Szarlotka Składniki: Ciasto: 5 jajek; 1 szkl. cukru; 1 1/2 szkl. mąki pszennej; 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy (ja kupiłam o smaku zielonego jabłuszka :)); 3 łyżki cukru; Do dekoracji: cukier puder. Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych; kroimy na mniejsze porcje(...)Połowę ciasta przelewamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i zalewamy je pozostałym ciastem. Całość pieczemy 45 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Miksturowniknabrałam strasznej ochoty, żeby zjeść taki deser tutaj i teraz:) Rzeczywistość sprowadziła mnie jednak na ziemię, bo w sklepie obok nie było ani gruszek, ani bez... ale piwnica pełna jabłek! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówsłodkiej przekąski. Składniki na 2 porcje: * 2 jabłka obrane i starte na tarce * szczypta cynamonu * kilka truskawek rozmrożonych * łyżka śmietany 18% lub jogurtu * 100- 150 g ryżu basmati Jabłka chwilę prażę, dodaję cynamon. Można doprawić ew. fruktozą, ale moje były odpowiednio słodkie. Ryż gotuję jak najkrócej. Nakładam na talerz i zajadam:) Komentarze cynamonwkuchni 2010/03/04(...)właśnie chodzi za mną ostatnio taki ryż... Ale miksu truskawkowo-jabłkowego jeszcze nie próbowałam.;) sowa_nie_sowa 2010/03/05 08:23:48 Ja też najczęściej same jabłka używam, ale z truskawkami jest jeszcze lepsze:) W ogóle przy Montignacu polubiłam tego typu dania, które kiedyś nie istniały prawie dla mnie. Taki ryż albo makaron z serem jadłam
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto z jabłkami chodziło za mną prawie od świąt, jak tylko zjadłam świątecznego makowca;) Kilka dni temu zakupiłam jabłka zdecydowana zrobić bezglutenowe ciasto z jabłkami z tego przepisu. Ale zanim zdążyłam przystąpić do pracy nad ciastem, na blogu Arniki pojawiła się szarlotka kokosowa-orzechowa i bardzo mi się spodobała, więc zdecydowałam się na nią. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRyż z jabłkami, potrawa z dzieciństwa, z tym, że wtedy to był ryż zapiekany w piekarniku i robiła go moja babcia. Teraz jadam rzadko, ale jak sobie przypomnę, to potrafię jeść kilka dni z rzędu i nie nudzi mi się. Wygląda więc na to, że czeka mnie teraz monodieta jabłkowo-ryżowa, bo sobie przypomniałam;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyniedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju 4-5 jabłek ewentualnie płatki migdałowe lub orzechy Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i kakao. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę i olej - wyrobić mikserem. Na koniec dodać jabłka i orzechy/migdały - wymieszać łyżką. Wylać na blachę i piec w 180 stopniach, około 40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoMOJA OPINIA: Miód urzekł mnie swoją kremową konsystencją. To pierwszy miód, który mogę jeść sam - tak prosto z łyżeczki :) Słodki i pyszny. Użyłam go także do przygotowania karmelizowanych jabłek i marchewek. Jak wykonać? Jabłka/ marchewki pokroić - jak lubimy. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce/warzywa. Smażyć na wolnym ogniu. W przypadku jabłek, uważać, by się nie rozpadły
kolorowotorcikowonajwyższa poznać ! acerola - 100% sok z jabłek i aceroli 1350 mg naturalnej witaminy C. Sok ten jest bogaty w naturalną witaminę C z owoców aceroli. Skład: sok z jabłek 200ml, sok z aceroli 50ml. Bez dodatku syntetycznej witaminy C. Dla przykładu - z awartość witaminy C w 100g owoców: - cytryna 30-50 mg - truskawka 60-70 mg - dzika(...)róża 840 mg - acerola 3500-4000 mg 100% sok z jabłek i aceroli. W każdej buteleczce 1350 mg naturalnej witaminy C. Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego działania systemu odpornościowego, naczyniowego. Niezastąpiona w zapobieganiu krwawienia dziąseł i nosa. Wspomaga profilaktykę antynowotworową. Syntetyczna witamina C jest w zasadzie nieprzyswajalna przez organizm człowieka, jedynie naturalna witamina C daje rezultaty prozdrowotne Pojemność
kolorowotorcikowozimowe wieczory - jabłuszka z orzechami - Podzielę się z Wami moim ostatnim przepisem na pieczone jabłuszka. To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami ! Jabłka z orzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu
kolorowotorcikowoSkładniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szkl, mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 4 jabłka średniej wielkości Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka(...)ubić na sztywno z cukrem. Żółtka roztrzepać widelcem - dodać do piany z białek. Ubić. Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao - dodać do jaj. Dolać olej - wszystko połączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1x1 cm. Pokrojone jabłka dodać do ciasta - wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę średnicy
kolorowotorcikowowielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki: 300 g mąki pszennej 30g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 szkl. mleka dodatkowo: jabłko banan cukier puder olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mleko lekko podgrzać. Ma być tylko trochę ciepłe, nie ugotowane ! Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki. Do drożdży wlać mleko(...)minut. Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować. Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać około 3 łyżek oleju na patelni. Łyżką kłaść porcje ciasta, formując placuszki. Na każdym placuszku układać owoce
kolorowotorcikowoczasu do czasu wyciskam sok z marchewki i jabłka, bo uwielbiam domowe prawdziwe soki. Długo myślałam, co zrobić z tymi, nazwijmy "wiórami", które zostają z warzyw/owoców - po odciśnięciu soku. Pomyślałam, czy by nie dodać ich do muffinek - to był trafiony pomysł. Muffinki są wilgotne i pyszne - polecam zrobić ! A jeśli nie macie sokowirówki, po prostu zetrzyjcie marchew(...)mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem - nie ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami. Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy. Wsypujemy"wiórki" marchewki z jabłkiem, dodajemy czekoladę - mieszamy. Do formy na muffinki wkładamy papiotki, każdą papilotkę wypełniamy ciastem. Pieczemy w 170 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowocukru 2 jajka 250 g śmietanki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Wykładamy je do lodówki na godzinę. 2. jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. 3. Jajka mieszamy ze śmietanką(...)dodajemy cukier i cynamon. 4. Blachę do tarty smarujemy masłem. 5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. 6. Na cieście układamy w dowolny sposób jabłka (ja układałam od zewnątrz do środka). 7. Jabłka zalewamy przygotowaną śmietanką. 8. Tarte pieczemy 40 minut w 180 st.C. 9. Przed podaniem warto by ciasto ostygło, a śmietanka
Pasja Smakuskładników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru Wykonanie: 1 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem i odrobiną wody. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony placek i przełożyć drugim. Masa orzechowa: 15 dag zmielonych
Pasja Smakucałość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem spod pieczeni. DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części jabłka wkładać 1-2 suszone śliwki, całość owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć szaszłyki jabłkowe. Ponownie wszystko polać
Smaczne Zdrowe