pełna łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszcona w 3 łyżkach wrzątku. 1 puszka masy kajmakowej o smaku adwokatowym 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 słoiczek konfitury jabłkowej lub szklanka gotowych jabłek na szarlotkę 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub agrestowej poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką cukru. Wykonanie: Biszkopt pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Kronika PiekarnikaKiszona kapusta w każdej wersji sprawdzi się do obiadu. Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 mała czerwona papryka 1 małe jabłko 1/2 pora olej pieprz cukier Sposób przygotowania: 1. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej. 2. Paprykę posiekać w kosteczkę. 3. Pora pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. 4. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. 5. Wszystkie
Kuchnia domowa Animielenia, wystarczy blender, w którym zmiksujesz wszystkie połączone składniki. SKŁADNIKI: 450 g mrożonej włoszczyzny w słupkach 1 puszka białej fasoli – 400 g 3 średnie jajka 1 większe kwaskowate jabłko – 205 g 2 cebule – 210 g 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny ¾ szklanki śmietanki 30 % 4 łyżki oleju gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cynamon, słodka i ostra papryka(...)PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju. Przesmażam na nim włoszczyznę, często mieszam. Dodaję posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek możesz także drobno posiekać. Jabłko obieram i kroję w kostkę, dodaję do smażonych warzyw na patelni. Wszystko razem duszę kilka minut aż warzywa zmiękną. Warzywa z patelni odstawiam na bok, studzę i układam do większej miski. Wyjmuję
Zasmakuj Kuchnipodobny do clafoutis, obydwa desery różnią się tylko rodzajem użytych owoców. Do clafoutis obowiązkowo dodaje się czarne czereśnie, zaś w przypadku flaugnarde mamy całkowitą dowolność, robi się z dodatkiem jabłek, brzoskwiń, gruszek, śliwek, suszonych śliwek lub innych owoców. Najlepiej użyć tych, które akurat mamy pod ręką. Obydwa dania pochodzą z południowo-zachodniej Francji. O rodowód tego deseru spierają się
W mojej kuchnismażenia Ziemniaki wyszoruj, potnij na łódeczki, smaż w gorącym, głębokim oleju podawaj z solą morską. surówka : - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 papryka czerwona - garść kiełków soczewicy - 1 jabłko szara reneta - świeża natka z pietruszki - sól, pieprz, majonez, jogurt lub śmietana Kapustę. ogórki i paprykę poszatkuj na mandolinie, dodaj kiełki, starte na tarce jabłko. Surówkę dopraw solą, pieprzem
SMYKWKUCHNItakim zwykłym energetykiem, które znacie ze sklepowych półek. YABU jest naturalny i nie zawiera żadnej chemii! Głównie składa się z lekko gazowanego, certyfikowanego soku tłoczonego na zimno z polskich jabłek oraz dodatków, które w sposób naturalny dadzą nam "kopa" na kolejne godziny. Naturalny skład! W skład YABU wchodzi 99,5% soku jabłkowego NFC, naturalna kofeina
Di gotujewielkiej rewolucji. Warzywa i owoce sezonowe w lutym: jarmuż brukselka czosnek cebula por pietruszka marchew seler kapusta topinambur burak ćwikłowy brukiew pasternak ziemniaki Sałaty: roszponka, cykoria, endywia, rukola Owoce: jabłka i gruszki, orzechy włoskie i laskowe Kalendarz smaków W tym roku komponuję przepisy według kalendarza sezonowości warzyw i owoców. Wszystkie przepisy grupuję miesiącami, by ułatwić Wam i sobie odpowiednie
WiszniówkaSkładniki: 1 mały seler lub 1/2 dużego 3 ogórki kiszone 1/2 pora (biała część) 1 jabłko 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki (ze skórką) ścieramy na dużych oczkach tarki. Selera i jabłko obieramy i też ścieramy. Dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Surówkę odkładamy do lodówki
Qchnia po prostudorzuciłam wiórek kokosowych. Nie myślałam, że aż tak będzie czuć aromat kokosa. Wyszło odlotowo. Porcja na 2 koktajle Składniki: 150 ml soku jabłkowego ( 2łyżeczki wiórek kokosowych i 3 jabłka) 50 ml przecieru z kiwi i limonki (jedno kiwi i jedna limonka) 80 ml whisky kilka kropli Blue Curacao do zabarwienia Jeżeli lubicie bardziej kwaśnie możecie dodać 2 limonki Przygotowanie
Niezły Młynekdorzuciłam wiórek kokosowych. Nie myślałam, że aż tak będzie czuć aromat kokosa. Wyszło odlotowo. Porcja na 2 koktajle Składniki: 150 ml soku jabłkowego ( 2łyżeczki wiórek kokosowych i 3 jabłka) 50 ml przecieru z kiwi i limonki (jedno kiwi i jedna limonka) 80 ml whisky kilka kropli Blue Curacao do zabarwienia Jeżeli lubicie bardziej kwaśnie możecie dodać 2 limonki Przygotowanie
Niezły MłynekBIGOS WEGETARIAŃSKI DLA DZIECI Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g kapusty białej, surowej 1 cebula 100 g śliwek suszonych 700 ml passaty pomidorowej (sos pomidorowy w butelce) 1 jabłko 1 gruszka 6 pieczarek 2-3 łyżki oleju 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka soli Przyprawy: szczypta pieprzu ziołowego, majeranku i kminku Wykonanie: Kapustę kiszoną wkładamy(...)momentu aż cebula się zeszkli (około 5 minut). Obie kapusty odcedzamy. Do dużego garnka wkładamy kapusty oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Wlewamy sos pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Jabłko i gruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Wrzucamy też śliwki suszone oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut
Wiszniówkatydzień koktajlowy. Podrzucę Wam trochę propozycji na super koktajle . Jako pierwsze wpada Ginger-Apple whisky sour Składniki: 100ml whisky 250 ml soku jabłkowego z imbirem (użyłam wyciskarki wolnoobrotowej 5 jabłek i 2 cm świeżego imbiru) 10 ml soku z limonki kilka kropli grenadiny Do dekoracji pitahaya żółta Przygotowanie: do wysokich szklanek wrzuć lód do schłodzenia, odstaw do shakera wrzuć
Niezły Młynektydzień koktajlowy. Podrzucę Wam trochę propozycji na super koktajle . Jako pierwsze wpada Ginger-Apple whisky sour Składniki: 100ml whisky 250 ml soku jabłkowego z imbirem (użyłam wyciskarki wolnoobrotowej 5 jabłek i 2 cm świeżego imbiru) 10 ml soku z limonki kilka kropli grenadiny Do dekoracji pitahaya żółta Przygotowanie: do wysokich szklanek wrzuć lód do schłodzenia, odstaw do shakera wrzuć
Niezły Młynekoponki z sera białego, oponki robię od początku lat 80-tych XX wieku, wyglądają jak pączki angielskie , jednak składniki są zupełnie inne. Pączki holenderskie Oliebollen , czyli pączki z jabłkami i rodzynkami. W Holandii przygotowuje się je tradycyjnie na sylwestra, ale doskonale smakują nie tylko tej nocy. CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego . udekorowałam je różowym lukrem i kolorową posypką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajkiem – Składniki 1 duży por bądź 2 mniejsze – wykorzystujemy tylko jasną część, zieloną możemy poszatkować i wykorzystać np. do zupy 4 średniej wielości jajka 1 duże jabłko 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 czubate łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z porem i jajkiem – Wykonanie Pora podzielić na pół(...)odrobinę soli i odstaw na kilkanaście minut. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek, jak będą chłodne pokrój je w kostkę za pomocą noża bądź kółka do krojenia warzyw. Jabłko obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Kukurydze konserwową wyciągnij z puszki. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę, jeśli puszczą za dużą ilość wody, zlej ją zanim dodasz ogórki do miski
Do Garów!