyżek cukru 0,5 szkl. keczupu pikantnego 0,5 szkl. octu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżeczka soli kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe Wykonanie Z pieczarek odciąć ogonki, nie odrywać . Jajka roztrzepać z przyprawami. Cebulę pokroić w plasterki. Kapelusze pieczarek maczać ze wszystkich stron w jajku i panierować w bułce. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Zagotować zalewę. Usmażone grzyby układać w naczyniu warstwami z cebulką. Zalać gorącą zalewą

W garach u Gosi
Sałatka porowa 146

wykonania, szybka i przy tym niezwykle smaczna. A Wy lubicie i robicie taka sałatkę? Składniki: 5 średnich porów opakowanie kukurydzy 20 dkg sera żółtego  5 ugotowanych jajek  słoik marynowanych pieczarek słoik ogórków kiszonych   kwasek cytrynowy  sól do smaku  pieprz do smaku  majonez  Wykonanie: Ugotować jajka(...)Pory pokroić w paseczki, posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie pory sparzyć i dokładnie obsuszyć. Kukurydzę wysypać na sitko i porządnie odsączyć. Pieczarki, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać soli i pieprzu do smaku. Na sam koniec do sałatki dodać

Krakowskie smaki Ani
Wiejskie omlety 153

Najprostsze omlety na świecie. Z wiejskich jajek, z szynką, pieczarkami i pomidorem. Idealne na syte śniadanie! Na 1 szt: 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki mleka Sól Pieprz Kilka plastrów szynki 1 pomidor 2 pieczarki Szynkę oraz pomidora kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką Az powstanie nam jaśniejsza piana

VioletoweKucharzenie
sałatka z kabanosem, smażonymi pieczarkami i jajem 191

cienkiego, podwędzanego kabanosa, nadaje jej niepowtarzalny charakter. A jeżeli w sałatce, znajdziemy również przesmażoną na maśle pieczarkę, to smak potrawy będzie wprost wyborny. składniki dla sześciu osób 5 jajek 500 g pieczarki 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem 250 g groszku konserwowego 250 g kukurydzy konserwowej 150 g kabanosów 2 ogórki konserwowe 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki majonezu(...)łyżek naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania W garnku gotujemy jajka na twardo. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię, ma której wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki masła i łyżkę oliwy. Pieczarki przesmażamy przez pięć minut, na dużym ogniu, lekko je soląc i pieprząc Kabanosy, oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do miski, dodając do nich

Miód i pieprz
Sałatka leśna polana 2579

pozorom nie jest trudna do zrobienia za to pięknie wygląda i pysznie smakuje. Można ją zrobić na święta jak i na rodzinne imprezy. Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100g żółtego sera  2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka papryka(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonez Kielecki 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta Przygotowanie: Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić

Ala piecze i gotuje
jajka faszerowane pieczarkami 112

Składniki: 5 jajek 10 średniej wielkości pieczarek sól, pieprz , majonez Sposób wykonania: Jajka ugotuj na twardo. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę, sparz, odcedź, pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone jajka obierz i ostrożnie przekrój na pół. Wyjmij żółtka, przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem. Dodaj pieczarki i niewielką ilość majonezu, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połówki białek wypełniaj farszem, przełóż

Darcia w kuchni
Sałatka wiejska 6943

każdej imprezie u moich dziadków. A wiejska dlatego, ponieważ kiełbasa i ogórek, które wchodzą w jej skład, jakoś kojarzą mi się ze wsią :) Składniki: 3/4 dużego słoika marynowanych pieczarek 3 jajka ugotowane na twardo 2 czerwone papryki 30 dag kiełbasy 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypiorek sól, pieprz Pieczarki kroimy na ćwiartki

My simple kitchen
Knedle z pieczarkami 113

Pyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać(...)obie mąki, 2 jajka i zagęścić ciasto.  Cebulę i pieczarki pokroić i przysmażyć na tłuszczu, ostudzić, dodać jajko, bulkę tartą- przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować wałek, kroić w plastry i ręką formować placuszki.  Napełniać nadzieniem pieczarkowym, sklejać w kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane pulpety polać stopionym masłem i ozdobić pokrojonym żółtym serem

Tradycyjna Kuchnia
Dorsz w cieście piwnym 113

Składniki na 3 porcje: Sos tatarski: 100 g pieczarek marynowanych 100 g ogórków konserwowych 1 jajko, ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pieczarki, ogórki i jajko posiekać w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Dorsz: 500 g polędwicy z dorsza 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 mielonej

Moja Galeria Smaku