Serniki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciast, ale niestety wymagają troszkę czasu no i nie należą do najlżejszych deserów. Jem je zazwyczaj od święta albo przy jakichś specjalnych okazjach (i wtedy dopiero smakują wyjątkowo), a jeżeli tak nagle najdzie mnie ochota na sernik to przygotowuje wersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło(...)kopiate łyżki stałej części mleka kokosowego* 3-4 łyżki ksylitolu 2 łyżki mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko pół szklanki malin świeżych lub mrożonych Wykonanie: Twaróg, mleko kokosowe, ksylitol oraz jajko umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ryżową, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia
Healthy food explorerMaj to niezaprzeczalnie wiosenny miesiąc komunijny, i związane z nią przyjęcia na których, nie może zabraknąć tortu. Po okresie bogato zdobionych, obecnie powraca się do
RAROSSADziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką . Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Delikatna, słodka gruszka wspaniale komponuje się z czekoladowymi
Słodkie okruszkiŚwięta kojarzą mi się m.in. z sałatką jarzynową, która w tym okresie gości niemalże w każdym polskim domu. A co jest niezbędne do jej przygotowania? Oczywiście majonez. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest(...)coś genialnego! Nie dość, że świetnie imituje prawdziwy majonez, to jeszcze ma ponad 6-krotnie mniej kalorii. Po prostu musicie spróbować! Składniki: 200 g serka wiejskiego 1 pokrojone, gorące jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon) 2 łyżeczki octu (lub sok z cytryny) Sól, pieprz Oddziel serek wiejski od płynnej śmietanki, następnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi
Powiedz dietom nieZupełnie zapomniane ciasto, ale zdecydowanie warte odświeżenia. Pamiętam jeszcze czasy, kiedy w moich rodzinnych stronach bez tego ciasta nie mogła się odbyć żadna impreza. Na każdych
Pieguskowa KuchniaTo moja pierwsza czekoladowa rolada we wzorki. Bałam się, że nie wyjdzie, ale okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują:). Wygląda bardzo efektownie
Pieguskowa KuchniaŚwiąteczne pierniczki to jeden z wielu wariantów słodkości bożonarodzeniowych. Ich wypiekanie oraz zdobienie to wielka frajda. Można dać upust swojej wyobraźni i stworzyć prawdziwe piernikowe dzieła
Fitsweet.meNa każdym świątecznem stole stoi babka wielkanocna. Czy to pisakowa czy drożdżowa zazwyczaj jest na słodko. Ja dzisiaj proponuję wersję wytrawną babki drożdżowej z dodatkiem aromatycznego
Bon appetit mon amieświętach czas nieco ograniczyć słodkości i wrócić do zdrowej diety. Kończący się rok 2016 umiliłam sobie piekąc żytnią tartę z łososiem i szpinakiem. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻 Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Łososia najlepiej(...)sylwester to idealna okazja na upieczenie takich pyszności! jedzeniowy orgazm gwarantowany .. 😺 Składniki: na ciasto 100 g mąki żytniej 50 g mąki pszennej 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody +mąka ryżowa do podsypywania Przygotować formę na tartę. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wlać
Kuchnia EllieDziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę imprezową (z kiełbasa krakowską). Uwielbiam takie sałatki i nie wyobrażam sobie bez nich żadnej uroczystości. Sycą i są
Słodkie okruszkiTo już jest całkiem jesienny przepis, na ciężkie ale smaczne danie. Pyszny pasztet z wątróbki drobiowej, z gotowanym mięsem z indyka oraz gotowanym selerem i pietruszką
Mango PapajaZnów wpadłam w kilkudniowy zamęt. Szykujemy się w szkole do piątkowego święta patrona, które w tym roku zbiegło się z jubileuszem 55-lecia naszego Zespołu. Wprawdzie obchody nie będą aż tak huczne, jak podczas okrągłej rocznicy, nie mniej jednak staramy się zadbać o właściwy klimat i oprawę tego wyjątkowego dnia. Ponieważ jutro wrócę baaardzo późno do domu(...)szkl. cukru • 1 szkl. mleka • 1 szkl. oleju • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczanej • 3 łyżki kakao • 3 łyżki powideł śliwkowych • 1 duże jajko • cukier waniliowy lub olejek wg gustu • 2 dojrzałe banany Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki: jajko, cukier i cukier waniliowy umieścić w jednej misie. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą
W mojej kuchniOberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano(...)używano go tylko do dekoracji potraw. Polskie podniebienia podbił dopiero w dziewiętnastym stuleciu. Istnieje bardzo dużo odmian bakłażana – w kolorze żółtym, pomarańczowym, zielonym czy marmurkowym. Ma nawet swoje święto. 10 marca odbywa się Święto Bakmana, które polega na celebrowaniu dań z bakłażana. Warto wiedzieć, że bakłażan jest niskokaloryczny. 100 g to tylko 20 kalorii. Zawiera dużo błonnika, który poprawia działanie
My Chcemy Jeśćracji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki(...)ugotowane grzyby, wymieszać i doprawić do smaku. Wyrobić ciasto, rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić w poprzek. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem (możemy posypać kminkiem). Piec pół godziny w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna KuchniaWielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem
Kulinarne przygody GatityDawno mnie nie było. Dużo przygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce(...)drożdży ( lub 1 koperta aktywne suche drożdże ) - 1/3 szklanki oleju - 2 żółtka - 1 łyżka cukru Wypełnienie: – pół puszki gotowej masy makowej opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta. Wykonanie: Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”. Do miski wlać olej, ja troszkę oleju zostawiam
dom-agi.plNa świątecznym stole wśród przygotowanych wypieków nie może zabraknąć pierniczków. Te aromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji
Słodkie Przyjemnościprzepis lub gdzie można nabyć produkt.Ja jednak jeszcze nie skończyłam. Nie potrafię pisać pięknych życzeń, w tym temacie nie jestem zbyt dobra :) Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i szczęśliwych Świąt. Chciałabym aby każdy z Was doceniał to co ma, aby w najdrobniejszych sprawach umiał dostrzec pozytywne aspekty życia. Abyście w codziennej bieganinie choć raz spojrzeli w niebo, które jest(...)rondelku rozpuściłam masło, zestawiłam z ognia, dodałam posiekaną czekoladę i po chwili wszystko rozmieszałam, na koniec dodałam kakao. Odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie wbiłam do miski jajka, wsypałam cukier trzcinowy i miksowałam do czasu aż cukier przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano czekoladową, oczywiście cały czas miksując. A potem na przemian śmietanę
Blondynka Gotujeklasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. Jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku”. I dlatego dzisiaj super zboże połączymy z super olejem rzepakowym , wciskając(...)metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw bio- prosto z pola mojej babci twaróg bio- prosto z wiejskiej, podkarpackiej zagrody mojej koleżanki cebula , dość
Z Kuchni Do KuchniPierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i
Kolizje SmakówZapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już(...)blaty. Od siebie dodałam dwie łyżki zmiksowanego dżemu morelowego, dla przełamania smaku. Tort makowy z kremem Składniki na 2 blaty: · 5 jajek · 125 g cukru pudru · 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
Mia Cucina SofietaDziś w planach ubieranie choinki. Jutro pieczenie pierniczków. Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta?:) Cóż to za święta bez piernika? Wprawdzie u mnie od kilku lat na stole króluje piernik staropolski, jednak czasami warto spróbować czegoś innego. I z takiej mojej inwencji twórczej powstało to oto ciasto. Piernikowe blaty przełożone kremem na bazie kaszy manny(...)swoją ulubioną polewę lub rozpuścić gorzką czekoladę. Ja z braku czasu posłużyłam się gotowcem :P Mała blaszka (20x36) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao Masa porzeczkowa
My simple kitchenMakowce pieczone są głównie w okresie wielkanocnym. Obok serników są kolejną wizytówką tychże świąt. Ciasto makowa bonanza Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku(...)polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła bez soli 3 jajka 8.5 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżeczka soli Masa makowa: 40 dkg świeżych moreli 50 ml wody 10 dkg cukru pudru
mecooksŚwięta, święta i po świętach. Nie wiem jak Wy ale ja się ledwo ruszam. Dzisiaj wstałam więc rano i od razu poszłam na rowerek, a na śniadanie zamiast sernika lub makowca zjadłam płatki owsiane. Oglądałam jednak też program, że 2 dni świętowania to zbyt krótki czas aby przytyć 2 kg. Kamień z serca, nie? Dzisiaj(...)czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo 200 g cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 gruszka 4 jajka 4 łyżki ziół (mięta i melisa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej DEKORACJA: 100 g masła 50 g kakao 4 łyżki mleka 120 g cukru pudru gruszki
Kuchnia w oparachŚwięta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie(...)chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki majonez Winiary 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/4 cytryny Masa ciemna: 1 op. cukru wanilinowego Winiary 1 łyżeczka
Kuchnia w oparachmnie od dzieciństwa cynamonu. Co sobie wtedy pomyślałam? Mniej więcej coś takiego: "To ciasto MUSI być na Nastoletnich. Czytelnicy muszą wypróbować tę szarlotkę!" Szarlotka jak zwykłe wszystkim smakowała podczas świąt, a ja zmotywowana chęcią podzielenia się z Wami tym rodzinnym przepisem tydzień później poprosiłam Babcię o recepturę i od razu zabrałam się za pieczenie. No i jest(...)szarlotkę w świat! ;) Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) 3 niepełne szklanki mąki pszennej (ok. 460 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 5 jajek rozmiar L 1 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego (8 g) 1 kg musu jabłkowego, np. z tego przepisu 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę
Nastoletnie WypiekaniePewnie też tak macie, że po większych wypiekach (czytaj: święta, rodzinne imprezy), zostajecie z niemałą ilością białek? Można z nich upiec piegusa, ale co więcej? Przychodzę z pomocą Te placuszki sprawdzają się w roli białkożerców idealnie. Placuszki są mięciutkie, leciutkie, idealne z cukrem pudrem, powidłami czy owocami. Z jogurtem czy serkiem homogenizowanym owocowym…. mniam, aż się rozmarzyłam(...)osób. Drukuj Mięciutkie placuszki na białkach Składniki 4 białka 2/3 szkl. mąki (u mnie krupczatka) 3 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko (opcjonalnie) dowolne dodatki do podania Sposób przygotowania Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, mąkę, proszek i aromat i mieszamy delikatnie łyżką. Jeśli masa jest bardzo gęsta (zależy
Mieszam w Garnkuświęta dostałam od mamy urządzenie do wycinania pierogów kupione na rynku za parę złotych. Mimo że jest to bardzo prosty mechanizm powiem że jestem zachwycona... Zawsze miałam problem z odpowiednim zalepianiem pierogów a teraz staje sie to bajecznie proste. Wystarczy zawinąć ciasto na nadzienie jak na pierwszym zdjęciu, przygnieść tak jak pokazałam na drugim i gotowe(...)jajo szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać z solą i dodać do niej wodę (wody może wyjść minimalnie mniej lub więcej jak to w takich przepisach bywa), jajko po czym ugnieść wszystko. Odstawić ciasto na pół godziny przykryte wilgotną ściereczką. Rozwałkować i wypełnic ulubionym nadzeniem. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia
Lubczyk i WaniliaWeekend minął sama nie wiem kiedy. W sobotę byłam u koleżanki, i muszę powiedzieć, że to było bardzo specjalne doświadczenie. Głównie ze względu na dzieci, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
CiastkozercyWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
CiastkozercyUwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek
Słodkie okruszkiKochani , nie wiem jak Wam , ale mi pierniki co roku rosną jak na drożdżach.Wyrastają zawsze ponad miarę i możliwości blaszek.Oto ten , musiałam podzielić na
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOd lat ta sałatka gości na naszym wigilijnym stole, niejednokrotnie była to jedyna potrawa jaką miał ochotę zjeść najmłodszy uczestnik Wigilii w rodzinie, bowiem smakowała mu
Mango PapajaOd zeszłego piątku chodził za mną pasztet;p Nie zdecydowałabym się na kupno gotowego, bo jestem w pełni świadoma jakie mieszanki niezidentyfikowanego pochodzenia się w nim
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość