Drogie mamy, mamusie, mamunie w dniu Waszego święta życzę Wam żeby każdego dnia towarzyszył Wam uśmiech i nieco słodyczy :) Zapraszam na pyszne ciasto z musem czekoladowym i malinami. K orsarz jest wynikiem moich eksperymentów kuchennych i połączeniu przepisów na kilka słodkich wypieków w jeden. Kruchy spód, mus czekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa. Bardzo słodki(...)bardzo dobry, uzależniający! Składniki: kruche ciasto: 400 g maki 100 g cukru 15 dag miękkiego masła 3 łyżki miękkiego smalcu jajko 15g proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 czubate łyżki kakao mus czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 2 łyżki koniaku 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 125 ml śmietanki oraz puszka masy kajmakowej 500g malin (można
Pyry na GazZapachniało zimą i świętami. Zagościły w moim domu piernikowe muffiny, aromat przyprawy korzennej jest nieziemski, czuć go w całym domu... wiem, wiem powinnam odpędzać zimę zamiast ją przywoływac, ale cóż począć kiedy stęskniłam się za piernikowym smakiem. Przepis wyszkrobałam od Dusi , wyszły pyszne. Składniki 2 szkl mąki 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)kakao łyżka przyprawy korzennej 2 łyżki płynnego miodu 1 szkl. mleka 1/3 szkl. oleju jajko Sposób W jednej łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną, w drugiej misce łączymy składniki płynne: miód, mleko, olej oraz jajko. Po połączeniu składniki mokre wlewamy do suchych, wszystko razem mieszamy nie zbyt dokładnie. Gotową masę wlewamy do papilotek
Kuchenne aromatychwili trąci to hipokryzją, bo na blogu słodkości jest całe mnóstwo, jednak przyznam szczerze, że na co dzień rzadko raczę się torcikami i innymi łakociami. Od święta owszem, ale jednak nie za często. Staram się odżywiać zdrowo i z głową, nie odmawiając sobie przy tym odrobiny słodyczy i... Wychodzi to chyba całkiem nieźle. Zazwyczaj ;) Gdy ostatnio po pracy(...)ząb, zajrzałam do lodówki, do szafek i zrobiłam batoniki. Owsiane, bez mąki, bez dodatku tłuszczu i białego cukru (w zasadzie można pominąć nawet ten brązowy). Na dodatek także bez jajek i w ogóle nabiału, a więc wegańskie :D Do tego łatwo można je zamienić w bezglutenowe, używając takich właśnie płatków. No po prostu cud, miód i malina! Owsiane batoniki bananowe
Ratunku obiadNajwyższy czas na rozpoczęcie przygotowań świąteczno-zimowych. I mimo, że do świąt pozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z panującej w koło atmosfery i wieczorami tworzyć przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś(...)ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają w zachwyt! Polecam.Składniki:12 babeczekżółtkojajko100 g drobnego cukru200 g mąki100 g masłaziarenka z 1/2 laski waniliiszczypta soli morskiejSposób przygotowania:Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką
Słodkie PrzyjemnościZawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru(...)pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki
Czerwień i błękitBrakuje tylko zawinięcia w tradycyjny papierek.Polworony można przechowywać zamknięte w metalowej puszce nawet tydzień, ale nie wiem, czy to się uda. Znikają bowiem w tempie błyskawicznym. Miały być na święta, a po dwóch dniach nic z nich nie zostało :)p.s. Do rozwałkowania używam dwóch listewek, kupionych w supersamie budowlanym, i zwykłego wałka.Rozwiazanie prostu, tanie i jakie skuteczne(...)wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc.Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, sól, kakao, cynamon, migdały mielone i siekane. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj kilka minut, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze. Masa będzie dość mięka, więc uformuj z niej kulę, owiń
Grahamka, weka i kajzerkaChociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku(...)ciastek. Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi. Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziwego masła (200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką
Walijskie Pichceniewiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli wodnej, o której przeczytałem w internecie. Życzę wam radosnych, ciepłych i serdecznych świąt Wielkanocnych. Bardzo byłoby mi miłe, aby chociażby jeden mój przepis zagościł by na waszym stole Wielkanocnym. Składniki: 800 g serka ricotta3 jajaszklanka mleka200 g masła3/4 szklanki cukrułyżeczka cukru wanilinowego4(...)mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejSos: 300 g wiśni400 g truskawek4 łyżeczki cukru Przygotowanie: W rondelku topimy masło z cukrem. W misie za pomocą trzepaczki ubijamy ricottę z jednym jajkiem i dwoma żółtkami. W osobnej misie ubijamy białka z cukrem wanilinowym. Do masy serowej dodajemy roztopione masło z cukrem, mleko, mąki i dokładnie mieszamy na gładką masę. Po tym dodajemy
Kuchnia Łukaszajest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor! Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się(...)oczkach tartki, ścieramy skórkę z obu cytryn. 3. Jajka (białka i żółtka razem) ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż podwoją swoją objętość, a ich kolor zrobi się kremowy. Dobrze ubite jajka są sekretem konsystencji i pulchności babki 3. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni. 4. Kiedy jajka są ubite, stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz cukier
Okiem Blondynki by McBlondiPuszysty sernik śmietankowy Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu naprawdę trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Składniki: Spód
Blog z ApetytemDawno nie było żadnego sernika u mnie, więc dzisiaj nadrobię nieco zaległości i zapodam przepis na obłędnie kremowy i niezwykle smaczny sernik różany. Ostatnio rozkochałam się
vaniliowoczekoladowaDzień dobry kochani po świętach :-) Ja jakoś ogarnąć się nie mogę, ani z niczym zdążyć. Tak jakoś zaczęłam niby leniwie, ale nie do końca jak się okazuje ;-) Dziś przepis na lekkie placuszki jogurtowe z pomarańczą. Do ciasta dodałam startą skórkę z połowy pomarańczy i sok z całej. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zamiast cukru syrop klonowy, żeby(...)było zdrowiej. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 250 g jogurtu naturalnego gęstego 3 jajka L sok wyciśnięty z 1 pomarańczy + otarta skórka z połowy pomarańczy 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku syrop klonowy lub miód 1. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Pomarańcze szorujemy porządnie szczotką i sparzamy. Następnie
kruche babeczkiwyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku(...)szkl mleka 75 g miodu 60 g masła 60 g cukru 2 jajka + 1 żółtko szczypta soli kilka kropel olejku migdałowego garść suszonej żurawiny garść kandyzowanych ananasów Ser: (składniki z temp. pokojowej) 650 g sera białego 200 g cukru pudru 75 g masła 3 jajka + 1 białko szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 100 g czekolady
Smakołyki Asichoince wiszą ciasteczka, pierniczki, cukierki, wieszam tez suszone plastry pomarańczy. Wracając do ciastek to bardzo polecam. Robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że będę robić zawsze na święta. Do ciasta możecie dodać więcej cukru niż w przepisie. Ja dałam trzy łyżki, ponieważ w środku są słodkie landrynki, nie chciałam żeby były mdłe. Syn uznał, że dla niego(...)dodatkowa łyżka cukru nie zaszkodzi :) Składniki: 2,5 szklanki mąki (użyłam szymanowskiej typ 480) 1 kostka masła 3 czubate łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: 300 g. cukierków landrynek Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier i proszek. Wymieszać i dodać masło. Posiekać nożem, następnie rozetrzeć palcami. Zrobić
Agusiowe smakołykimarzę, ale kiedy jest, to nim nie pogardzę. Przepis powstał, bo przypadkowo znalazłam nieopisany słoik z jakimś brązowym proszkiem. Zupełnie o nim zapomniałam. W zeszłym roku przed świętami sama zrobiłam przyprawę do piernika. Zmieliłam i połączyłam ze sobą 10g kory cynamonu, 4g imbiru, 3g goździków, po 2g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i po 1g pieprzu i anyżu gwiazdkowego(...)mocna przyprawa do piernika. No i jak otworzyłam ten słoik, to tak mi zapachniało piernikiem, że… upiekłam to ciasto. Składniki na 16 porcji : 80g otrąb owsianych 4 jajka 400g jogurtu naturalnego 3% 50g ksylitolu (cukru brzozowego) 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać otręby, kakao
Dietolog