Sałatka jarzynowa to danie, które pamiętam jeszcze z okresu dzieciństwa. Zawsze czy to na imieniny rodziców czy to na Święta, robiona była solidna micha sałatki. To również takie danie, które smakuje w każdym domu inaczej. Są rejony Polski, gdzie nie dodaje się np ziemniaków, pora czy selera. W domu mojej koleżanki z podstawówki, jadano ją z olejem(...)sałatki ze skórki, ja tego nie robię. W ogóle, robienie sałatki to był taki rodzinny rytuał. Wszyscy siadali przy stole i siekali warzywa. Najbardziej lubiłam kroić jabłka i jajka, bo zawsze można było skubnąć kawałek żółtka (kto by się łasił na białko) czy jabłko. Nie lubiłam ogórków, bo zawsze z nich wyciekał sok. Ogórki wędrowały również na sito, żeby
Mieszam w Garnkupodałam na talerzyku: AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią ) 1 jajko 20 dag masła lub margaryny ( najlepiej użyć masło ) 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek Wykonanie(...)przepisu wyszło mi trzy blaszki ciasteczek. Najlepiej użyć cukru waniliowego takiego z prawdziwą wanilią. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Przepis na udane Święta
IzabelawkuchniCiasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie
Pieguskowa KuchniaSerniki zaserwować możemy zarówno do codziennej, poobiedniej kawy, jak i w czasie Świąt Wielkanocnych czy innych uroczystości. O czym należy pamiętać przygotowując ten, kultowy już, deser? Ser – kluczowy składnik Zanim zabierzemy się na pieczenie sernika , zastanówmy się, na jakim efekcie finalnym nam zależy. Gdy mamy ochotę na przysmak wilgotny, gładki i zwarty w strukturze, użyjmy tłustego sera. Jeśli preferujemy(...)dalszym ciągu pozostaną w nim grudki. Jeśli po zmieleniu w dalszym ciągu będzie się nam on wydawał zbyt suchy, dodajmy do niego odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Krok drugi – jajka By uzyskać sernik idealny, na kilogram sera przypaść powinno nie mniej niż 3 jajka, dzięki którym nasze ciasto stanie się bardziej pulchne. Gdy dodajemy je w całości, zwiążą one masę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne
Pieguskowa KuchniaŚwięta już tuż, tuż! Najwyższa więc pora, aby na blogu pojawił się przepis na idealne ciasto na pierogi. Przepis ten nie sprawi nikomu problemów. Ciasto jest elastyczne i bardzo łatwe w zagnieceniu. Jest bardzo uniwersalne, świetnie sprawdzi się zarówno do słodkiego jak i słonego farszu. Pierogi to taka potrawa, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii. Na naszym rodzinnym(...)się nimi cieszyć przez dłuższy czas, a dodatkowo jeśli nie mamy czasu to jest to ekspresowe rozwiązanie na obiad. Idealne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy jajka i masło. Powoli dolewamy wodę i mieszamy ciasto. Następnie zaczynamy
PatiGotujeJedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Jest bardzo, bardzo dobre i myślę, że też wygląda reprezentacyjnie. Jak to jednak
Smaki Na TalerzuNigdy nie ukrywam, że ciasta drożdżowe to nie moja bajka. Ani za nimi nie przepadam, ani nie potrafię ich przygotować. Od kiedy więc za wypieki w
Smaki Na Talerzuładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni. Przepis pochodzi ze strony http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/ , ale zrobiłam tutaj małe modyfikacje – nie dodałam migdałów, za to dorzuciłam orzechy, które(...)mąki żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g mielonych migdałów (nie dałam) 200 g miodu 1/2 szkl. cukru 50 g masła 3 jajka garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania 3 łyżeczki przyprawy do piernika ulubiony dżem do przełożenia dowolna polewa czekoladowa Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, migdałami i przyprawą
Mieszam w GarnkuŚwięta bez piernika ?! O nie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz płatki owsiane , a cukier zastąpiłam miodem i stewią. Jest niesamowicie pyszny, lekki, absolutnie nie suchy … a do tego obłędnie pachnie korzennymi przyprawami. Ciężko się od niego oderwać i gwarantuję, że nawet(...)czekolado lub oprószyć cukrem pudrem. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka 20×10 ) * mąka pszenna – 1 szkl * płatki owsiane – 1 szkl * mleko 0,5% – 1 szkl * jajko – 2 szt * miód – 2 łyżki * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda oczyszczona – 1 łyżeczka * stewia – ok. 8 tabletek * przyprawa do piernika – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoU mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne
Passions hobbies lifeWielokrotnie przyznawałam się, że jestem miłośnikiem serników. Gdybym miała wybrać pomiędzy niezliczoną ilością różnych ciast, ciasto które najbardziej lubię, byłby to zdecydowanie sernik. Od jakiegoś czasu
Smaki Ewysodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi(...)rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu po upieczeniu jest bardzo twardy
Kuchenna KontrrewolucyaWiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! :) Dziś na dworze było bosko! ;) mam nadzieję, że każdy z Was wybrał się na spacer! Wegetacja w domu, zdecydowanie byłaby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćO stanie fiołki z ogródka trafiły na babkę marchewkowo-kakaową i trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :) Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI: 5 jajek mąka pszenna 200 g cukier puder trzcinowy 100 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła - do wysmarowania misy PRZYGOTOWANIE: Jajka ubić z cukrem do momentu uzyskania puszystej piany, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Misę wysmarować masłem. Przelać wymieszane ciasto. Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić program CAKE i czas 50 minut. PO zakończeniu czasu(...)pisaniu pracy magisterskiej, ale zawsze znajdę wymówkę i wbiegam do kuchni. Tym razem padło na upieczenie biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta obdarowana przez rodziców cudem cudów czyli multicookerem. Teraz nie straszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą. Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc
ClauditteMissCookingDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergiksię na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować…. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.Pozdrawiamy Szybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów(...)kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie
UgotujmyTo.plrozpuści, zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Dusić pod przykryciem na mały ogniu przez 10 minut.Gruszki wyjąć z syropu, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i ziarenkami wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto(...)intensywniejszy, i dodaję zamiast cukru do czarnej herbaty. Dzięki temu pachnie bosko, smakuje jak herbata z cytryną z delikatną nutą przypraw... C. stwierdził, że to idealny napój na Święta, i ja się z nim w zupełności zgadzam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąt pozostały niespełna 2 tygodnie . Najwyższa pora rozplanować już manu na te wyjątkowe dni, U mnie jak na razie tylko słodkości zaplanowane i w części już szykowane. Na początek jak zwykle pierniczkowy szał. W necie można znaleźć wiele , wiele przepisów na te aromatyczne ciasteczka . Ja skusiłam się na ten proponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki(...)jaki wykorzystałam pochodzi z mojego zeszytu ...przepis zapisany tam dobrych kilkanaście lat temu ... Skladniki : 150g margaryny 250 g miodu 150g cukru ok 15 g mieszanki przypraw piernikowych 2 jajka 500-600 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Margarynę , miód i cukier rozpuścić w garnku i wystudzić. Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia
Malinowa KawiarenkaLubię "zamienniki " w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurku, zastanówmy się , czy aby nie można było , zasiąśc do stołu i delektowac się właśnie wykwintna zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy(...)wody- 200 ml śmietany 30 %- 200 g boczku wędzonego- łyżeczka majeranku- 1 ząbek czosnku- sól , pieprz- 1 liśc laurowy- 1 ziele angielskie- 4 pieprze- 4 łyzki tartego chrzanu- 4 jajka- 1 łyżka masła- olej Sposób przygotowaniaUgotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc.Czosnek drobno siekamy.Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę.Pora i cebulę w plasterki.W garnku
Słodkości i nie tylkoŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji(...)łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko i lekko roztrzepujemy je widelcem. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy (jeśli nie macie mielonych goździków, zmielcie te w całości w młynku lub rozdrobnijcie w moździeżu, ew. możecie dodać przyprawy do grzańca
Nerds Kitchenjedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu(...)diecie, ale także dla tych, którzy unikają laktozy Tak naprawdę to będą smakować wszystkim Odchudzone pierniczki przepis na 30 pierniczków 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki jaglanej jajko łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu łyżka kakao Do miski przesiej
365 dni dookoła kuchniZaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła “nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie spróbujcie… Składniki (6 bułeczek): Pampuchy: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do podsypania 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki (25 g) cukru 2 łyżki (30 ml) rozpuszczonego masła 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego ulubione
Fitsweet.meZaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła „nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie spróbujcie… Składniki (6 bułeczek): Pampuchy: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do podsypania 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki (25 g) cukru 2 łyżki (30 ml) rozpuszczonego masła 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego ulubione
Fitsweet.meŚwięta zleciały wyjątkowo szybko, może dlatego, że przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem(...)zdjęciach jest świąteczna, można go upiec o każdej porze roku - u nas zawsze jest zjadany do ostatniego okruszka. Składniki: 250g mąki 150g masła 150g cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 100g rodzynków (sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek
Obiad gotowyWigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest to danie wyjątkowe, na które tak z utęsknieniem czekam. Przepis na barszcz pojawił się już na blogu, a dziś pokażemy Wam jak przygotować do niego uszka z grzybami. Jest to trochę pracochłonne zajęcie(...)zamarzną przełóżcie je do pojemniczka lub woreczka. Dzięki temu się nie posklejają. Zatem do dzieła ;) SKŁADNIKI: Porcja dla około 4 osób. Ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka masła pół jajka szczypta soli gorąca woda Farsz: 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB
W kuchni Katieświeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka kminku całego, 2 szczypty suszonego cząbru, ponadto: śmietana. Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto(...)nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany. Do Fuczków najlepsza będzie domowa kapusta kiszona. Sposób jej tradycyjnego przygotowania, na wesoło, został przedstawiony podczas Święta Pszczelarstwa w Sanockim Skansenie
Moniki SmakołykiPaszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw(...)Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki. Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić ) ciasto francuskie w super cenie!!! KLIK zostawiam Wam nowe gazetki, warto przeglądnąć
Takie tam pichcenieszklanki mąki - 1 szklanka soku z buraków (do kupienia tutaj ) - ok 200g ugotowanych/pieczonych buraków (zblendujcie) - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 proszek do pieczenia - 1 jajko Do przygotowania kremu potrzebujemy: (możecie zrobić go wcześniej, przechowujcie go w lodówce 2-3 dni, ale wyjmijcie ok. 30 minut przed ozdabianiem muffinek) - 1 opakowanie serka Philadelphia (bez laktozy) - cukier puder(...)któremu obcięłam róg!) udekorować muffiny, a na wierzch kremu ułożyć świeże owoce, ja wykorzystałam maliny. Najlepiej smakuje następnego dnia. Co wy przygotowujecie dla Waszych mam w dniu ich święta
Szybko Tanio Smacznieirlandzkie święto narodowe. Na świecie znane jest z powodu swojej barwy - w tym dniu wszystko w Irlandii jest zielone. Razem z Lejdi , Martynosią i Mopsikiem postanowiłyśmy również, symbolicznie, to święto uhonorować. Z tego powodu w naszych kuchniach zagościły dzisiaj zielone dania - koniecznie sprawdźcie, co dobrego przygotowały dziewczyny. Ja mam dla Was zielony, a właściwie lekko seledynowy sernik. Jego kolor mnie(...)przeczytałam na Kwestii Smaku , że otrzymuje się go z pomocą bazylii wiedziałam, że będę musiała go zrobić. Długo się do tego zbierałam, ale w końcu jest - dzień świętego Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje. Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewalczysz z ochotą zastrzelenia ich wszystkich, łącznie z psem. Zamiast radości świąt mamy myśli mordercze i samobójcze. Oczywiście są kobiety, które mają wszystko poukładane jak w zegarku i święta przechodzą bezboleśnie. Tym zazdroszczę prawdziwie.Musimy pamiętać, że oprócz tego, że przy stole siadają francuskie pieski, to jeszcze mamy osoby, które czegoś nie jedzą, bo nie mogą, bo uczulenie(...)przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto i będzie dziura :) Wbrew zabobonom dodanie jajka nie spowoduje skamienienia ciasta. Fakt, troszkę ciężej się je wałkuje, ale w gotowaniu robi się cudownie miękkie. Do przesianej mąki dodajemy jajko, olej, cynamon oraz tyle wody, żeby zagnieść zwartą
ladykitchen