jajka na święta - 8296 przepisów (strona:385/554)

Wielkanocne menu – co powinno znaleźć się na stole? 115

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Początek kwietnia to dobry czas na zaplanowanie świątecznych przygotowań. Sprzątanie i dekoracja to tylko ich cześć. Najważniejsze są wielkanocne potrawy. Choć

Kuchcik gotuje
Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 159

wielkości jajka Wykonanie: 1. Mąkę, cukier puder, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta. 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, podsypać mąką(...)ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).  Gotowym lukrem udekorować pierniczki. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz

Szalona Kuchnia Eweliny
Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką 138

Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką Proste w przygotowaniu, pełne pysznego farszu, idealne na przyjęcie. Tak przygotowane tarty wspaniale smakują w towarzystwie domowych sosów. Ja

Słodkie okruszki
Babka z serkiem mascarpone 115

który unosi się w powietrzu. Takie z pozoru błahe rzeczy potrafią nadać niezłego kopa w życiu codziennym. I poranne wstawanie już nie jest takie groźne ;) Wprawdzie dawno już po świętach i sezon na babki został przełożony na następny rok, to u nas tego zwykłego wypieku raczej nie zabraknie. Bo dobra babka nie jest zła. Jest wręcz idealna na coś(...)oblałam lukrem z cukru pudru i soku z cytryny ale możecie ją spokojnie oprószyć tylko cukrem pudrem. Składniki: 175 g masła 1 szklanka cukru 250 g serka mascarpone 5 jajek 1 łyżeczka esencji waniliowej 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę tak, aby cukier był jak najmniej wyczuwalny. Porcjami dodawać

My simple kitchen
BATONIKI BOUNTY W KSZTAŁCIE PISANEK 118

smak kokosa w mlecznej czekoladzie... dla fanów Bounty nie ma nic lepszego - batoniki dosłownie rozpływają się w ustach 😋 P.S. Batoniki można wykonać w dowolnych kształtach. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych moje batoniki mają kształt pisanek 🥚   Składniki: 3/4 szklanki mleka kokosowego  1/2 szklanki śmietany kremówki  100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka(...)rozpuszczeniu mleka w proszku zestawiamy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując kształt batoników lub inny dowolny, np. jajka ( ja użyłam w tym celu foremkę do wykrawania ciastek). Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

Kuchnia MagdaLeny
Rogale Marcina 136

listopada, Narodowy Dzień Niepodległości ale i także Dzień Świętego Marcina, patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate(...)mrożonego masła 1 łyżka skórki pomarańczowej - kandyzowanej 4 łyżki rodzynek 100g migdałów (płatków) 100g orzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli

Ukojenie Podniebienia
Christmas cake II 144

garnku rozpuścić masło i cukier, dodać brandy. Wrzucić wszystkie bakalie i gotować przez około 5 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia. – Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Jajka roztrzepać z suchymi składnikami. – Dodać do wystudzonych owoców, dokładnie przemieszać dużą łyżką, tak by wszystkie składniki połączyły się. Masa będzie bardzo gęsta. – Przygotować dwie duże lub trzy średnie keksówki(...)łyżkami brandy i dokładnie zawinąć w nowy pergamin. – Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i „dokarmiać” ciasto brandy aż do świąt, przez to z każdym dniem staje się coraz lepsze. Ja upiekłam 3 tygodnie przed świętami. – Tak dokarmiane ciasto można przechowywać w lodówce do trzech miesięcy

To co kocham
CIASTO BAWOLE OCZY 264

To ciasto kiedyś było moim ulubionym wypiekiem. Ale trochę o nim zapomniałam. Zresztą jest tyle nowości do wypróbowania że te starsze przepisy, chociaż dobre

Pani na deser
Tradycje karnawałowe 113

Minęły Święta Bożego Narodzenia i sylwester. Zaczął się Nowy Rok, a wraz z nim karnawał- czas balów i zabaw, który będzie trwał do Środy Popielcowej. Geneza karnawału: Słowo „karnawał” wywodzi się z języka włoskiego i dosłownie tłumaczone oznacza „pożegnanie mięsa”. To właśnie w tym kraju nastąpił początek tej tradycji. Zabawy urządzano tu już(...)XVII wieku i zwany był zapustami, obejmował on raczej parę dni przed środą popielcową, a nie cały okres karnawału jak w pozostałych krajach. Zwyczaje zapustne Przebieranie się w jajko Chłopcy przebierali się za różne zwierzęta Oprócz zwierząt pojawiały się postacie Cyganów i Żydów Wśród parobków istniała tradycja, że jeden z nich przebierał się za żandarma, a inni za dziada

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z ziemniakami 109

jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje(...)Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta: z mąki, rozpuszczonej margaryny / masła

Zasmakuj Kuchni
Rogale Marcina 171

listopada, Narodowy Dzień Niepodległości ale i także Dzień Świętego Marcina, patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate(...)mrożonego masła 1 łyżka skórki pomarańczowej - kandyzowanej 4 łyżki rodzynek 100g migdałów (płatków) 100g orzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli

Ukojenie Podniebienia
Pierogi z ziemniakami 178

jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje(...)Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta: z mąki, rozpuszczonej margaryny / masła

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka gryczane 161

Oj, wciągająco działają inne, różne rzeczy. Ale wiernie wracam do mojej ukochanej lawendowej kuchni;) Dobrze, że mój Mały Pomocnik szybko rośnie i pomaga ;) I stawia wymagania

Lawendowe Niebo
Sernik śmietankowo-maślany 225

Święta bez sernika na stole nie mogą się obyć ale jaki tu zrobić by był idealny w smaku. Stwierdzam,że ciężko by było wszystkim dogodzić, przepisów na serniki jest całe mnóstwo, jednak w ten dzień najlepiej zrobić taki aby wszystkim przypadł do gustu. Tradycyjny bez wydziwień, pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach taki jest właśnie ten sernik(...)bardzo wyczuwalne w serniku co potęguje doskonały jego smak. Spód ciasteczkowy 300g herbatników 110 g masła roztopionego Masa serowa: 1,2 kg białego sera w kiełbaskach - trzykrotniemielony 12 jajek  1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% 2  szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel olejku waniliowego Polewa 100g.białej czekolady 4 łyżki śmietanki

Kubki smaku
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 375

Witam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym

Uwaga Babcia Gotuje
Magdalenki pomarańczowe 136

małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego(...)mistrzynię cukiernictwa Madeleine Paulmier, inne podają, że tą osobą była albo kucharka Stanisława Leszczyńskiego Magdalena, albo kucharz księcia Talleyranda Jean Avice. Klasyczne ciasto na magdalenki zrobione było z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Dziś funkcjonuje wiele zmodyfikowanych przepisów na te ciasteczka. Ja zrobiłam je w wersji pomarańczowej." Czytaj więcej

Wiem co jem
Mazurek - pycha! bez cukru i bezglutenowy 145

Wielkanocy. Szczerze mówiąc mazurek wcześniej jadłam tylko raz - standardowy, pszenny z masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się(...)agawy 1/4 słoika dżemu pomarańczowego 100% bez cukru Krem 2 2 łyżki mleka sojowego łyzka masła kokosowego 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (74%) Bakalie do ozdabiania Przygotowanie: Spód Białka jajek ubić na sztywno  Dodać mąkę i stewię. Delikatnie wymieszać Wylepic spód formy. Podnakłuwać widelcem  Piec w 150st przez 20 minut (aż sie lekko przyrumieni) Krem 1 Na parze

pyszne zdrowości
Ciastka imbirowe (świąteczne) 184

dodatkiem i długo, długo czekały na okazję, żeby je upiec. Ponieważ w zapasie przypraw mam też imbir mielony postanowiłam znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie, a ich wykonanie nie zabiera(...)masę, następnie odmierzyłam 1/3 szklanki drobnego cukru białego i 2 łyżki brązowego ( łącznie około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh.  Na duży talerz wsypałam brązowy

apetytnapieczenie
Muffinkowo w większym gronie 157

płynnego miodu1 jajko300 ml jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 cytryny70 ml olejudodatkowo:6 cienkich plasterków cytrynyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i kardamonem.W drugiej misce ubić jajko z miodem. Dodać jogurt i skórkę cytrynową, wymieszać. Wlać olej, połączyć.Wlać masę jogurtową do mąki, wymieszać tylko do połączenia składników.Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. W każdą(...)ostrych promieniach zimowego słońca, policzki był czerwone po kilku minutach spędzonych na dworzu - zima w pełni! I, szczerze mówiąc, troszkę już za tym tęsknię - w końcu białe Święta to najpiękniejsze z możliwych. Też czekacie na śnieg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
RYBA PO JAPOŃSKU. 393

Święta, święta i po świętach. Ale temat świątecznych smaków przez wiele dni pozostanie jeszcze w ustach moich domowników. Naszykowałam tyle, jakby miała mnie na Wigilii swą obecnością zaszczycić  cała armia!  A co najzabawniejsze, ciągle powtarzam sobie, że przyszykuję mniej, na pewno w tym roku nie zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę(...)octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam warstwami wraz z rybą. Wszystkie składniki zalewy

W kuchni Karmel-itki
Mini mazurki orzechowe z solonym karmelem 111

Mazurki robię raz w roku, tylko na święta Wielkanocne. Ale właśnie z tego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw(...)gotowej masy kajmakowej – 250 g mąki Basia Extra Wypiek – 130 g cukru pudru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 150 g zimnego masła – 3 jajka rozmiar L + 1 białko – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 150 g orzechów (włoskie, migdały, nerkowce, dodatkowo możesz dodać suszoną żurawinę) – płatki migdałów do ozdobienia – 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Cytrynowa babka z kolorową posypką 117

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jak co roku na 2-3 tygodnie przez tym wiosennym świętem siadam do przygotowywania wielkanocnego menu. Uwielbiam ten moment! Wyciągam stare i poplamione zeszyty z  rodzinnymi przepisami, zakurzone książki kucharskie... Wertuję, przeglądam, robię notatki... Oczywiście na moim stole zawsze jest tradycyjny i podstawowy zestaw dań, ale jak co roku  staram się, aby były(...)przepis. Cytrynowa babka z kolorowa posypka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 1 szklanka drobnego cukru Diamant 225 g masła 4 jajka 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Pumpkin pie - tarta dyniowa 110

umpkin pie to kultowe amerykańskie ciacho. W Stanach Zjednoczonych dyniową tartę wypieka się tradycyjnie z okazji Święta Dziękczynienia oraz Halloween. Jednak ja uważam, że sezon na pomarańczowe kule jest wystarczającym powodem, żeby ją przygotować. Najlepsza tarta dyniowa to ta przygotowana na kruchym maślanym spodzie z nadzieniem pełnym korzennych przypraw. Ja dodaję swoje ulubione osobno, jednak z powodzeniem możecie(...)morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru pudru cynamon do posypania Nadzienie dyniowe: 1 kg dyni 3 jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego 125 ml śmietany kremówki 36 % 100 g masła 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE

Food Square
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 196

polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny. 1 kg maku 3/4 szklanki orzechów włoskich(...)gorącą wodą, zostawiamy na 10 min. a potem odcedzamy. Orzechy włoskie siekamy. Do maku dodajemy orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier wanilinowy (2 opakowania), olejek migdałowy, 200 g miodu, 5 jajek (całych) i 3/4 kg cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty

Kulinarna Patilogia
Pieczona owsianka z gruszkami 121

powiedziałam, tak zrobiłam. Jedząc zapiekaną owsiankę z jabłkami wiedziałam, że muszę spróbować przygotować owsiankę z gruszkami. Zakupiłam gruszki i do dzieła! Owsianka tym razem była bez jajek i miała inną konsystencję od tej z jabłkami. Góra fajnie się przypiekła. Myślę, że każdy kto lubi pożywne śniadania byłby z niej zadowolony. Nie dodawałam cukru, gdyż sama obecność gruszek i rodzynek już(...)stopni.  Porcja wystarczy dla dwóch osób. Zapraszam Was na cynamonowe przepisy do zaprzyjaźnionych blogerek. Do Agnieszki , Pauliny i Karoliny .  W cynamonowej aurze zostaniemy z Wami, aż do świąt, a po świętach zapewne zaplanujemy nowe wpisy tematyczne

Mania Wypiekania
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 157

świąteczny pasztet lubi, ale akurat na dane święta nie robił i chętnie zostałby obdarowany naszym ;-) ). Ponadto my sami dość skutecznie degustujemy te nasze pasztety, jeszcze przed świętami (obie z mamą uwielbiamy takie świeże, dopiero co wyciągnięte z piekarnika, jeszcze ciepłe). Oczywiście składników na pasztet nie odmierzamy co do dekagrama, jak w aptece, robimy je na oko, mniej(...)suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków) • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń

W mojej kuchni
"ŚWIĘTA" i "CIASTKA", czyli Szczęśliwe Garnki 172

proste jak przerobicie jedną część będziecie chcieli więcej i więcej, a po co płacić 6 razy za przesyłkę, skoro można tylko raz, a Wasze garnki będą naprawdę szczęśliwe :) "ŚWIĘTA" Beata Pawlikowska Z tej książki jako przykład podam Zimową Herbatkę. Przygotowałam i wypiłam. Bardzo smakowało. Kolor napoju bajeczny. Dodanie kurkumy do napoju owocowego było dla mnie nowością(...)Wyobraźcie sobie taką sytuację. Pieczecie ciastka, do których wykonania nie potrzebujecie miksera, wystarczy widelec i ręka. Po upieczeniu zaczynacie jeść, bez żadnych wyrzutów sumienia, że masło, że mąka, że jajka itd. Nic z tych produktów nie znajduje się w takim ciastku. Tylko świeży owoc, ziarna, suszone owoce i przyprawy! Czyli zdrowe i mniej kaloryczne niż klasyczne ciastka maślane. Nieźle, prawda

Blondynka Gotuje
Babka ajerkoniakowa 145

Święta za pasem dlatego u mnie babkowo. Najwięcej babek pięke przed i po Wielkanocy. Nie wiem dlaczego ale mam na nie wtedy największą ochotę, a że weekend się zaczyna więc na pierwszy plan oczywiście jedna z moich ulubionych babek. Fakt nie było łatwo ją zrobić w natłoku obowiązków zwiazanych z prowadzeniem domu czyt. Dwa małe nicponie(...)lukier "jajeczny" dopełnia całość. Przepis "domowe-wypieki" Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 250 ml oleju 250 ml ajerkoniaku 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru jajecznego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym

Kubki smaku
Pasztet drobiowo-wieprzowy 146

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu, a ja nie wyobrażam sobie żeby kupić taki pasztet w sklepie (co w nim siedzi lepiej nie wiedzieć), dlatego też postanowiłam zrobić ten rarytas. Nie powiem(...)można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól pieprz 1czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku bułka

Kubki smaku
Sernik chałwowy 155

Uwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze świętami. Pamiętam jak mama kupowała chałwę w puszce na święta i chowała do lodówki, a ja gdy mama nie patrzyła wyciągałam tą puszkę z lodówki, żeby chociaż trochę na nią popatrzeć. Później już można było kupić ten smakołyk na wagę, ale był okropnie drogi.. Dzisiaj chałwę można kupić wszędzie(...)ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki) 40 g roztopionego masła lub margaryny. Składniki na masę serowa: 1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 30 – 35 % 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 320 g chałwy sezamowej, waniliowej lub każdej innej pokruszonej w grubsze kawałki 1 opakowanie cukru waniliowego. Składniki na polewę chałwową

Na słodko lub wytrawnie
Dyskusyjna świąteczność limonki 187

prezentują się bosko. Na pierwszy ogień poszło babkowe ciasto limonkowo-rumowe - według mnie jakoś mało świąteczne... Ale biały lukier sprawił, że wygląda jak oblodzone, więc niech będzie, że na Święta też się nada. Limonka i biały rum to bardzo smaczne, ciekawe połączenie (mi kojarzące się głównie z mojito), choć w tym akurat cieście rumu jest jak na lekarstwo(...)limonki1 łyżeczka galaretki o czerwonym kolorze (proszek)1 łyżeczka galaretki o zielonym kolorze (proszek)1 łyżeczka jasnego brązowego cukruMasło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
piernikowe serducho 144

Przed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 195

trochę nadzienia z galette mi zostało, więc pogotowałam go w rondelku otrzymując pyszny dżem:)).  Pierwotnie termin galette oznaczał tartę z nadzieniem migdałowym, którą Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli (galette des Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej(...)żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli wykończenie ciasta: białko jajka, cukier do posypania Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki i ucieraj w dłoniach do powstania kruszonki. Dodaj żółtko i śmietanę (zacznij

Chilli Czosnek i Oliwa