Najprostszy mazurek to chyba ten z dżemem ;) Ale można sobie skomplikować, dekoracją !Zapraszam po przepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach. Składniki:1
kolorowotorcikowoMazurek! Król wielkanocnego stołu. To jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych pojawiających się na stołach. Jedni twierdzą, że mazurki przywędrowały do Polski wraz z Turkami, inni zaś, że ciacho to ma swoją genezę na Mazowszu – wszak dawne określenie mieszkańców tamtego regionu to właśnie Mazur. A może te dwie historie są ściśle ze sobą powiązane? Zazwyczaj wypieki te są przygotowywane na cieście(...)miękkie wyjąć z wody, a po wystudzeniu pokrajać w plastry i podsmażyć lekko w syropie. Zrobić ciasto kruche z funta mąki, pół funta masła, ćwierć funta cukru i 2 jajek; rozwałkować i upiec w piecu. Następnie ułożyć warstwę usmażonych pomarańczy, na to posypać grubo siekanemi migdałami i wstawić w piec do podsuszenia” Mazurek pomarańczowy – przepis staropolski z lekkim unowocześnieniem Składniki
Kate's KitchenCzas wrócić po świętach bo ostatni post to wielkanocny koszyczek. Mamy już rabarbar, szparagi, młodą kapustę, kalafiory, za chwilę pojawią się truskawki. A ciągle mam wrażenie, że ciągnie się luty, który w tym roku ma jakieś 82 dni zamiast 28. A tu już majówka przecież. Znowu dopada mnie ten coroczny wiosenno-letni stres. Czy żal może. Albo raczej smutek(...)odstawiamy na czas przygotowania ciasta. W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, cukier, jajko, sól oraz śmietanę. Wyrabiamy w miarę gładkie ciasto (elastyczne ono raczej nie będzie). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy. Na oprószoną mąką
bistro mamaPomyślałem sobie, że po prostu chciała być miła, a to, że kiedyś coś podeślą, to będzie na świętego Dygdy… Jakie było moje zdziwienie, gdy w środę po świętach wielkanocnych (rozmowa miała miejsce w piątek przed świętami) zastałem w skrzynce awizo od kuriera. Pierwsza myśl? Na pewno pomylił skrzynki. Po kontakcie z firmą kurierską okazało się, że paczka jest(...)jaglana (co prawda mam jej zawsze sporo w kuchni, bo zazwyczaj zaczynam dzień od jaglanki, ale na pewno się przyda), mielone siemię lniane (głównie używam w swojej kuchni zamiast jajka) oraz suszone pomidory (i tutaj mam dylemat co z nimi zrobić… zerkając na miskę z namoczoną ciecierzycą rozważam hummus z ich dodatkiem, ale jest ich na tyle dużo
Blendmanbabki, a one polubiły mnie.Zaczęło się od tego, że nie miałam czasu na wymyślne serniki czy inne cuda. Zrobiłam jedną paschę, i to wszystko. Chciałam jednak trochę w wielkanocnym klimacie popiec, stwierdziłam więc, że będą babki. Bez nich bowiem chyba nikt sobie Wielkanocy wyobrazić nie potrafi...Na początku podchodziłam do nich ostrożnie, uważnie wybierałam przepisy. W sumie upiekłam cztery(...)grejpfrutalukier:100 g cukru pudru3 łyżki soku z różowego grejpfrutaMąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie na zmianę dodawać śmietanę i mąkę, miksując tylko do połączenia składników. Na końcu dodać sok z skórkę z grejpfruta, wymieszać.Masę przełożyć do formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mój żurek Wielkanocny Żurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę(...)popróbować , dosmaczyć pieprzem i solą jeśli potrzeba. Krok 5. Dodać cukier i chrzan ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut . Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami
Eli Gotowaniejest cała lub prawie cała zanurzona). Gotujemy przez 2 i pół godziny (uzupełniając w razie potrzeby wodę), a następnie zostawiamy do ostudzenia. Z mąki, cukru, soli, posiekanego masła oraz jajka i żółtka zagniatamy jednolite ciasto – najlepiej wszystkie składniki umieścić w malakserze i siekać przez 2 minuty. Jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie. Z ciasto formujemy kulę, owijamy folią(...)skórki się scukrzą i będą twarde). Gorące przelewamy do słoika, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia. Tak przygotowane skórki będą długo przydatne do spożycia. Ja do Wielkanocnego przepisu, użyłam zapasów zrobionych w grudniu. Post Mazurek kajmakowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzamiast mrożoną kawą częstuję sałatką 😆 Zdziwieni? Ja też, bo tak mi się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak po nich widać- sałatka przygotowana była na wielkanocne święta, a o tych już każdy zdążył zapomnieć. Skąd pomysł na takie połączenie? Ogromnie ciekawiło mnie ciasto pieczarkowe, które spotkałam na blogu Kolorowy Przepisownik, a że sałatkę leśną już(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na tortownicę o śr 26cm Spód pieczarkowy : 6 jajek 200g pieczarek 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli Masło do wysmarowania spodu formy Sałatka: 1 duży słoik pieczarek
Kuchnia w czekoladzieŚwięta święta święta! :D Kolejna wyżerka się szykuje, a żeby było smacznie trzeba wypróbować jak najwięcej przepisów. No i ten okazał się przepyszny! Strzał w dziesiątkę
Jak gotować i nie zwariowaćWiem, wiem ... Dawno mnie nie było ... Strasznie mi głupio z tego powodu, mogę Was tylko przeprosić! Myślę o Was każdego dnia, jednak nie potrafię rozciągnąć
Garniec Magaliegotowaliśmy tylko w nim. Raz była to zupa kalafiorowo-ziemniaczana, innym razem przygotowane na parze w Varomie orientalne pierożki banh bao. W TM5 jajka na miękko wychodzą idealne, więc śniadania nie były problemem, a kiedy naszła nas ochota na coś słodkiego robiliśmy deser bananowy. Okazało się, że cała(...)Thermomixem to czas bardzo skrzętnie wykorzystany. Owocem współpracy z będzie już niedługo druga kolekcja przepisów na platformę Cookidoo. Po kolekcji z recepturami Wielkanocnymi przyszedł czas na „Majówkę z Jakubem Kuroniem”, czyli mną Na moim blogu znajdziecie oczywiście zakładkę z przepisami na TM5, która cały czas zwiększa swą
kuron.com.pltuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy(...)domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski
Kulinarne przygody GatityDziś bardzo prosty w przygotowaniu sernik z serków homogenizowanych waniliowych Rolmiecz z dodatkiem słodkich gruszek z syropu, oblany kremem orzechowym HELIO i posypany skórką pomarańczową kandyzowaną
Zasmakuj KuchniPascha wrocławska Teraz czas na przepis będący trochę większym wyzwaniem niż szkorbut czy jajeczna kawusia . Oczywiście nie mamy krowy ani kury, żeby twaróg czy jajka były nasze. Daktyli też nie uprawiamy w naszym ogrodzie- wszystkie składniki pochodzą ze świata. Już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła umieszczać tutaj przepisy z naszymi własnymi składnikami. Ale póki co, też chcę się(...)kroić dużych kawałków. Mimo, że jestem słodkożerna, to słodycz paschy mnie powaliła. Jest pyszna z gorzką herbatą, np. wiśniowo-migdałową. Tak ją zareklamowałam, że chyba idę zjeść jeszcze kawałek...:) Wielkanocne przedawkowanie cukru:) Triduum paschalne- od worka z gazy po dekoracje
les mirabelles