jajka faszerowane - 3017 przepisów (strona:160/202)

Papryki faszerowane mięsem 95

Papryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda(...)czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś ć laurowy 2 sztuki kostka warzywna WINIARY Przygotowanie: Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok 10 minut. następnie odcedzić z wody

Smaczne Potrawy
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 248

zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle nie jadacie mięsa). 4. Mięso czerwone i słodycze jedz w małych ilościach. Kreteńczycy w latach 50., jako ubogie społeczeństwo, mogli pozwolić sobie(...)pamiętacie, co pisał Dr. Henry Blackburn – „trochę jagnięciny” ). Grecy są mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa z niewielką ilością mięsa , pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades , liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaja faszerowane 112

Składniki (na 2 porcje) - 4 jajka (ok. 200 g), - pół awokado (ok. 70 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Jaja gotujemy na twardo. 2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki. 3. Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy(...)Siekamy szczypiorek. 8. Rozgniatamy żółtka. 9. Łączymy żółtka z awokado, pomidorem i szczypiorkiem. 10. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 11. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem. Jaja faszerowane są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj) które pełni funkcje budulcową, - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Palmiery z serem i sezamem 72

Choć palmiery z ciasta francuskiego najlepiej smakują mi w wersji słodkiej to musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu(...)Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony

Zasmakuj Kuchni
Zielone, owsiane naleśniki szpinakowe z twarożkiem i granatem 154

wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię, ewentualnie rozprowadzamy za pomocą gazika) Dodatkowo: - 200g twarogu półtłusty/chudy - 100g jogurtu naturalnego - owoc granatu(...)wylewamy na nią za pomocą chochli i smażymy na dość dużym ogniu. Gdy naleśnik będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąty - jak wolimy. Posypujemy ziarnami granatu. Ja położyłam masę twarogowo-jogurtową na wierzchu, by nadać im ładniejszego efektu

Be Fit Be Strong
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 268

smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka(...)bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii

Moja smaczna kuchnia
Pyszny kotlet schabowy 160

Ten kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki z cukinii i ziemniaków 222

placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie! Składniki (na ok. 10 sztuk) : 1 cukinia (u mnie 300 g) 4 ziemniaki 1 mała cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1 łyżka otrąb 1 łyżka łuskanego słonecznika Sposób przygotowania: 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię(...)stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem. Smacznego!!! A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym   Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą   Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę

Kuchnia domowa Ani
Restaurant Week - Stare Kino 126

także techniczne to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Espuma ze szparagów smaczna, samo jajko mogło być nieco bardziej słone, ale to ta pomarańczowa posypka robiła całą robotę! Świeżość szparagów, aksamitne jajko i podkręcający całość cytrusowy aromat - wszystko bardzo dobrze się ze sobą komponowało, a świeże pieczywo dopełniło dzieła! 👌 Danie główne: 👉 Nadziewana przepiórka z foie gras, zielone szparagi i fondant ziemniaczany(...)foie gras, którego fanką nie jestem - i ze względu na metodę pozyskiwania wątróbek, i ze względu na sam smak, gdyż nie przepadam za podrobami. Ale tak właśnie ma smakować faszerowany drób i do kwestii smaku przyczepić się nie mogę, bo to już kwestia gustu. Jedni coś lubią, a drudzy nie. 😉 👉 Placuszki z cukinii, groszku i sera Halloumi serwowane

Cooking Monster
Pieczona rolada z boczku i mielonego mięsa. 59

wymaga specjalnych umiejętności, jest łatwa do zrobienia i bardzo atrakcyjna w wyglądzie. Składniki: Farsz: 300 g wieprzowego mielonego mięsa Biala cześć pora mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki lodowatej wody sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu kajeńskiego lub do smaku 1 łyżeczka cuminu (koper włoski) 1 łyżka mieszanki(...)żeberek olej do smażenia Wykonanie: Do miski przełożyć mielone mięso i dodać do niego pokrojoną drobno cebulę i por. Całość doprawić przyprawami, w podanych proporcjach lub do smaku. Dodać jajko, starty czosnek, bulkę tartą i wodę. Całość bardzo dobrze ze sobą wymieszać. Umyty i wysuszony boczek rozbić lekko młotkiem do mięsa Boczek natrzeć solą i przyprawą do żeberek

Pani M - kuchnia smakowita
Pieczona rolada z boczku i mielonego mięsa. 43

wymaga specjalnych umiejętności, jest łatwa do zrobienia i bardzo atrakcyjna w wyglądzie. Składniki: Farsz: 300 g wieprzowego mielonego mięsa Biala cześć pora mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki lodowatej wody sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu kajeńskiego lub do smaku 1 łyżeczka cuminu (koper włoski) 1 łyżka mieszanki(...)żeberek olej do smażenia Wykonanie: Do miski przełożyć mielone mięso i dodać do niego pokrojoną drobno cebulę i por. Całość doprawić przyprawami, w podanych proporcjach lub do smaku. Dodać jajko, starty czosnek, bulkę tartą i wodę. Całość bardzo dobrze ze sobą wymieszać. Umyty i wysuszony boczek rozbić lekko młotkiem do mięsa Boczek natrzeć solą i przyprawą do żeberek

Pani M - kuchnia smakowita
Prosta sałatka z przyprawą curry – przepis 41

proporcje składników na sałatkę curry znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne sałatki z jajkiem: sałatka z pieczarkami i jajkiem sałatka z camembertem, rukolą i jajkiem warstwowa sałatka tarta na tarce PRZEPIS – SAŁATKA Z PRZYPRAWĄ CURRY Sałatka z przyprawą curry Via Gusto Przepis na sałatkę z pomidorem, jajkiem, sałatą rzymską i tofu w wersji wege lub kurczakiem w wersji mięsnej(...)Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 4 pomidory 8 jajek 2 sałaty rzymskie (mini) 200 g tofu naturalnego (lub piersi z kurczaka) 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju   250 g majonezu 100 g śmietany kwaśnej 18% 2 łyżeczki przyprawy curry sól, pieprz przygotowanie Jajka ugotuj na twardo. Odstaw do wystudzenia, po czym obierz i pokrój

Via Gusto
Ciasteczka pomarańczowe z batatów 71

mają ładny kolor. Ciekawa jestem czy ciasteczka pomarańczowe z batatów skradną Wasze serca? Składniki: 1 szklanka puree z batatów 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko skórka starta z 1 pomarańczy 180 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)nagrzanym do 170°C i piec przez około 15 – 17 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru → Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą → Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy Artykuł Ciasteczka pomarańczowe z batatów pochodzi z serwisu Oryginalny

Oryginalny smak
Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku 131

świecie .. Ja też się podłączam do tej opinii składniki na około 10 gołąbków : farsz : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula, posiekana drobno , zrumieniona na maśle 2 jajka 2 szklanki, wystudzonego ryżu , ugotowanego na bulionie wołowym ( na trzech kostkach rosołowych , bez solenia , tylko kostki ) 2 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku(...)kapusta , duża główka smalec do smażenia Kapustę spażamy i oddzielamy liście . Zostawiamy do ostygnięcia . Składniki z listy farsz mieszamy ze sobą , wyrabiając na gładką , jednolitą masę . Każdy liść kapusty faszerujemy , dużą łyżką farszu . Zawijamy jak to gołąbki , każdy ma swój patent , ja nie wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim na rozgrzanym smalcu . Podsmażamy do czasu

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania