Ciasto „Gargamel” od siostry Anastazji jest wysokie, podzielne i długo zachowuje świeżość. Do tego rewelacyjnie smakuje. Jest więc świątecznym wypiekiem idealnym:) Co więcej o
Smaki Na Talerzuskładniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z
Domowy Smak JedzeniaGru dzień to czas kie dy spotykamy się w ro dzinnym gronie, czy z przyjaciółmi i celebrujemy świąteczny czas. Gru dzień kojarzy mi się ze śniegiem
ChilliJemyDziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pyszny, prostym, a jednak efektownie wyglądającym ciastem. Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem , to wspaniała propozycja zarówno na
Słodkie okruszkiNajlepszy sposób na pysznego faszerowanego kurczaka.Sprawdza się świetnie jako przystawka na przyjęciach i do kanapek.Wybaczcie , że zdjęcie nieciekawe , ale to stare zdjęcie ze starego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na
Smaki EwyDla mnie jest to najlepsze danie na świecie! Nikt nie robi tak pysznych pierogów ruskich, jak moja mama. Mogłabym je jeść każdego dnia i wiem, że
Ania i Marcin gotująDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać, misę przykryć talerzem na 30 minut w ciepłym miejscu do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę nakryć talerzem(...)ół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne, warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest miesiącem, który obfituje w wiele rodzinnych uroczystości i nie tylko. Zaczyna się świętem 1 Maja, za chwilę święto 3 Maja. Maj to miesiąc Komunii świętej. W maju przypada ważne święto naszych kochanych Mam, Mamusiek... Maj to miesiąc zakochanych. I tak można wymieniać. Dla mnie maj to miesiąc szczególny, ponieważ oboje z Mężem obchodzimy urodziny (dzień po dniu). Tyle(...)słońce, żeby było wesoło i radośnie i smacznie. Smacznie było, radośnie też, a czy ładnie? Oceńcie sami :) (na tortownicę o śred. 25 cm) Składniki na biszkopt: 6 jajek (o temperaturze pokojowej) 140 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 170 g drobnego cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka
Kuchnia u KrysiSernik ten piekłam na Święta,ale z braku czasu wstawiam dopiero teraz ;) Użyłam sera z pudełka President i sernik wyszedł bardzo dobry. Nie lubię gdy ser w serniku jest kwaśny i czuć w nim ser ;) Jestem zwolenniczką bardziej kremowej konsystencji i smaku. Przepis na to ciacho znalazłam już jakiś czas temu jednej z gazet dla kobiet i szukając(...)miałam tylko skórki pomarańczowej, użyłam natomiast kandyzowanego ananasa na wierzch. Składniki: Ciasto na spód 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Masa serowa 800 g tłustego sera 1 szklanka cukru 5 jajek 100 ml kremówki budyń waniliowy 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i masło pokrojone
Różne smaki w kuchniWitajcie w przedświątecznej gorączce Jeżeli jesteście zapracowani i nie wybraliście jeszcze ciasta na tegoroczne święta to polecam wam fajną alternatywę do klasycznego sernika. Mianowicie, sernik orzechowy bez spodu. Wersja którą upiekłam wychodzi niezbyt słodka (osobiście dodałabym więcej cukru) i mocno orzechowa, a czekolada dodatkowo podkreśla ten smak. Możecie również zrezygnować z czekolady, wtedy będzie bardziej(...)ciasta nie da się zepsuć Sernik orzechowy Składniki na foremkę o średnicy 20cm: – 1 kg sera na serniki – 250g orzechów laskowych (skorzystałam z mielonych orzechów) – 5 jajek – 200g cukru pudru – 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka mąki pszennej Dodatkowo : – 80 g gorzkiej czekolady – 80 ml śmietanki kremówki
Relaxtimemoim rodzinnym domu na święta prócz makowców i pierników zawsze królowały serniki. Nie inaczej jest, gdy założyłam własną rodzinę: sernik po prostu być musi! :) Dlatego dziś prezentuję i polecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa(...)owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Masa serowa: 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g masła 125 g cukru
MyCookBook.plPieczenie i dekoracja pierniczków to nasza rodzinna tradycja i nie pamiętam Świąt Bożego Narodzenia bez nich. W tym roku pałeczkę przejęła moja córka Monika, która własnoręcznie upiekła i perfekcyjnie udekorowała pierniczki. Doskonale jej poszło, więc bałabym się stawać z nią w pierniczkowe szranki. Zresztą oceńcie sami, ma dziewczyna talent! To chyba(...)choinki pojawią się w następnych światecznych postach. Składniki: Pierniczki • 400 ml miodu • 1 i 1/4 szklanki cukru • 3 duże łyżki kakao • 125 g masła • 4 jajka • 1 kg maki • 1/2 szklanki jogurtu • 3 łyżeczki sody • 1 przyprawa do piernika Masa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody
To co kochamŚwięta zapasem zapachniało po raz kolejny piernikiem ale tym razem w wersji ciasteczkowej. Oczywiście nie robiłam je sama, "mamo pomogę Ci" usłyszałam od mojej córci jak tylko wyjęłam mąkę. Pierniczki są mięciutkie zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach, a każdy kto spróbował zrobił tylko mmm. Zapraszam... Przepis zaczerpnięty od babeczka.zuzka.pl Stopień trudności - prosty, należy podpatrywać sytuacje(...)dałam całej paczki zostawiłam z pół łyżeczki w opakowaniu i to był dobry pomysł. Składniki: 500 g mąki 250 g miodu tj.około 3/4 szkl. 140 g cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody przyprawa do piernika Miód przekładamy do garnka, podgrzewamy go do dokładnego rozpuszczenia a następnie studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, przyprawę do piernika, jajka
Kubki smakuPierniczki Odkąd moja córka potrafiła złapać w swoje małe rączki wałek do ciasta, wspólnie co roku przed świętami zabieramy się za pieczenie pierniczków. Im Ona jest większa, tym większą radość nam obydwu sprawia to radość. Dopiero teraz mogę powiedzieć, że robienie pierniczków jest naszą małą tradycją :) Najpierw wałkujemy, wykrawamy, układamy na blaszce i podglądamy przez szybkę w piekarniku(...)tego przepisu wychodzą miękkie, pachnące, takie jakie powinny być. Szkoda tylko, że tak szybko znikają z pudełka :) Składniki: 120 g masła 120 g cukru trzcinowego 120 g miodu 1 jajko 400 g mąki opakowaniu przypraw korzennych łyżka cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miód i jajko i chwilę miksować
na moim stole...Świąt zostało kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie ogarnęła mnie przedświąteczna gorączka. Upiekłam dziś babkę z myślą, że może ktoś jeszcze szuka przepisu na babkę. A ta jest warta polecenia. Jest puszysta, nie sucha, z wyczuwalną czekoladą a najlepiej w niej smakują(...)Słodki świat Kasi" z moimi małymi zmianami Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła + do formy 100 g cukru pudru 120 g cukru 100 g czekolady deserowej 4 jajka łyżka kakao 1/2 szklanki rodzynek + odrobina mąki 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 100 g deserowej czekolady 3 łyżki mleka łyżka rodzynek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki miodu (spore) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź. Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji śmietany. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze rozgrzej małą patelnię(...)ostygł. Podawaj posmarowane grubo Nutellą. Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniejednoporcjowy budyniowy serniczek z kruszonką i brzoskwiniamiCzy tylko ja zawsze najpierw wyjadam kruszonkę i przypieczone boki? o.OSkładniki:ok.230g sera jak na sernikjajkolekko czubata łyżka
More food, love and dreamsSałatka jarzynowa to danie, które pamiętam jeszcze z okresu dzieciństwa. Zawsze czy to na imieniny rodziców czy to na Święta, robiona była solidna micha sałatki. To również takie danie, które smakuje w każdym domu inaczej. Są rejony Polski, gdzie nie dodaje się np ziemniaków, pora czy selera. W domu mojej koleżanki z podstawówki, jadano ją z olejem(...)sałatki ze skórki, ja tego nie robię. W ogóle, robienie sałatki to był taki rodzinny rytuał. Wszyscy siadali przy stole i siekali warzywa. Najbardziej lubiłam kroić jabłka i jajka, bo zawsze można było skubnąć kawałek żółtka (kto by się łasił na białko) czy jabłko. Nie lubiłam ogórków, bo zawsze z nich wyciekał sok. Ogórki wędrowały również na sito, żeby
Mieszam w Garnkupodałam na talerzyku: AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią ) 1 jajko 20 dag masła lub margaryny ( najlepiej użyć masło ) 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek Wykonanie(...)przepisu wyszło mi trzy blaszki ciasteczek. Najlepiej użyć cukru waniliowego takiego z prawdziwą wanilią. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Przepis na udane Święta
IzabelawkuchniCiasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie
Pieguskowa KuchniaSerniki zaserwować możemy zarówno do codziennej, poobiedniej kawy, jak i w czasie Świąt Wielkanocnych czy innych uroczystości. O czym należy pamiętać przygotowując ten, kultowy już, deser? Ser – kluczowy składnik Zanim zabierzemy się na pieczenie sernika , zastanówmy się, na jakim efekcie finalnym nam zależy. Gdy mamy ochotę na przysmak wilgotny, gładki i zwarty w strukturze, użyjmy tłustego sera. Jeśli preferujemy(...)dalszym ciągu pozostaną w nim grudki. Jeśli po zmieleniu w dalszym ciągu będzie się nam on wydawał zbyt suchy, dodajmy do niego odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Krok drugi – jajka By uzyskać sernik idealny, na kilogram sera przypaść powinno nie mniej niż 3 jajka, dzięki którym nasze ciasto stanie się bardziej pulchne. Gdy dodajemy je w całości, zwiążą one masę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne
Pieguskowa KuchniaŚwięta już tuż, tuż! Najwyższa więc pora, aby na blogu pojawił się przepis na idealne ciasto na pierogi. Przepis ten nie sprawi nikomu problemów. Ciasto jest elastyczne i bardzo łatwe w zagnieceniu. Jest bardzo uniwersalne, świetnie sprawdzi się zarówno do słodkiego jak i słonego farszu. Pierogi to taka potrawa, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii. Na naszym rodzinnym(...)się nimi cieszyć przez dłuższy czas, a dodatkowo jeśli nie mamy czasu to jest to ekspresowe rozwiązanie na obiad. Idealne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy jajka i masło. Powoli dolewamy wodę i mieszamy ciasto. Następnie zaczynamy
PatiGotujeJedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Jest bardzo, bardzo dobre i myślę, że też wygląda reprezentacyjnie. Jak to jednak
Smaki Na TalerzuNigdy nie ukrywam, że ciasta drożdżowe to nie moja bajka. Ani za nimi nie przepadam, ani nie potrafię ich przygotować. Od kiedy więc za wypieki w
Smaki Na Talerzuładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni. Przepis pochodzi ze strony http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/ , ale zrobiłam tutaj małe modyfikacje – nie dodałam migdałów, za to dorzuciłam orzechy, które(...)mąki żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g mielonych migdałów (nie dałam) 200 g miodu 1/2 szkl. cukru 50 g masła 3 jajka garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania 3 łyżeczki przyprawy do piernika ulubiony dżem do przełożenia dowolna polewa czekoladowa Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, migdałami i przyprawą
Mieszam w GarnkuŚwięta bez piernika ?! O nie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz płatki owsiane , a cukier zastąpiłam miodem i stewią. Jest niesamowicie pyszny, lekki, absolutnie nie suchy … a do tego obłędnie pachnie korzennymi przyprawami. Ciężko się od niego oderwać i gwarantuję, że nawet(...)czekolado lub oprószyć cukrem pudrem. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka 20×10 ) * mąka pszenna – 1 szkl * płatki owsiane – 1 szkl * mleko 0,5% – 1 szkl * jajko – 2 szt * miód – 2 łyżki * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda oczyszczona – 1 łyżeczka * stewia – ok. 8 tabletek * przyprawa do piernika – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoU mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne
Passions hobbies lifeWielokrotnie przyznawałam się, że jestem miłośnikiem serników. Gdybym miała wybrać pomiędzy niezliczoną ilością różnych ciast, ciasto które najbardziej lubię, byłby to zdecydowanie sernik. Od jakiegoś czasu
Smaki Ewysodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi(...)rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu po upieczeniu jest bardzo twardy
Kuchenna KontrrewolucyaWiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! :) Dziś na dworze było bosko! ;) mam nadzieję, że każdy z Was wybrał się na spacer! Wegetacja w domu, zdecydowanie byłaby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćO stanie fiołki z ogródka trafiły na babkę marchewkowo-kakaową i trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :) Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI: 5 jajek mąka pszenna 200 g cukier puder trzcinowy 100 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła - do wysmarowania misy PRZYGOTOWANIE: Jajka ubić z cukrem do momentu uzyskania puszystej piany, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Misę wysmarować masłem. Przelać wymieszane ciasto. Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić program CAKE i czas 50 minut. PO zakończeniu czasu(...)pisaniu pracy magisterskiej, ale zawsze znajdę wymówkę i wbiegam do kuchni. Tym razem padło na upieczenie biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta obdarowana przez rodziców cudem cudów czyli multicookerem. Teraz nie straszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą. Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc
ClauditteMissCookingDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergiksię na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować…. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.Pozdrawiamy Szybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów(...)kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie
UgotujmyTo.plrozpuści, zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Dusić pod przykryciem na mały ogniu przez 10 minut.Gruszki wyjąć z syropu, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i ziarenkami wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto(...)intensywniejszy, i dodaję zamiast cukru do czarnej herbaty. Dzięki temu pachnie bosko, smakuje jak herbata z cytryną z delikatną nutą przypraw... C. stwierdził, że to idealny napój na Święta, i ja się z nim w zupełności zgadzam
Pożeraczka, czyli raz adobrze