więc znowu sięgnęłam po jeszcze nie stare buraki, wykorzystałam też pyszne i chrupiące jabłka. Zestawienie może wyda Wam się dziwne ale naprawdę warto je wykorzystać. Buraki faszerowane mięsem, jabłkiem i ziołami 3 średnie młode buraki200 g mielonego mięsa indyka1 mała cebulka dymka, ze szczypiorkiem1
Dzieje kuchennej WiewióryKupiłam sobie nową książkę! kulinarną oczywiście :) wymarzoną i wysnioną... Wczoraj odebrałam ją z poczty i nie mogę się oderwać! oglądam, czytam, myślę, znowu oglądam... "O jabłkach" Elizy Mórawskiej zauroczyła mnie całkowicie. Pięknie wydana z niesamowitymi zdjęciami i prze smacznymi przepisami, taka mam nadzieję, a usmażone dziś racuchy potwierdzają me przypuszczenie.Przepis szybki, placki
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie! W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również. Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie. Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałami ciasto: 375 ml mleka
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :) ~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~ Składniki: 350g matiasów 400g gęstego jogurtu naturalnego jabłko winne np. reneta ogórek kiszony pół małej cebuli sól, pieprz Jeśli matjasy są solone, moczymy je w wodzie przez(...)kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy je i kroimy na paseczki. Jabłko, ogórka i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki i mieszamy z jogurtem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, mieszamy i doprawiamy do smaku
Kuchenny Skrawek Niebazastygnie, ciasteczka chowamy do puszki. Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek jabłka. Dla aromatu jabłko można posypać cynamonem i wbić w nie goździki
Kulinarne przygody Gatitypieczarkami Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka orzechowe Kruche(...)Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Muffinki z truskawkami Muffinki z jagodami Blok czekoladowy z bakaliami Panna Cotta Kisielowy deser z jabłkami na zimno Kawa bananowa
Kuchnia domowa AniZapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny(...)kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła. 3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę, dodajemy posiekaną zieleninę, dodajemy olej, sól, cukier i pieprz do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Animała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. 4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy
Kuchnia domowa Anizdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidorami Buraczki ćwikłowe na zimno Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem Colesław Ćwikła z chrzanem Duszona czerwona kapusta Duszona marchewka Mizeria Sałata ze śmietaną Sałata ze śmietaną i jajkiem Sałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym Sałata z marynowaną fasolką Sałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselna Surówka wielowarzywna(...)Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy I Surówka z kalarepy II Surówka z kalarepy III Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki Surówka
Kuchnia domowa Aninoża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier). Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :) Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki soda 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon 1/2 łyżeczki kolendra, goździki(...)czerwone cukierki Skittles na noski Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia
głodny alergikkwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości(...)kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą
CoolinarniePLfareast-language:EN-US;} Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½ średniego jabłka 5 łyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy(...)minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej
kulinarnyswiatdomikońca prawda. Bardzo smaczny przepis znaleziony na blogu Życie Od Kuchni . Polecam! składniki 0,5 kg słonina 1 duża cebula 1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta / 3 ząbki czosnku 3 łyżki mleka sól do smaku, ok 1/4 łyżeczki szczypta majeranku (moja szczypta była całkiem duża) 100 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę ( opcjonalnie(...)minut, co jakiś czas mieszając, aż kawałki słoninki zrobią się lekko przezroczyste, ale pozostaną jeszcze jasne. Dodać wędzony boczek i nadal wytapiać na bardzo małym ogniu.. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy słonina nabierze ładnego brązowego koloru i jest już całkiem wytopiona,dodajemy cebulę
Stare Garyilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam. składniki 250 g wątróbki drobiowej 1 jabłko typu szara reneta 3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone) 1 cebula czerwona pieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranek łyżka miękkiego(...)masła Olej do smażenia przygotowanie Wątróbki umyć oczyścić i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć z obu stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolić Lekko
Stare GaryKwietniowa piekarnia, organizowana przez Amber ( blog Kuchennymi Drzwiami) okazała się dla mnie nie lada wyzwaniem. Piekłyśmy chleby z mąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka. Przepis wybrała Dorota , a jego autorką jest Dana z bloga Leśny Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam(...)Przepis to cytat z bloga Amber Składniki zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, około 500g, 400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki, 350g mąki
Stare Gary