Magda Nie ważne ile by w Święta było słodkości, miejsce na ciasteczko zawsze się znajdzie. A to się przejdzie mimochodem koło talerza, skubnie kawałek. a to nagle do kawy tak idealnie pasują, a można też zapakować do kieszeni i zjeść kilka na zimowym spacerze. Powód zawsze się znajdzie, już nie mówiąc o ochocie, a jak dołożyć do tego(...)pyszny smak i fakt, że są robione z miłością. Składniki (na 20 ciasteczek): 300g mąki pszennej 8 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 200g masła 2 małe jajka 2 szczypty soli pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru Mąkę pszenną dzielimy na dwie miski, po 150g mąki w każdej. Do każdej z misek dodajemy
Smaczna StronaŚwięta Bożego Narodzenia to oprócz ryby, kapusty pod wieloma postaciami, pierogów, a także uszek wspaniały czas aromatycznych słodkości. W moim rodzinnym domu co roku obowiązkowym punktem świątecznego menu były pierniczki oraz keks . Przeglądając ostatnio rożne przepisy natknęłam się na absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja(...)100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też nie białko jajka do posmarowania rurek cukier gruboziarnisty po posypania Przygotowanie: Przygotowujemy krem. Z przygotowanego mleka do wysokiego naczynia odlewamy ok 125ml i wsypujemy do niego proszek budyniowy, który dobrze mieszamy do całkowitego
Życie ze smakiemŚwięta tuż tuż, a Ty nadal nie masz pomysłu na to, jakie ciasto upiec? Przedstawiam przepis na niesamowity sernik w nietypowej wersji, który musi zagościć na Twoim stole! .. Pyszny serniczek powstał dzięki uprzejmości marki Helio, oraz Stovit. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)twarogowego mielonego (z wiaderka) 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka śmietany 30% 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 4 żółtka 2 jajka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch: 7 białek szczypta soli 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier
Podróż w kulinariabulion nam odparuje. Nie solimy, nie doprawiamy, nie dolewamy zimnej wody, gorącej też nie dolewamy. Nic nie dokładamy. Raz na jakiś czas mieszamy i zostawiamy bulion w świętym spokoju. Po 12 h odcedzamy, wyciągając te mięsne kawałki, które chcemy obrać i wykorzystać mięso do wkładki. Resztę przecedzamy przez sitko. Ja dodatkowo sitko wyłożyłam gazą. Bulion studzimy i wynosimy(...)łyżki mirinu. Po zagotowaniu bulionu dodajemy tare, mieszamy i ściągamy garnek z palnika. Nie solimy, nie dodajemy pieprzu. Mamy intensywny i pyszny bulion. Dodatki do ramenu: ugotowane na półpłynnie jajko mięso boczek długo pieczony glony nori sezam prażony płatki chilli zielona cebulka. U mnie było jajko, chilli, cebulka, sezam, wołowina, makaron i szalotka. To w zupełności wystarczyło i chyba było
ladykitchenŚwięta tuż tuż, to i mój ulubiony sernik zyskał świąteczną odsłonę. Tym razem zrobiłam go na spodzie z ciasteczek korzennych i udekorowałam dużą ilością żurawiny w cukrze. Tym razem użyłam tej o dużych owocach, które po przekrojeniu wyglądają jeszcze ciekawiej. Całość ma zaskakujący smak - piernikowy spód świetnie komponuje się z półsłodką, kremową masą twarogową, a kwaskowa żurawina balansuje(...)furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 60 ml soku z cytryny 200 g ciasteczek korzennych 50 g masła garść żurawiny w cukrze Przygotowanie: Spód tortownicy
Kulinarne InspiracjeKostka orzechowa, to ciasto, które łączy ze sobą idealnie smak orzechowego biszkoptu z konfiturą truskawkową Łowicz , śmietaną i cynamonem. Wierzcie mi, że na prawdę trudno nie
Passions hobbies lifeDziś polecam Wam rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym . Dlaczego rodzinne? Bo doskonale sprawdza się na rodzinne spotkania. Ciasto piekę w dość dużej blaszce, łączę
Słodkie okruszkiLato, sezon piknikowy w pełni. Czasem nie ma nic piękniejszego niż spędzić ten dzień na łące w gronie najbliższych. Ale co zabrać ze sobą? Polecam Wam
Słodkie okruszkiWiecie pewnie, że określenie delicja oznacza jakiś smakołyk, specjał. Abstrahując od znanych ciasteczek, nazwa tego ciasta jest według mnie jak najbardziej zasadna. Ciasto jest przewspaniałe. Zarówno
Smaki Na TalerzuChcąc upiec coś nowego, weszłam na stronę Jamiego Olivera. Bardzo chciałam upiec to ciasto: Orange&polenta cake Upiekłan na świąteczny Wielkanocny stół. Ciasto jest
AZgotuj!gniazda z czekoladowymi jajeczkami. Będą idealną ozdobą świątecznego stołu. Jest to ostatni wpis z cyklu wpisów wielkanocnych w tym roku. Zatem, wszystkim moim Czytelnikom, życzę : Zdrowych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Składniki (na 18 gniazdek) - 1 szklanka mąki pszennej - 100g masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 żółtko - szczypta soli dodatkowo: - 2 opakowanie czekoladowych jajeczek - krem(...)butelki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Po upieczeniu zostawić na blaszce do wystudzenia. Na każde gniazdo nakładać niewielką ilość kremu czekoladowego i na to czekoladowe jajka. Smacznego
CookYourselfBardzo prosty a zarazem smaczny sernik czekoladowy na korzennym, kruchym spodzie. Słodki, znika w oka mgnieniu. Składniki (na formę 25 cm x 25 cm): Kruchy
Mango Papajazabawą, zapraszając znajomych i krewnych z innych parafii. Tradycją było obdarowywanie odjeżdżających gości jagodziankami, ponieważ bardzo dobrze znoszą transport i były smacznym wspomnieniem zabawy odpustowej. Lokalne obrzędy towarzyszące temu świętu, stały się dziedzictwem kulinarnym tutejszej społeczności - tyle z historii, a jagodzianki to kolejne wspomnienie lata i nadmorskich wojaży. Latem, kiedy wolnego czasu, choć ograniczonego ramami czasowymi, ale jednak w danej(...)pełne lasy nie może być inaczej niż jagodowymi klasyk. Składniki na 16 szt Czas przygotowania: 42 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 jajko 5 żółtek 100 g cukru 100 g masła ok. 300 g jagód Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do podania Przygotowanie: 1. Drożdże kruszymy do wysokiego naczynia, dodajemy
Słodki Kompromissię ze świętami (może to syndrom dziecka PRL), a żurawiny zaczęły dopiero od niedawna (wpływ USA?). Co się komu z czym kojarzy, to często sprawa indywidualna, ale wokół świąt tworzą się wyjątkowo silne zbiorowe zespoły wyobrażeń. Tak silne, że wręcz się materializują. Zaczynają niezależny żywot. Dotyczy to również kwestii kulinarnych, bo (wspólne) jedzenie jest nieodłączną częścią jakiegokolwiek świętowania(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka suszonych żurawin sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka brązowy cukier Wykonanie: Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 1/2 godziny. Dokładnie odsączyć. Wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć jajko, olej, mleko, sok i skórkę pomarańczową oraz żurawiny
zadanie-gotowanie