białą czekoladą . Tradycyjny makowiec – składany Składniki: Masa makowa: 200 g maku mielonego szklanka (250) mleka 300 g bakalii miód amaretto 2 łyżki masła 3 jajka 1 duże jabłko 2 łyżki mąki Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Tradycyjny makowiec – składany Wykonanie(...)Jeśli będą degustować tylko dorośli, można bakalie namoczyć w amaretto ( moje takie są) nabierają bardzo fajnego smaku. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do smaku miód, starte na grubych oczkach jabłko, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy. 3. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Następnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy po papierze. Biszkopt: 1. Żółtka oddzielamy
Kuchnia Na Wypasienaszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Gotowe gofry podajemy z konfiturą jabłkową lub dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Marchewkowo-cynamonowe gofry z konfiturą z jabłek pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogteż czas przygotowania i oczekiwania na efekt. Wystarczy nastawić na 5 dni, czyli na krótko przed Świętami :) Składniki: -2 cytryny -10 suszonych śliwek -10 plastrów suszonych jabłek -4-5 plastrów suszonych gruszek -4-5 plasterków imbiru -szklanka miodu -2 szklanki przegotowanej wody -2 szklanki spirytusu -można dodać garść rodzynek Cytrynę myjemy i kroimy w plastry. Obrany imbir
Maminek kulinarnywszystkie dzieci lubią dania przygotowane przez nas specjalnie na świąteczny obiad. Nie jeden niejadek z pewnością prędzej sięgnie po takie polędwiczki, zostawiając dla nas kaczkę z jabłkami, czy rolady wołowe. Polecam :) Składniki - 8-10 polędwiczek z kurczaka - 1 jajko - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki wody - 1/2 łyżeczka czosnku mielonego - 1/2 łyżeczki papryki mielonej ( słodkiej lub ostrej
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka śledziowa z buraczkami, doskonała na przyjęcia i świąteczne obiady. Jak zwykle będzie hitem każdej imprezy. filety śledziowe 350 g 4 ugotowane ziemniaki 1 jabłko 2 cebule śmietana , majonez, jogurt ( razem ok. 300 g ) 3 ugotowane buraki 2 jajka na twardo Porcja dla 4-5 osób. Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w kostkę(...)Dodać pokrojone ziemniaki, jabłko, cebule, buraki i jajka. Mieszamy i zalewamy sosem z majonezu, śmietany, jogurtu i pieprzu. Można dodać odrobinę cukru
Smaczne mojemoze trochę dokładniej. Przepis jest dość trudny nie ze względu na wykonanie, lecz na użyte produkty, a konkretnie mus owocowy. Używam własnych przetartych owoców najczęściej na bazie jabłek z dodatkiem wiśni, porzeczek....itp. Ciasto w zależności od użytego rodzaju i wilgotności tegoż wymaga uważnej obserwacji przy dosypywaniu mąki. Nie może być ani zbyt rzadkie
Gotuj Sam!Mikołaj Rej w " Żywocie człowieka poczciwego", zachęcam do poczytania. Tymczasem mój przepis dopieszczony od samego początku do końca. Składniki: 4-5 małych czerwonych buraków 1 jabłko ze skórką 2 łyżki cukru 8-100 ml octu jabłkowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe duży ząbek czosnku sól, pierz, majeranek Sposób przygotowania(...)Buraki obrać, pokroić w kostkę. Jabłko podzielić na małe części. Umieścić składniki w garnku, zalać wodą (2 cm nad powierzchnią), gotować ok. 30 min. Po tym czasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej wody. Zupę przelać
pieprzny smaczekSmakują wam? pomarańcze lub mandarynki bo staram się ograniczać słodycze. Staram się też wybierać sezonowe owoce i warzywa i jeśli o ten miesiąc chodzi są to właśnie cytrusy lub jabłka, gruszki, granaty, żurawina, orzechy. Jeśli chcecie dowiedzieć się na jakie warzywa mamy teraz sezon zapraszam do wpisu Na co jest sezon w grudniu . ciepły sweter Kupując swetry zwracam uwagę
Dorota Smakujejuż ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche ciasteczka cytrynowe, dacquoise cynamonowy z bakaliami, kandyzowana skórka pomarańczowa, keks oraz parę niespodzianek… 🙂 Zachęcam do obserwowania bloga! Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikjuż ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche ciasteczka cytrynowe, dacquoise cynamonowy z bakaliami, kandyzowana skórka pomarańczowa, keks oraz parę niespodzianek… 🙂 Zachęcam do obserwowania bloga! Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikwprawy przy gotowaniu. W zależności od regionu Polski do jego przygotowania używa się świeżych lub pieczonych buraków. Można go gotować na wywarze warzywnym lub grzybowym. Przyrządzać z dodatkiem malin, jabłek, wędzonych śliwek i z sokiem cytrynowym. Barszcz czerwony ze Spiżarni Schroniska Smaków to świetny przykład tego, jak różnorodna jest kuchnia polska. Przygotowany na tradycyjnym warzywnym wywarze z dodatkiem octu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Choć najpopularniejszymi kiszonkami w naszym kraju są kapusta oraz ogórki, to tak naprawdę ukisić możemy w zasadzie wszystko - poczynając od warzyw, jak papryka, kalarepa czy rzodkiewka, przez owoce, jak jabłka, winogrona czy morele, po ziarna, np. soi. Nie zapominajmy też, że popularne kefir czy maślanka to też efekty fermentacji mlekowej. Skoro więc kiszonki to taka skarbnica zdrowia, aż grzech
Z notatnika dietetykadzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm . Jeśli chcecie wykonać dodatkowe ozdoby do umieszczenia na kulebiaku, przed podzieleniem ciasta, oderwij od niego kulkę wielkości jabłka. Na cieście równomiernie rozkładamy farsz (dobrze by był temperatury pokojowej), a następnie zwijamy podwijając boki (patrz zdjęcie) i przekładamy do formy lub na blaszkę. Jeśli dodatkowo ozdabiamy kulebiaka , rozwałkowujemy
WegePrzepisRogaliki z marmoladą - pyszne, słodkie maleństwa do ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia
Smaczny zeszyt