moje następne propozycje menu świątecznego . Będzie tego więcej! A dzisiaj jajka w sosie majonezowo-śmietanowym z groszkiem zielonym, ogórkami i pieczarkami konserwowymi, popularnie nazywane w mojej rodzinie „jajkami w majonezie”.Pamiętam, że na każdą imprezę imieninową czy świąteczną moja Mama robiła właśnie takie jajka. Nie wycinała gąsek(...)układała miseczki z białka napełnione zielonym groszkiem. Z czasem przepis ewoluował i cała rodzina wycina gąski. Moja modyfikacja to różowe jajka . Składniki: • 6 jajek • 1 słoiczek pieczarek konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 5 ogórków konserwowych • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 3/4 szklanki majonezu • sól, pieprz biały • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 1/2 szklanki koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie
To co kochamCzęsto się zdarza że zostają nam z obiadu resztki kurczaka, pieczarek .Proponuję wykorzystanie ich w takiej oto zapiekance z ziemniaków, kurczaka , pieczarek i jajek . Zapraszam :)Składniki Ziemniaki resztki kurczaka np udko , noga(...)bazylia Skworcu oregano Skworcu sól selerowa Skworcu kilka jajek ser żółty cebula , pieczarki Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiarteczki , dodać przyprawy : sól selerową , pieprz , bazylię , oregano. polać oliwą i wymieszać. 2. Cebulę i pieczarki pokroić i zeszklić na maśle . 3. Kurczaka pokroić w grubą kostkę. 4. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , na spód ułożyć plastry
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto w tortownicy przygotowałam, dzięki temu wyższe brzegi uzyskałam. Masą ją wypełniłam, pieczarek, brukselki i jajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie. Składniki: ciasto na okrągłą(...)dodatkiem serka topionego, dolewamy śmietankę, 2 – łyżki posiekanego koperku, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzone ciasto przelewamy masę jajeczną, dodajemy pieczarki, brukselkę i układamy jajka żółtkiem do góry. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180°C ok. 40 min. do suchego patyczka, wierzch powinien być przyrumieniony. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki na 1 kwiat: 9 małych pieczarek, 1 jajko, 3 plastry sera, 1 pomidor suszony, oliwka zielona, masło, zielona pietruszka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pieczarki czyścimy, odcinamy nóżki, a czapeczki grillujemy na patelni. Na drugiej małej, okrągłej patelni układamy (na brzegu patelni) pokrojony w paski ser żółty, układamy pieczarki, dodajemy na środek masło. Jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka
Moniki Smakołykiwydać się nieco szalony, ale smakuje naprawdę ciekawie, lekko kwaskowo i kremowo. Myślę, że ta sałatka będzie często gościła na moim stole:) Składniki: 4-5 jajek ugotowanych na twardo słoiczek marynowanych pieczarek 1-2 łyżeczki musztardy 2 łyżki majonezu szczypiorek - drobno posiekany sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane, ostudzone i obrane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Białka pokroić w kostkę
Codzienne GotowanieCenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam pasztet wegetariański z pieczarek ! Składniki : 1 kg pieczarek, 4 jajka, szklanka mleka, 2-3 bułki czerstwe, średnia cebula, łyżka masła, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.( ja użyłam masła klarowa nego ) Sposób przygotowania : Czerstwe bułki namoczyć w mleku. Umyte(...)pokrojone pieczarki dusimy razem z lekko podsmażoną na maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Formę ( od babki, naczynie żaroodporne itp. )smarujemy olejem
Pysznosci Babci BasiIdealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakowity dodatek do obiadu, jak również pyszna samodzielna przekąska. Bardzo polecam! Składniki na pieczarki smażone w panierce: 350 g małych pieczarek mąka 1 jajko 1/3 łyżeczka soli spora szczypta przyprawy do kurczaka szczypta papryki ostrej lub pieprzu bułka tarta olej do smażenia Pieczarki myjemy, wycieramy do sucha, oprószamy mąką(...)Olej przelewamy do niewielkiego garnka o grubym dnie (na wysokość 4-5 cm) i rozgrzewamy. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy sól, przyprawę, paprykę lub pieprz i mieszamy. Pieczarki najpierw maczamy w jajku, następnie dokładnie w bułce tartej, otrzepujemy z jej nadmiaru i wrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron na rumiano. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego
Rozpustne gotowanieFARSZ : 300 - 400 g świeżych pieczarek 2 cebula sól, pieprz do smaku 1 jajko 200 g żółtego sera 3-4 pomidory PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, przecinamy(...)tarce, pomidory kroimy w plastry. Pieczarki i cebulę szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju i doprawiamy przyprawami. Podpiekamy aż całkowicie płyny odparują. Odkładamy na talerz. Do ostudzonych pieczarek wbijamy jajko, dodajemy część startego sera i masę mieszamy. Na każdy kotlet rozkładamy po plastrze pomidora, na to po łyżce farszu pieczarkowego i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy około 20 minut
Kulinarne Fantazje Mariolismaczna ,bądź najsmaczniejsza z własnymi ulubionymi dodatkami. Składniki Ciasto: 2 niepełne szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłej wody 2 łyżki oliwy sól Dodatki: 200 g pieczarek cebula 2 jajka 250 g filetu z kurczaka pomidor papryka czerwona papryka zielona 150 g ulubionego sera żółtego (u nas radamer) mała puszka pokrojonego ananasa ketchup sól ,pieprz Przygotowanie(...)tarce o dużych oczkach. Ananas osączamy z zalewy. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce i zapiekamy w temperaturze 180°C przez kilka minut. Ciasto wyciągamy ,smarujemy ketchupem. Układamy warstwowo ,pieczarki ,cebulę ,paprykę ,jajko ,pomidory ,kurczaka ,ananas oraz ser. Całość zapiekamy
R'n'G Kitchenporcji) Składniki: 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g małych pieczarek 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Przygotowanie: Dopraw dzwonka porządnie solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę(...)ogniu, włóż masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni. Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką. Do patelni po pieczarkach dodaj olej, rozgrzej ją na średnim ogniu i ułóż na niej ryby. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia i przełóż do naczynia do zapiekania
karmelowywoda gazowana – 100 ml– jajko – 1 szt– olej – 2 łyżki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – szczyptaFARSZ:- jajka – 4 szt– pieczarki – 250 g– cebula – 1 sztser żółty – 100 gsól , pieprz – 1 szczyptaDodatkowo:- bułka tarta – 100 g– jajko – 1 szt– olej(...)smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Jajka gotujemy na twardo.Trzemy na tarce na dużych oczkach lub drobno siekamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Podsmażamy na odrobienie oleju , do momentu nabrania złocistego koloru.Ser żółty trzemy na dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz. Delikatnie
Ostra na SłodkoBardzo smaczne danie z popularnych pieczarek.Uzyskamy soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką.Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek.-do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebulai przyprawy (barbecue i warzywko):-do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta Pieczarki(...)obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkęi przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki z nóżek pieczarek. Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy.Jajkiem smarujemy środki kapeluszy. Wkładamy przygotowane nadzienie. Moczymy w jajku i w bułce 2 razy.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarnywiem jak Wy ale dla mnie święta Wielkanocne nie istnieją bez jajek w przeróżnej postaci. Najczęściej są to właśnie jajka faszerowane pieczarkami i one smakują każdemu. Nie mniej jednak znam wiele innych wariacji, równie pysznych, które oczarują niejedną osobę. Jednak te jejka są przepyszne! Warto wypróbować ten właśnie przepis w Święta. Składniki: 6 jaj 250 gram pieczarek 1/2 cebuli(...)jajkami. W tym czasie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno cebulkę i czosnek. Dodaję starte na tarce pieczarki i całość duszę 4-5 minut. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka obieram ze skorupek, kroję na pół i wyciągam żółtka, które umieszczam w misce. Do tej samej miski dodaję majonez i całość mieszam do momentu
Mango PapajaSkładniki: Pieczarki (najlepiej większe) bułka tarta jajko sól Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze i wrzucamy do garnka z osoloną wodą - gotujemy do miękkości. Kiedy już nam pieczarki zmiękną rozbijamy je delikatnie tłuczkiem, tak jak kotlety schabowe (tylko do momentu aż będą płaskie). Obtaczamy w jajku i bułce tartej - smażymy na masełku z każdej strony. Idealnie na przekąskę zimną lub ciepłą
Moje-pitraszenieTakie jajka można przygotować na wielkanocny stół, będą smaczną alternatywą dla jajek w majonezie.Składniki: 5 dużych jajek 3-4 pieczarki 1 mała cebula ½ pęczku świeżego koperku 3 łyżki majonezu ½ opakowania kiełków lucerny (lub rzodkiewki) 2 łyżki oliwy z oliwek świeża kolendra do dekoracji sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie.Gdy przestygną obrać(...)skorupki i przekroić wszystkie na pół. Pieczarki posiekać na drobne kawałki, cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć razem na oliwie. Doprawić do smaku. Z jajek wyjąć żółtka. W misce wymieszać je z majonezem dodać pieczarki z cebulką i posiekany koperek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na dużym talerzu rozłożyć kiełki i położyć na nie białka jajek. Następnie nałożyć
Ze smakiem i z pasją