jabłka - 25490 przepisów (strona:826/1700)

Buraki faszerowane miesem, jablkiem i ziolami 204

więc znowu sięgnęłam po jeszcze nie stare buraki, wykorzystałam też pyszne i chrupiące jabłka. Zestawienie może wyda Wam się dziwne ale naprawdę warto je wykorzystać. Buraki faszerowane mięsem, jabłkiem i ziołami 3 średnie młode buraki200 g mielonego mięsa indyka1 mała cebulka dymka, ze szczypiorkiem1

Dzieje kuchennej Wiewióry
"O jablkach" i Racuchy z jablkiem oczywiscie 249

Kupiłam sobie nową książkę! kulinarną oczywiście :) wymarzoną i wysnioną... Wczoraj odebrałam ją z poczty i nie mogę się oderwać! oglądam, czytam, myślę, znowu oglądam... "O jabłkach" Elizy Mórawskiej zauroczyła mnie całkowicie. Pięknie wydana z niesamowitymi zdjęciami i prze smacznymi przepisami, taka mam nadzieję, a usmażone dziś racuchy potwierdzają me przypuszczenie.Przepis szybki, placki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Jablkowo cynamonowe rozyczki z migdalami czyli Niedzielne Sniadanie odc. 46 158

Pyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie! W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również. Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie. Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałami ciasto: 375 ml mleka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledź w 'śmietanie' 179

domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :) ~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~ Składniki: 350g matiasów 400g gęstego jogurtu naturalnego jabłko winne np. reneta ogórek kiszony pół małej cebuli sól, pieprz Jeśli matjasy są solone, moczymy je w wodzie przez(...)kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy je i kroimy na paseczki. Jabłko, ogórka i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki i mieszamy z jogurtem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, mieszamy i doprawiamy do smaku

Kuchenny Skrawek Nieba
Pierniczki lebkuchen 198

zastygnie, ciasteczka chowamy do puszki.  Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek jabłka. Dla aromatu jabłko można posypać cynamonem i wbić w nie  goździki

Kulinarne przygody Gatity
Karnawał na stole 214

pieczarkami  Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową   Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami   Ciasteczka orzechowe Kruche(...)Wafle mleczne   Wafle kakaowe z aromatem rumowym   Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Muffinki z truskawkami Muffinki z jagodami Blok czekoladowy z bakaliami Panna Cotta   Kisielowy deser z jabłkami na zimno Kawa bananowa

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty II 173

Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny(...)kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła. 3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę, dodajemy posiekaną zieleninę, dodajemy olej, sól, cukier i pieprz do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki 164

mała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. 4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na surówki 421

zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidorami Buraczki ćwikłowe na zimno Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem Colesław Ćwikła z chrzanem Duszona czerwona kapusta Duszona marchewka Mizeria Sałata ze śmietaną Sałata ze śmietaną i jajkiem Sałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym Sałata z marynowaną fasolką Sałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselna Surówka wielowarzywna(...)Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy I Surówka z kalarepy II Surówka z kalarepy III Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem  Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki  Surówka

Kuchnia domowa Ani
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 271

noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier). Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :) Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar)  350 g olej 4 łyżki soda 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon 1/2 łyżeczki kolendra, goździki(...)czerwone cukierki Skittles na noski Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia

głodny alergik
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 156

kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości(...)kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą

CoolinarniePL
Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym 237

fareast-language:EN-US;} Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu  1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½   średniego jabłka 5 łyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy(...)minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko.    W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i   majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej

kulinarnyswiatdomi
Smalec domowy 145

końca prawda.  Bardzo smaczny przepis znaleziony na blogu  Życie Od Kuchni . Polecam! składniki 0,5 kg słonina   1 duża cebula  1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta /  3 ząbki czosnku 3 łyżki mleka sól do smaku, ok 1/4 łyżeczki szczypta majeranku (moja szczypta była całkiem duża) 100 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę ( opcjonalnie(...)minut, co jakiś czas mieszając, aż kawałki słoninki zrobią się lekko przezroczyste, ale pozostaną jeszcze jasne. Dodać wędzony boczek i nadal wytapiać na bardzo małym ogniu.. Cebulę i jabłko  pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy słonina nabierze ładnego brązowego koloru i jest już całkiem wytopiona,dodajemy cebulę

Stare Gary
pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami 175

ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam. składniki 250 g wątróbki drobiowej 1 jabłko typu szara reneta 3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone) 1 cebula czerwona pieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranek łyżka miękkiego(...)masła Olej do smażenia przygotowanie Wątróbki umyć oczyścić  i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć z obu stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy  śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolić Lekko

Stare Gary
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 167

Kwietniowa piekarnia, organizowana przez  Amber  ( blog Kuchennymi Drzwiami)  okazała się dla mnie nie lada wyzwaniem. Piekłyśmy chleby z mąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka.  Przepis wybrała   Dorota , a jego  autorką  jest Dana z  bloga Leśny Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam(...)Przepis to cytat z bloga   Amber   Składniki zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, około 500g, 400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki, 350g mąki

Stare Gary