jajka na święta - 8296 przepisów (strona:19/554)

Jajka faszerowane awokado 178

tydzień są już święta , wow szybko zleciało. Jeżeli już mow a o W ielkanocy to przychodzą mi na myśl jajka faszerowane! W tym roku proponuję faszerowane past ą z a w okado :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Jajka faszerowane łososiem 119

Wielkanoc nie może się obyć bez faszerowanych jajek Tym razem proponuję jajka napełnione masą łososiowo-jajeczno-chrzanową. Składniki: 6 jajek 100 g łososia szczypiorek dwie łyżki

e-PrzepisyKulinarne
Jajka faszerowane groszkiem 150

Jajka są bardzo smaczne i pięknie się prezentują,robię je zawsze na Święta Wielkanocne.Swoim wyglądem zachwycają gości. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Za pomocą noża z bardzo cienkim czubkiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka.Doln

Bajeczna Kuchnia
Sałatka cebulowa II (z czerwonej cebuli) 2351

zawsze jakaś nowa. Tamte dwie jednak są stałym punktem i nie wyobrażam sobie Świąt bez nich. Moja ulubiona sałatka cebulowa zyskała jednak mocnego konkurenta w postaci jej siostrzanej wersji z cebuli czerwonej. Dodatkowo jest tutaj ugotowana marchewka, i jak w tamtej wersji: groszek oraz jajka. Sałatka świetnie smakuje i ma piękny kolor. Zdjęcia niestety tego nie oddają, gdyż jestem

Smaki Na Talerzu
Diabelskie jajka 191

Mimo blogowania, święta obchodzę raz w roku i tutaj umieszczam tylko to, co sprawdziło się rok temu. Zamiast tradycyjnych jajek z majonezem przygotowałam diabelskie jajka. Proste w wykonaniu, a na pewno urozmaicą wasze wielkanocne stoły :). Diabelskie jajka Składniki: - 6 jajek ugotowanych na twardo - 3 łyżki majonezu - 3 łyżeczki musztardy Dijon - 1 łyżka soku z cytryny - 1 plaster boczku

Corner With Recipes
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 274

Pomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce Do ich przygotowaniapoza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ  potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasztet w kruchym cieście 179

Swego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu. By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam(...)jajka gotowane na twardo, ale w ciągu roku możecie je pominąć lub zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto:   30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła  2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks 177

Święta już lada dzień, przedstawiam więc kolejny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pyszna sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, korniszonami, selerem naciowym i rzodkiewkami w sosie majonezowym własnej roboty. Szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a podana z chrupiącymi tostami na pewno posmakuje wszystkim biesiadnikom. Polecam! Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z czasopisma „Moje Gotowanie”. Scroll down(...)pokrojonych w plasterki lub kostkę 6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki 200 g paluszków krabowych pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę 1 pęczek koperku drobno posiekany 8 jajek na twardo, pokrojonych w kostkę 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego Przygotowanie: W pojemniku blendera umieść żółtko, olej, sól, cukier, musztardę i 3 łyżki octu i zmiksuj do otrzymania gęstego sosu. Następnie

karmelowy
Śledzie pod pierzynką 179

Na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia! Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe 189

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Planujemy potrawy na świąteczny stół. Moją propozycją jest marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe. Składniki: 2 jaja 4 łyżki

Truskawkowa Fiesta
Gryczane placuszki z kardamonem 152

Święta zbliżają się coraz bliżej, więc warto umilić sobie czas daniami, które rozgrzewają i mają intensywny smak i zapach! Gryczane placuszki z kardamonem idealnie

Truskawkowa Fiesta
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką 250

Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się

Jemy Pijemy
Jajka faszerowane wędzonym kurczakiem 192

Święta Wielkanocne tuż-tuż. Na stole wielkanocnym, oprócz babek, mazurków czy pasztetów, nie może zabraknąć również faszerowanych jajek. Tym razem postanowiłam przygotować je z nadzieniem z wędzonego kurczaka. Wyszły bardzo smaczne. Jeśli dodatek rodzynek kogoś nie przekonuje, najzwyczajniej w świecie można z nich zrezygnować – jajka na niczym na tym nie stracą. Sama osobiście nie do końca jestem

Smaki Na Talerzu
Jajka w majonezie 160

Tradycyjne jajka w majonezie, świetna przekąska, najbardziej popularna w okresie Świąt Wielkanocnych. Ale nie tylko. My lubimy przygotowywać takie jajka jako przystawkę w czasie rodzinnych spotkań lub - po prostu - bez okazji. Taka klasyka, która nigdy się nie znudzi.  jajka majonez szczypiorek papryka łagodna (świeża lub w proszku) sałata (do dekoracji) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo, ostudzić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad 442

Święta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jajkiem, z klasycznym dressingiem śmietanowo-majonezowym. Taka kombinacja składników zawsze się sprawdza. Ten przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”, która jest kopalnią wiedzy na temat polskich potraw regionalnych. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka śledziowa

karmelowy